Τι σημαίνει η ανακοίνωση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Μια διμερή δέσμευση, δίχως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά με σαφή προσανατολισμό για το «που πάνε τα πράγματα» στα ελληνοτουρκικά αποτελεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την έναρξη «προσεχώς» των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ανακοίνωση της έναρξη του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Έλλάδας και Τουρκίας αποτελεί από την μία πλευρά ένδειξη συνέπειας στην πάγια θέση της ελληνικής

εξωτερικής πολιτικής, που είναι υπέρ της διμερούς συνεννόησης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με ασφαλιστική δικλείδα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά εκφράζει την πρόθεσή της να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται σε μία περίοδο που δεν καταγράφεται καμία ερευνητική η στρατιωτική δραστηριότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη πλευρά της Τουρκίας θα αλλάξει μονομερώς τα δεδομένα και θα εκθέσει την Άγκυρα. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε χαιρέτησαν χθες την πρωτοβουλία της Άγκυρας να αποσύρει το Oruc Reis.

Η τακτική της Ελληνικής κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά με την ανακοίνωση για έναρξη διαλόγου (και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη) η ελληνική πλευρά «αποκρούει» τις συνεχείς προσπάθειες την Άγκυρας να προχωρήσει σε ανάλογες διαδικασίες σε ένα προνομιακό γι αυτήν πεδίο. Οι πιέσεις που ασκούνταν έως τώρα ήταν ο διμερής διάλογος να ξεκινήσει εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Δηλαδή ενός οργανισμού που τηρεί την λογική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στα κράτη μέλη εδώ και δεκαετίες με μεγάλη συνέπεια. Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι αν και ανακοινώθηκε η διμερής δέσμευση για διερευνητικές επαφές δεν προσδιορίζεται ο χρόνος που αυτές θα ξεκινήσουν. Η έως τώρα τακτική της Αθήνας δείχνει ότι επιθυμία και πρόθεσή της είναι οι συζητήσεις να ξεκινήσουν μετά την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ερωτηματικό πάντως αποτελεί το πόσο επηρεάζει αυτός ο σχεδιασμός η αναβολή του Συμβουλίου για την 1η Οκτωβρίου για λόγους που σχετίζονται με τον Covid 19.

Να θυμίζουμε επίσης ότι ο 60ς κύκλος των διερευνητικών επαφών Αθήνας - Άγκυρας ολοκληρώθηκε - δίχως επιτυχία- τον Μάρτιο του 2016.

Ο επικεφαλής Παύλος Αποστολίδης

Όπως έχει ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα αναλάβει να φέρει σε πέρας ο Παύλος Αποστολίδης. Εμπειρότατος διπλωματικός ο οποίος θήτευσε γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών το 1998 επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και το 1999 επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Παύλος Αποστολίδης θεωρείται υποστηρικτής της προοπτικής του διαλόγου με την Τουρκία έχοντας πολλές φορές εκφράσει δημόσια την άποψή του αυτή, αφού εκτιμά ότι είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία φαίνεται ότι αποδέχεται την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια και ο Ρετζέπ Ερντογάν εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο μετά την διάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Πάντως αν και στο εξωτερικό εμφανίζεται διαλλακτικός δεν αποκλείεται στο εσωτερικό της χώρας να διατηρήσει την «σκληρή» ρητορική. Να υποστηρίξει δηλαδή ότι ο διάλογος επιβλήθηκε μετά την αποφασιστική στάση της Τουρκίας στην Ν.Α Μεσόγειο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα