Την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων υπέγραψε ο Πρ. Παυλόπουλος

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ανθρωπισμού προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας ο ίδιος το θεσμό της Κάρτας Δωρητή Οργάνων και Ιστών σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη, καθώς και μεταμοσχευμένων και συγγενών δωρητών οργάνων και ιστών.

Με την ευκαιρία της σημερινής Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν

τον τρόπο εκπληρώνει ένα στοιχειώδες ανθρωπιστικό χρέος, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη μορφή αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η δωρεά οργάνων και ιστών δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής», είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές του λέγοντας: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Παράλληλα, τόνισε ότι ο δωρητής οργάνων και ιστών εκτός από τη δική του αξία, υπερασπίζεται και την αξία του συνανθρώπου του και πρόσθεσε ότι η δωρεά οργάνων κάνει πράξη τη μετάβαση από τη μεγάλη αρχή του «Αγαπάτε Αλλήλους» στην εμβληματική αρχή του «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν».

«Επιπλέον, αυτή η στάση ζωής δεν έχει σχέση με το αν πιστεύει κανείς ή όχι. Είναι κάτι που αφορά τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη για κάθε Άνθρωπο, σε κάθε κοινωνία και σε ολόκληρο τον Κόσμο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η δωρεά οργάνων και ιστών συνιστά στοιχειώδες χρέος μας, ιδίως στη σημερινή εποχή, κατά την οποίαν ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας μας, αμφισβητούνται ή και χειμάζονται, και μάλιστα δεινώς.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και Καθηγητής, Ανδρέας Καραμπίνης, υπογράμμισε ότι από το 2007, η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει θεσπιστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων προκειμένου να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της δωρεάς οργάνων, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζει το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμπίνης, η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του «ιατρικού θαύματος» της μεταμόσχευσης. Μάλιστα, σημείωσε ότι σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Εξήγησε, επίσης, ότι η δωρεά οργάνων και ιστών αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή.

Ειδικότερα, υπογράμμισε, ότι από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της δωρεάς ιστών.

«Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Το σπουδαιότερο παράγοντα στην εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η ύπαρξη ή όχι κατάλληλων και επαρκών μοσχευμάτων. Η έλλειψη μοσχευμάτων και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης, δυστυχώς, διευρύνεται συνεχώς και, μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στον οργανωτικό τομέα, η αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί «Δώρο Ζωής» για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία: «Η υιοθέτηση και η διάδοση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, μια πράξη η οποία βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο». «Εκείνο που προηγείται της μεταμόσχευσης είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με μόνο του κίνητρο την αγάπη, τον αλτρουισμό και τη γενναιοδωρία του, αποφασίζει, υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο, να γεφυρώσει τη ζωή με το θάνατο. Αυτό σημαίνει στην πράξη η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων», κατέληξε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και Καθηγητής, Ανδρέας Καραμπίνης.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φωτογραφήθηκε με τον μικρό Αλέξανδρο, ο οποίος σε πολύ τρυφερή ηλικία χρειάστηκε μεταμόσχευση, καθώς και η στιγμή που ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ψυχής και το σθένος της οικογένειας 37χρονου Ελληνοαιγύπτιου, ο οποίος προσέφερε ζωή σε πέντε Κινέζους συνανθρώπους μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάρτα Δωρητή Οργάνων, Παυλόπουλος,karta doriti organon, pavlopoulos