Τα σκοτεινά στοιχεία της κακοποίησης των παιδιών

Κακοποίηση λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή και παραμέληση. Παιδιά και έφηβοι σε όλη τη χώρα θυματοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους, με τα συμπτώματα να διαφέρουν. Σε κάποιες περιπτώσεις η συμπεριφορά τους αλλάζει και εμφανίζουν καταθλιπτικά συναισθήματα, εκρήξεις βίας, φοβίες, δυσκολία συγκέντρωσης ή άγχος, ακόμη και αυτοκτονικότητα. Γίνονται πιο επιρρεπή σε εξαρτήσεις ή ξεσπούν ανεξήγητα σε κλάματα. Άλλοτε, εμφανίζουν αλλαγές στη διατροφή τους, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού, ή αρνούμενα να τραφούν, ενώ κατά περίπτωση εμφανίζουν δυσλειτουργίες στις κοινωνικές τους συναναστροφές,

όπως αδιαφορία για τους φίλους και ερωτικές σχέσεις και εγκατάλειψη αγαπημένων τους δραστηριοτήτων.

Οι μορφές κακοποίησης μπορεί να διαφέρουν, όμως σύμφωνα με την Επιστημονική Υπεύθυνο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Π&Α Κυριακού", κα. Άρτεμις Τσίτσικα, τα νούμερα δεν είναι ξεκάθαρα. Υπολογίζεται πως το 10-20% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης. "Όλα τα στοιχεία δείχνουν μια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει τις ρίζες της στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παρά το γεγονός πως η κακοποίηση παιδιών και εφήβων είναι φαινόμενο που υπάρχει από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας, τα χρόνια της κρίσης παρατηρείται μια έντασή του. Η ανεργία των γονιών ή και οι αυξημένες ώρες εργασίας, τα διαζύγια και η χωρίς μέτρο έκθεση στο διαδίκτυο ,είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης ή παραμέλησης" σημειώνει στο News 24/7.

Στις περιπτώσεις που θύτης είναι ένας από τους δύο γονείς, η μητέρα εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον πατέρα, ενώ είναι συχνό, οι ίδιοι οι θύτες να έχουν πέσει θύματα κακοποίησης ή να έχουν στερηθεί ως παιδιά τα απαραίτητα συναισθηματικά στηρίγματα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την κ. Τσίτσικα, "τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί νέες μορφές κακοποίησης, όπως η αποπλάνηση ανηλίκων μέσω του διαδικτύου, από ανθρώπους που παρουσιάζονται με ψεύτικα προφίλ και στοιχεία, επιχειρώντας να πλησιάσουν παιδιά και εφήβους".

Στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Π&Α Κυριακού", συμβάλλουν παιδίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι και οικογενειακή θεραπεύτρια, ενώ ανάλογα με το περιστατικό, μπορεί να εμπλακεί γυναικολόγος, νομικός σύμβουλος αλλά και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος και καταγγελιών. "Η ευρεία γκάμα ειδικοτήτων, είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώσει ένα παιδί, ώστε να καταφέρει να επικοινωνήσει και να φέρει στην επιφάνεια τα συναισθήματα και τα βιώματά του. Έτσι, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης και την διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων" καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα