Τι σημαίνει η λέξη μανγκούτ και ποιος βαπτίζει τελικά τους τυφώνες;

Ο τυφώνας Μανγκούτ είναι ο σφοδρότερος που έχει πλήξει την Ασία τη φετινή χρονιά, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον δύο νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές σε οικίες και καλλιέργειες. Τι σημαίνει όμως η λέξη Μανγκούτ (Mangkhut) που έχει δώσει το όνομά του στον υπερ-τυφώνα και γιατί στις Φιλιππίνες βάπτισαν το φυσικό δαινόμενο Ompong;

Η λέξη έχει ταϋλανδέζικες ρίζες και αναφέρεται σε ένα κοκκινωπό, μοβ φρούτο που συναντάται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο καρπός αυτός προέρχεται από ένα τροπικό δέντρο που

πιστεύεται πως προέρχεται από τα νησιά Sunda στην Ινδονησία. Φύεται εκτός από την Ασία και σε περιοχές του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Και μπορεί το περίβλημά του να είναι εξαιρετικά σκληρό και ακατάλληλο προς βρώσιν, ωστόσο το ενδοκάρπιο αποτελείται από λευκή σάρκα και γλυκιά, απαλή γεύση που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες όπου καλλιεργείται. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της New York Times, ο συντάκτης φαγητού της αμερικάνικης εφημερίδας δηλώνει πως θα προτιμούσε να απολαύσει ένα τέτοιο φρούτο, παρά ένα λαχταριστό απολαυστικό γλυκό.

Το φρούτο είναι δημοφιλές και φτηνό στην Ασία, αλλά η τιμή του ανεβαίνει αρκετά στις δυτικές αγορές όπου παραμένει σχετικά άγωνστο. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ το Mangkhut στοίχιζε το 2007, όταν εισήχθη για πρώτη φορά στην αγορά, ως και 120 δολάρια το κιλό.

Ποιος εμπνέεται τα ονόματα των τυφώνων;

Η ονοματοδοσία των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι συνήθως δουλειά της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, που αναλαμβάνει να βαπτίσει τους τυφώνες με γνώμονα μια λίστα ονομάτων που τις προτείνουν μια σειρά από χώρες. Υπάρχει όμως και μια χώρα που επιλέγει να δίνει το δικό της όνομα στους τυφώνες. Οι Φιλιππίνες δίνουν άλλο όνομα στους τυφώνες που πλήττουν κάθε χρόνο την Ασία από το 1972 και ως σήμερα.

Κάπως έτσι, άπαξ και ο τυφώνας εισέλθει στην περιοχή των Φιλιππίνων, από Μανγκούτ, μετονομάζεται σε Ομπόνγκ. Ο λόγος που δίνονται ονόματα στους τυφώνες, τα οποία συνήθως είναι σχετικά με τις περιοχές από όπου θα περάσει, είναι για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από τους κατοίκους, κάτι που σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τα φυσικά φαινόμενα πιο σοβαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα