Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Αφορά τους νέους έως 30 ετών χωρίς προϋποθέσεις

“Η λύση που δίνουμε αναμφίβολα δεν είναι η ιδεώδης. Δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική από πολιτική άποψη και η μόνη που σήμερα μας πηγαίνει μπροστά” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπερασπιζόμενος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Υπενθύμισε τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων, που οδήγησε στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου ως αποτέλεσμα συμβιβασμού προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία

των 200 ψήφων.

“Με τη λύση που δίνουμε πετυχαίνουμε κάτι που είναι πραγματικά σπουδαίο. Όλοι οι νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 30 ετών μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς στην ουσία καμία απολύτως προϋπόθεση” επισήμανε ο κ.Θεοδωρικάκος.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όριο για το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα σε σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει από τη χώρα από την οποία βρίσκεται. Και αυτό καθώς όπως τόνισε: “Είτε έφυγε κάποιος 20 είτε 30, είτε 40, είτε 50 χρόνια από την πατρίδα η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι να μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρόνια, και όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, στα οποία βρέθηκε στην Ελλάδα, είτε για να εργαστεί στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα ή να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε για να σπουδάσει γιατί κείνο το διάστημα μπορεί να ήταν μαθητής ή φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, στη δημόσια ή ιδιωτική τεχνική ή επαγγελματική σχολή, είτε για να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική του υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα.”

Στην πραγματικότητα λοιπόν με την ύπαρξη αυτών των προϋποθέσεων, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι προϋποθέσεις που περιγράφονται για την ύπαρξη ενεργού φορολογικής δήλωσης και ενεργού φορολογικού μητρώου, σε καμία περίπτωση δεν έχουν μπει για να δοθεί “ταξικό πρόσημο”, αλλά γιατί ετέθη από πολιτικές δυνάμεις η ανάγκη απόδειξης της συνειδητοποίησης των συμφερόντων του πολίτη ως προς την πολιτική κατάσταση της χώρας καθώς και στοιχειώδους οικονομικού δεσμού με την πατρίδα. Υπενθυμίζεται ότι την προϋπόθεση αυτή έθεσε το ΚΚΕ.

Ο κ.Θεοδωρικάκος όμως σχολίασε ότι οικονομικό δεσμό “ας μη κοροϊδευόμαστε έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες οι κατοικούν στο εξωτερικό, αφού σχεδόν όλοι διαθέτουν έστω και μια πολύ μικρή ιδιοκτησία στην πατρίδα μας” και κατέληξε: “Η ρύθμιση λοιπόν αυτή αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Πόσοι ακριβώς είναι δεν το γνωρίζουμε.Σημασία έχει πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.”

Απάντησε δε σε ορισμένους ομογενείς με ακραίες θέσεις, που διαφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου: “Προσωπικά θεωρώ λάθος το «όλα ή τίποτα» που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα.”

Είπε άλλωστε χαρακτηριστικά: “Οταν κάποιοι με ρωτούν εάν βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο θέλω να τους πω ότι είναι βέβαιο ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτό το ποτήρι έχει μέσα νερό. Ενώ αν δεν ψηφίσουμε όλοι μαζί αυτή τη ρύθμιση, το ποτήρι δεν θα έχει μέσα ούτε μία σταγόνα.”

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στις κατηγορίες περί μικροκομματισμού τακτικισμου από την κυβέρνηση προς όφελος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επόμενες εκλογές, επικαλούμενος την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, ότι “αν κάποιος ζημιώνεται προφανέστατα από την ύπαρξη όρων και προϋποθέσεων, που προφανώς βλάπτουν περισσότερο τους μετανάστες που απουσιάζουν πολλές δεκαετίες από την πατρίδα, αυτός ο κάποιος είναι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν ιστορική πολιτική ταυτότητα.

Και η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορική πολιτική ταυτότητα και μεγάλο τμήμα των ομογενών που έχουν μεταναστεύσει πριν πολλές δεκαετίες είναι παραδοσιακά κοντά στις δικές της και συντηρητικές και φιλελεύθερες αξίες.”

Βέβαια δεν ήταν η πρόθεση εξαρχής της ΝΔ να μεινουν εκτός ρυθμίσεων νομοσχεδίου οι ομογενείς, αλλά οι αυστηροί όροι προέκυψαν στη διακομματική επιτροπή με πίεση κυρίως του ΚΚΕ.

Ο κ.Θεοδωρικάκος απάντησε όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ: “Τις τελευταίες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς οργανωμένη αντιπολιτευτική στρατηγική επιτίθεται στην κυβέρνησή μας με μια παρωχημένη και ανεδαφική ρητορική περί παλινόρθωσης του αυταρχικού κράτους της κακιάς δεξιάς.

Σήμερα αποδεικνύεται ξανά ότι αυτό που εσείς προσπαθείτε να ονομάσετε κακιά δεξιά, είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που έχει την ικανότητα να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, έχει την ικανότητα να ενώνει δυνάμεις, να οδηγεί σε συγκλίσεις, να υπερασπίζεται τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων.”

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεοδωρικάκος, Αφορά, ϋποθέσεις,theodorikakos, afora, ypotheseis