Τι προτείνει η Ελλάδα για το άνοιγμα του τουρισμού

Τη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για μία ακόμα φορά, για το άνοιμα του Τουρισμού στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη σημερινή έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, το χαρακτήρισε ως «σημείο-κλειδί» στο ευρύτερο εγχείρημα του ανοίγματος του τουρισμού στο προσεχές διάστημα, καθώς όπως ανέφερε «με την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες».

Στο ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, «ο εμβολιασμός δε θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός, ούτε θα τίθεται σαν προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος. Το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει, ούτε καν απειλεί έστω και στο ελάχιστο, τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών. Ωστόσο, ένα τυποποιημένο, ενιαίο έγγραφο για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα μεταφοράς. Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε εύφορο έδαφος, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως την καθολική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού».

«Πέρυσι προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε αμυντικά στις έκτακτες, άγνωστες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Φέτος, όμως, είναι ανάγκη να αναλάβουμε δυναμικά πρωτοβουλίες και, ιδανικά, να ορίσουμε ένα κοινό πλαίσιο κανονισμών. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε, τόσο θα ελαχιστοποιούμε την αβεβαιότητα. Η αίσθηση ασφάλειας είναι στοιχείο κεφαλαιώδους σημασίας για να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα του», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, επισημαίνοντας ότι «πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πολύτιμα εργαλεία για την ασφάλεια των τουριστικών μετακινήσεων. Αυτά είναι τα «rapid tests», τα μοριακά τεστ (PCR), η μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τεστ αντιγόνων, ο επιδημιολογικός χάρτη που καταρτίζει και ενημερώνει διαρκώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μετακινήσεις τουριστών από και προς τρίτες χώρες».

Ειδικά για τα «rapid tests», ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «μπορούν να αλλάξουν εντελώς τους όρους ολόκληρου του 'παιχνιδιού'. Και η Κομισιόν έχει ανοίξει το δρόμο για την ευρεία εφαρμογή τους, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί πολλά και διαφορετικά τεστ κατόπιν κλινικών δοκιμών».

Ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προστασία των εποχιακών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τη δραστηριότητά τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα