Θεοχάρης: Όλοι οι Βρετανοί, με εμβόλιο ή όχι, θα μπορούν να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα

«Όλοι οι Βρετανοί, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. Για όσους θα έχουν εμβολιαστεί και θα διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό, δε θα απαιτείται περίοδος καραντίνας ούτε αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την πτήση», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Μεγάλης Βρετανίας,

στο ITV News.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «τόσο οι εμβολιασμοί, όσο και τα συνεχή rapid tests αλλά και τα PCR Tests, θα σταθούν ικανά να διαφοροποιήσουν αισθητά την κατάσταση σε σχέση με την περσινή χρονιά και να επαναφέρουν την κανονικότητα».

Σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι «οι επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι συνεχείς ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από την ημέρα της έναρξης του προγράμματος των εμβολιασμών, επέλεξε να αξιοποιήσει όλα τα ψηφιακά μέσα, ενώ οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου μπορούν ήδη να προχωρήσουν στην έκδοση του σχετικού εντύπου».

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυτοματοποιήσει στον ίδιο βαθμό τη διαδικασία και κατέληξε λέγοντας: «Ανυπομονούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια ακόμη καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Σημειώνεται πως η χώρα μας έχει ήδη συμφωνήσει με το Ισραήλ για ένα διαβατήριο που θα επιτρέπει τις απρόσκοπτες και άνευ όρων μετακινήσεις των εμβολιασμένων πολιτών μεταξύ των δυο χωρών.

Τι γίνεται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σημειώνεται εδώ, πως όπως παρατηρεί και η Deutsche Welle, αναφορικά με την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι συμφωνούν επί της αρχής, ωστόσο ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα σημαντικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων νομικών προβλημάτων.

Προ ημερών το Συμβούλιο Δεοντολογίας που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση σε θέματα ηθικής εκφράστηκε αναφανδόν κατά. Την ίδια ώρα όμως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ελλείψει ευρωπαϊκού συντονισμού κινούνται αυτόνομα στο μείζον αυτό ζήτημα, δημιουργώντας προφανή τετελεσμένα.

Θολό ευρωπαϊκό τοπίο

Την αρχή είχε κάνει η Δανία, καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα σχέδια ενός ψηφιακού διαβατηρίου για να διευκολύνει καταρχάς τις μετακινήσεις επιχειρηματιών αλλά και να καταστήσει κατ' επέκταση δυνατή τη συμμετοχή εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις, όπως συναυλίες ή αθλητικούς αγώνες. Εκτιμάται βέβαια ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 4 μήνες για την υλοποίηση του ψηφιακού αυτού πιστοποιητικού που θα επιδεικνύεται από τους πολίτες με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών για ένα διαβατήριο εμβολιασμού προσανατολίζεται και η γειτονική Σουηδία, ωστόσο σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ΕΕ.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τάση αυτή βρίσκει ήδη πρακτική εφαρμογή. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, ισχύουν από τα τέλη Δεκεμβρίου ήδη εξειδικευμένα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί. Έτσι δεν χρειάζεται να μπουν στην προβλεπόμενη 10ήμερη καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι εισέρχονται στη χώρα. Επίσης, σε ιδιωτικές συναθροίσεις οι εμβολιασμένοι δεν προσμετρώνται στον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων.

Η ρουμανική κυβέρνηση απάλλαξε επίσης τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την υποχρεωτική καραντίνα. Και αυτό ενώ μόλις προ εβδομάδων ο πρόεδρος της χώρας Γιοχάνις είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «διακρίσεων» σε βάρος μη εμβολιασμένων. Η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα που αποκατέστησε την απρόσκοπτη ελευθερία των μετακινήσεων από 1ης Φεβρουαρίου.

Κομισιόν: Πρόωρη η συζήτηση

Οι μονομερείς αυτές ενέργειες επιμέρους χωρών φαίνεται να παραβλέπουν την ΕΕ. Μπορεί να υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, τόσο σε γραπτή όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Ο έως τώρα προγραμματισμός όμως περιορίζει τη χρήση του για ιατρικούς σκοπούς. Θα αφορά, για παράδειγμα, την περίπτωση που κάποιος πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε άλλη χώρα. Ή όταν ο εμβολιασμένος απευθυνθεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε νοσοκομείο άλλης χώρας επειδή νιώθει παρενέργειες και πρέπει να πιστοποιήσει το εμβόλιο που έχει κάνει.

Η συζήτηση για τυχόν πλεονεκτήματα για εμβολιασμένους είναι πρόωρη καθώς οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, σχολιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν. Βασικό επιχείρημά της, όπως και των υπολοίπων χωρών που αντιδρούν, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι ότι πολλά ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμη. Με κυριότερο, εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ιδιαίτερα σύνθετο είναι και το ερώτημα εάν η ανάκτηση των ελευθεριών για εμβολιασμένους ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Η απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων ωστόσο είναι βασική προϋπόθεση για να βρεθεί κοινός ευρωπαϊκός παρονομαστής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα