Τα πικρά, γλυκά για την Τουρκία: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, λέει ο Μητσοτάκης

Τη θετική πλευρά των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο επί της ουσίας παρέπεμψε την εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία για τον Μάρτιο, θέλησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνόψισε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε μία πρόταση: “Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε όμως ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία.”

Στάθηκε ιδίως στο γεγονός ότι όπως τόνισε,

για πρώτη φορά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, πήρε εντολή να καταρτίσει συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων, η οποία βέβαια θα συζητηθεί το Μάρτιο, όπως αναφερόταν στο αρχικό προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο δεν άλλαξε παρότι η ελληνική πλευρά το ζήτησε.

Επισήμανε μάλιστα ότι η έκθεση Μπορέλ θα περιλαμβάνει και την εμπορική πτυχή των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή την τελωνειακή ένωση. Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να διευρύνει τη λίστα των προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

Υποστήριξε δε ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο η επιβολή κυρώσεων, όσο η απειλή τους. Θέση που είχε εκφράσει και στις προηγούμενες δύο Συνόδους.

Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν έθεσε μαζί με την Κύπρο βέτο, κάτι που έπραξαν η Ουγγαρία και η Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης επιτυγχάνοντας σε ένα βαθμό ικανοποιητικό για τους στόχους τους συμβιβασμό. Ενώ δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι έθεσε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ξανά το θέμα του εμπάργκο όπλων, το οποίο βέβαια όπως επισήμανε δεν είναι ζήτημα τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκτίμησε ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδας γίνονται πλέον αντιληπτά.

Ανέφερε επίσης ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για έναρξη και συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες. Απέφυγε όμως να απαντήσει ευθέως τι θα πράξει η Ελλάδα εάν η Αγκυρα προτείνει άμεσα την έναρξη διερευνητικών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον ότι στα συμπεράσματα αναφέρεται όσον αφορά στο προσφυγικό ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε επίσης το γεγονός ότι μετά από έξι μήνες υπάρχει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προυπολογισμό. Σημείωσε ότι ξεκλειδώνουν για τη χώρα μας 72 δισ ευρώ και ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός του 2021.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα