Τιτανικός: Θύελλα αντιδράσεων για την ανάκτηση του τηλέγραφου

Την ανάκτηση του τηλέγραφου του Τιτανικού επιτρέπει η νέα απόφαση της δικαστού Ρεμπέκα Μπιτς Σμιθν, ενός εξαρτήματος ιδιαίτερης σημασίας, αφού χάρη στη χρήση του από τον επικεφαλής, Τζακ Φίλιπις, σώθηκαν πάνω από 700 επιβάτες -εκ των 2.208 τού πλοίου- στην τραγωδία του Απριλίου του 1912.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, (η οποία και ανατρέπει την απόφαση του 2000) εξασφαλίζεται άδεια στην εταιρία RMS Titanic, Inc. (RMST) για την ανάκτηση του τηλεγράφου. Της

επιτρέπεται, μάλιστα, να κόψει ή να αποσπάσει τμήματα του ναυαγίου, προκειμένου να απομακρύνει την συσκευή.

Η συσκευή Μαρκόνι έχει ιδιαίτερη ιστορική, εκπαιδευτική και πολιτισμική αξία καθώς ο τηλέγραφος χρησιμοποιήθηκε για να σταλεί σήμα κινδύνου, όταν ο Τιτανικός βυθιζόταν.

Πολυάριθμοι οργανισμοί, ανάμεσα τους και ο National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο ανάκτησης του. Όπως αναφέρει το Smithsonian, ένας από τους λόγους είναι πως η αποστολή αυτή αποτελεί παράβαση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας (που λόγω δρομολογίου του υπερωκεανείου, μοιράζονται τη διαχείριση των όσων έχουν απομείνει από αυτό) καθώς και κόντρα στους κανόνες της UNESCO που απαγορεύουν την εμπορική χρήση του ναυαγίου.

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εκφράζουν επίσης την δυσαρέσκεια τους. "Όπως ένα λιοντάρι εκτιμάται πολύ περισσότερο όταν ειδωθεί στο φυσικό του περιβάλλον, στις Αφρικανικές σαβάνες, παρά όταν είναι κλεισμένο σε έναν ζωολογικό κήπο, έτσι και η συσκευή Μαρκόνι, μοιράζεται την ιστορία της και την αξία της καλύτερα από εκεί που βρίσκεται". έγραψε ο David Conlin, επικεφαλής του Κέντρου Υποθαλάσσιων Πόρων στην κατάθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα