Τι πραγματικά θέλει ο Ερντογάν στη Μεσόγειο: Οι ηγεμονικές βλέψεις, η Κίνα και η ΑΟΖ

Για τις συνεχόμενες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη μίλησε στο News 24/7, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, κ. Σωτήρης Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ για τη Λιβύη,

αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα. Επιπλέον, ανέλυσε τις βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θυμίζοντας πως η Τουρκία ανέκαθεν διεκδικούσε κομμάτι του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ''οι ΗΠΑ προσπαθούν σε διάφορα μέτωπα να αναθέσουν μερικές από τις ευθύνες που είχαν οι ίδιες, σε περιφερειακούς παίχτες, όπως η Τουρκία. Βέβαια, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού υπάρχει και η Ρωσική επιρροή στην περιοχή. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πολιτική, αλλά και οικονομική επιρροή της Κίνας''.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα μας, μία στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, τόνισε ότι ''η Λιβυκή κυβέρνηση έκανε την ανόητη κίνηση να ταυτιστεί με τον Χάφταρ, χωρίς όμως να πάρει μέρος στη σύγκρουση, δεν την επηρέασε με κάποιο τρόπο. Με αυτή την έννοια, εννοούμε ότι πρόκειται για μια ανόητη κίνηση. Θυμίζει κίνηση ρουλέτας''.

Μιλώντας για τον ενεργειακό ανταγωνισμό που επικρατεί στη Μεσόγειο, ανέφερε χαρακτηριστικά ''πως δεν υπάρχει ενεργειακός ανταγωνισμός, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ανταγωνισμός προκύπτει από την Τουρκία, η οποία θέλει να γίνει ο περιφερειακός ηγεμόνας στην περιοχή. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τις γεωτρήσεις, αλλά για την ηγεμονία της πάνω στο νησί (Κύπρος). Το ενεργειακό κομμάτι απλά είναι η πρόφαση για τη γειτονική χώρα. Θέλει σε κάθε project που λαμβάνει χώρα να ζητείται η άδειά της. Αυτός είναι ο βασικός στόχος της.

Τι να περιμένει η Ελλάδα

Σχετικά με το ερώτημα για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα στο θέμα του τουρκολιβυκού συμφώνου από ΕΕ-ΗΠΑ, ο κ. Ρούσσος, μας απάντησε πως ''η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει κάτι, καθώς βρισκόμαστε πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές τους. Άλλα είναι τα ζητήματα που προέχουν αυτή τη στιγμή, όπως το μεταναστευτικό, το πετρέλαιο της Λιβύης και τα ζητήματα ασφάλειας''.

Για επόμενες κινήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σημειώνει πως "η Τουρκία κατά καιρούς θέτει ζητήματα οριοθέτησης του θαλάσσιου χώρου με την Ελλάδα και με μικρά ή μεγάλα βήματα αμφισβητεί ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του Αιγαίου. Βέβαια, όταν πηγαίνει στα διεθνή φόρουμ δεν αναφέρει κάτι για αλλαγή στις Συνθήκες (π.χ. της Λωζάνης) που έχουν υπογραφτεί μέχρι και σήμερα. Το μόνο που τονίζει συχνά είναι ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Ουσιαστικά θέλουν να ξεκαθαρίσουν τα ασαφή κομμάτια των Συνθηκών".

"Όχι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο"

Τέλος, αναφέρθηκε και σε δυνητικό ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών λόγω της κλιμακούμενης πίεσης που ασκεί ο Ερντογάν κυρίως προς το εσωτερικό του ακροατήριο, λέγοντας ότι ''στο προσεχές μέλλον, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι θεωρώ ότι δεν είναι πιθανό, καθώς δεν συμφέρει την Τουρκία, η οποία έχει τραυματιστεί σημαντικά ο τουρισμός της από τον κορονοϊό. Όσον αφορά πιθανές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να συμβούν, αλλά κάποιο θερμό επεισόδιο πολύ δύσκολα".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο ζήτημα του ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ''η χώρα μας θεωρείται μικρή απειλή για τη γειτονική χώρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στην Τουρκία για το ποιες χώρες θεωρούνται ''απειλή'', η Ελλάδα δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος.

Δεν είναι ένα ζήτημα που παρουσιάζει δημοφιλία (η κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας), όπως αντίστοιχα αυτό της Συρίας, αυτό της Ρωσίας, των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικότερα. Αυτά ναι, αποτελούν βασικά ζητήματα ανταγωνισμού, η σχέση όμως με την Ελλάδα όχι. Να ξέρετε ότι οι άσχημες περιπτώσεις για την Ελλάδα συμβαίνουν όταν στην Τουρκία υπάρχει μια σχετική αστάθεια, όπως μια κυβέρνηση συνεργασίας ή γενικότερα ασταθές πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα''.

Keywords
Τυχαία Θέματα