Τι προβλέπει η συμφωνία για τους πρόσφυγες που "παγώνουν" οι Τούρκοι

Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι παγώνει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό δίκτυο απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι παγώνει η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα αλλά δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στην απόφαση για τους 8 στρατιωτικούς, χαρακτηρίζοντας

απαράδεκτη την ενέργεια αυτή, η οποία όπως πρόσθεσε δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία που "παγώνουν" οι Τούρκοι

Η διμερής συμφωνία Τουρκίας - Ελλάδας προβλέπει την επιστροφή "παράτυπων μεταναστών" στην Τουρκία από την Ελλάδα με αντάλλαγμα την επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων εντός της ΕΕ κα είναι διαφορετική από τη συμφωνία επανεισδοχής ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Η συμφωνία επανεισδοχής που είχαν υπογράψει Ελλάδα και Τουρκία, αφορά στην ουσία την περιοχή του Έβρου, καθώς τα νησιά καλύπτονται από την κοινή δήλωση Τουρκίας - EE τον Μάρτιο του 2016.

Κοινώς, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να στέλνει πίσω στην Τουρκία "παράτυπους μετανάστες" που έρχονται από τα βόρεια σύνορα, ώστε ως αντάλλαγμα να στείλει η Τουρκία Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει συνολικά στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τη δήλωση Τσαβούσογλου ως "ατυχή". Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα του να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε με το "πάγωμα", από πλευράς Τουρκίας, της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία παγώνει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, η Ν. Μπερτό ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις τουρκικές αρχές και προσέθεσε ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές.

Η Ν. Μπερτό υπογράμμισε ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι "στοιχείο αναφοράς" για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επανεισδοχές και παράλληλα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε επίσης, ότι η επιστροφή των παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν τα τουρκικά παράλια και φτάνουν στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών.

Keywords
Τυχαία Θέματα