Τάκης Μουσαφίρης: Αν ζουλήξεις τα λαϊκά τραγούδια, στάζουν αίμα

«Είμαι από τα Γιάννενα. Στο σπίτι μου είχαμε όλα κι όλα δυο πιάτα, και όταν ήρθα στην Αθήνα είδα ότι τα πιάτα τα έσπαγαν στα μπουζούκια». Ο κορυφαίος συνθέτης, στιχουργός και μουσικός Τάκης Μουσαφίρης βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο στούντιο του News 24/7 στους 88,6 καλεσμένος στην εκπομπή του Ηλία Μπενέτου «Ένα μύθο θα σας πω» και διηγήθηκε τη μακρά ιστορία του, την πατρίδα του τα Γιάννενα, τη μετάβαση στην Αθήνα

και τις μπουάτ, τις γνωριμίες του και τις συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες. την ιστορία του και το μουσικό του παραμύθι.

«Ήρθα στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του '70. Δούλεψα αρχικά σε μια μπουάτ στην Πλάκα. Έλεγα τα τραγούδια μου κι ερχόταν κόσμος πολλής, είχα επιτυχία. Άλλοι έλεγαν σε φίλους και γνωστούς να έρθουν να με δουν και άλλοι θαμώνες με ήθελαν για τον εαυτό τους. Είχα χορωδία είχα τσέλο, είχα σπουδάσει μουσική και έγραφα και τις παρτιτούρες. Πολλά τραγούδια που είχα πει τότε δεν γυρίστηκαν ποτέ» είπε ο κ. Μουσαφίρης.

«Ένα από αυτά τα τραγούδια, που το έλεγα ο ίδιος στην μπουάτ μαζί με μια καταπληκτική κοπέλα, τη Βένια Παπά (τότε την έλεγαν Βαρβάρα), ήταν η "Μπαλάντα μου". Σε ένα στίχο έλεγα "και τώρα που πάω για ψηλά και νιώθω στην καρδιά πολλά, και όλοι μου λένε και γεια σου και αντίο και χαίρεται, εγώ δεν έχω κανέναν δικό μου να χαίρεται". Όταν άκουγε αυτόν τον στίχο το κοινό σηκωνόταν και φώναζε "έχεις εμάς" Έτσι ξεκίνησα».

«Πολλές φορές, οι λέξεις μου στους στίχους μου είχαν το περιεχόμενό μου μέσα. Ήξερα ότι τα λαϊκά τραγούδια είναι σοβαρά τραγούδια, δεν πειράζουν τον άλλο, δεν τον θίγουν. Με το λαϊκό τραγούδι μπαίνεις στην ψυχή του άλλου με την παλάμη, να χαϊδέψεις την ψυχή του. Δεν μπαίνεις με τις αρβύλες σου στην ψυχή του άλλου. Αν έχουν δρόμο τα λαϊκά είναι πάντοτε ο ανήφορος. Και αν τα ζουλήξεις λίγο στάζουν αίμα» δήλωσε, ερωτώμενος για το τι είναι για εκείνον το λαϊκό τραγούδι.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Τάκη Μουσαφίρη:

"Οι τραγουδιστές με το φωτοστέφανο"

«Είχα την τύχη και βρήκα τραγουδιστές που μπορούσαν να εκπληρώσουν αυτό που ήθελα. Ένας από αυτούς ήταν ο Μητροπάνος, ήταν θεϊκός ο Μητροπάνος. Μπορούσε να πει μόνο μια λέξη από οποιαδήποτε μελωδία και να την πάει στα σύννεφα. Από τους τραγουδιστές που έχουν περάσει στο λαϊκό, γύρω στους πέντε πιστεύω είναι αυτοί που έχουν φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι τους όταν τραγουδούν. Είναι ο Μητροπάνος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Καζαντζίδης, ο Γαβαλάς και ο Αγγελόπουλος.»

«Η τραγουδίστρια που εξέφραζε τα μέσα μου, την καρδιά μου, την ψυχή μου ήταν η Πίτσα Παπαδοπούλου, αυτή ήταν ο θηλυκός Μητροπάνος για εμένα» είπε ο κ. Μουσαφίρης, ενώ ξεχώρισε τη Δούκισσα και τη Μαρινέλα.

"Όταν χορεύει κάποιος ζεϊμπέκικο, να τον κοιτάς στα μάτια"

«Θυμάμαι είχα πει στον Στράτο: "Όταν χορεύει μόνος του κάποιος ζεϊμπέκικο και τεντώνει τα χέρια του σαν σταυρωμένος, σαν να θέλει να γίνουν φτερά και να πετάξει, να τον κοιτάς στα μάτια. Αυτός εκείνη την ώρα πνίγεται και σου ζητάει το χέρι σου να τον σώσεις. Είναι ιερή στιγμή, το ζεϊμπέκικο, τα εννέα όγδοα, είναι ένα βήμα μετέωρο. Ποτέ μην κρίνεις πώς χορεύει ένας χορευτής όπως ποτέ μην κρίνεις πώς προσεύχεται ένας άνθρωπος.»

Δείτε το ανανεωμένο πρόγραμμα του News 24/7 στους 88,6 αναλυτικά εδώ

Keywords
Αναζητήσεις
μουσαφιρης μπενετος
Τυχαία Θέματα