Το 2020 η φύση εκδικήθηκε ξανά: Από τη Θάλεια στον Ιανό

Εκτός από την ιστορική μάχη που δίνει η ανθρωπότητα με την πανδημία, η ανασκόπηση του 2020 έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη και με την οργή της φύσης. Το περιβάλλον έπαιξε άσχημα παιχνίδια στη χώρα και την έπιασε για άλλη μία φορά απροετοίμαστη, με τον κρατικό μηχανισμό να μην καταφέρνει να ανταπεξέλθει στα ορμητικά κύματα κακοκαιρίας, που σημάδεψαν δύο συγκεκριμένες περιόδους, αρκετά πρώιμες χρονικά, αν σκεφτεί κανείς, πως τα δύο πιο σφοδρά κύματα κακοκαιρίας χτύπησαν στην καρδιά και στη “δύση” του καλοκαιριού:

Στις αρχές Αυγούστου και στα μέσα Σεπτεμβρίου.

“Θάλεια”: Οκτώ νεκροί και ανεπανόρθωτες ζημιές στην Εύβοια

Τα ξημερώματα εκείνης της Κυριακής, 9 Αυγούστου, η Εύβοια έζησε στιγμές τρόμου και απόλυτης καταστροφής, με ολόκληρες περιοχές να "εξαφανίζονται" κάτω από τα νερά. Ο ψυχρός πυρήνας, το κύμα “Θάλεια όπως ονομάστηκε, προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων (μεταξύ αυτών και ένα βρέφος), καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε 2.500 σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, αλλά και φθορές στις γέφυρες Βασιλικού, Αφρατίου και Φύλλων, κατά μήκος του Λήλαντα.

Μάρτυρες που μιλούσαν στο News24/7 έκαναν λόγο για πρωτοφανείς εικόνες από τη διάρκεια και τη σφοδρότητα της βροχόπτωσης, ενώ η Πολιτική Προστασία ανέφερε διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά πως η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής.

Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η υπερχείλιση του Λήλαντα, του Μεσσαπίου και του ρέματος Πολιτικών, με το ύψος του νερού σε διάφορα σημεία να φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στο κέντρο των Ψαχνών το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τρεις μέρες νωρίτερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανεπαρκής, ενώ ο αριθμός έκτακτης ανάγκης “112” δεν λειτούργησε, για το οποίο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει πως "αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Δήμος Χαλκιδέων είχε προειδοποιήσει από το 2013 για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς οι κάτοικοι που ζούσαν στις όχθες του ποταμού Λήλαντα είχαν χάσει τις περιουσίες τους και από τη νεροποντή του 2009, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν καταγγείλει πως δεν ήταν μόνο τα ρέματα, αλλά και οι φωτιές που “βοήθησαν” τις πλημμύρες.

Το σχέδιο “Δάρδανος” και η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων

Ο Αντιπεριφέρειαρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στο News24/7 έκανε λόγο για “περισσότερα από 320 χιλιοστά βροχής μέσα σε έξι ώρες”, με αποτέλεσμα “ να υπάρξει μεγάλη υδραυλική φόρτωση ποταμών και ρεμάτων αλλά και να παρασυρθούν πάρα πολλά φερτά υλικά που μαζί με τον τεράστιο όγκο νερού διέλυσαν στο πέρασμά τους τα πάντα”.

Πώς θωρακίζεται, όμως, η Εύβοια ώστε να προλάβει ανάλογα, έστω και μικρότερης έντασης φαινόμενα και σε τι στάδιο βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα; Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης “ Από την πρώτη στιγμή, τόσο στο κομμάτι της αρμοδιότητας της Περιφέρειας, διαθέσαμε περισσότερα από 250 μηχανήματα έργου για τρεις μήνες. Τρεις εβδομάδες μετά το συμβάν καταθέσαμε τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με τους δήμους για όλες τις αντιπλημμυρικές εργασίες που πρέπει να γίνουν προκειμένου ν αφήσουμε στην ίδια και καλύτερη κατάσταση τις πληγείσες περιοχές. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο υδραυλικά κι οδικά έργα. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διεκδίκησε έναν αρκετά σημαντικό προϋπολογισμό από το Υπ. Ανάπτυξης, 57,9 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει ένα ποσό μεγαλύτερο από 25 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές. Στον προϋπολογισμό των 57,9 εκ. ευρώ έχουμε αποκαταστάσεις ενός μεγάλου κομματιού του επαρχιακού μας δικτύου κι υδραυλικά /αντιπλημμυρικά έργα τα οποία μέσα από διαδικασίες πολύ γρήγορες σε επίπεδο πρόσκλησης των υποψήφιων αναδόχων έχουμε πρόγραμμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να σχεδιοποίησουμε τα έργα και το αργότερο μέχρι τα τέλη της άνοιξης να ξεκινήσει η υλοποίηση των σπουδαίων αυτών έργων. Τα έργα αυτά συνήθως διαρκούν 6-12 μήνες –είναι έργα με πολύ σφικτά χρονοδιαγράμματα ”.

Το σχέδιο “Δάρδανος” της Πολιτικής Προστασίας αποσκοπεί στον συντονισμό και στην πρόληψη από πλευράς Περιφερειών που καλούνται να προετοιμαστούν αλλά και να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη, το σχέδιο αυτό έχει επικαιροποιηθεί για το 2020, ενώ την ίδια ώρα “εκπονούμε μελέτες οριοθέτησης ποταμών σε όλο τον νόμο της Εύβοιας οι οποίες οριοθετούν τα ποτάμια αλλά και προβλέπουν όλα τα τεχνικά κι αντιπλημμυρικά έργα που θα βοηθήσουν να αποσοβήσουμε μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία για την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων με τη μίσθωση χωματουργικών μηχανημάτων από όλη την τοπική αγορά ή αν χρειαστεί κι εκτός νομού με τις απαραίτητες αποκαταστάσεις και καθαρισμούς στα οδικά δίκτυα αλλά και στο δίκτυο των ρεμάτων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία της 9ης Αυγούστου στην Εύβοια είχε επισκεφτεί ο Καθηγητής Δρ. Ευθύμης Λέκκας μαζί με ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ, συντάσσοντας κατόπιν αυτοψίας στα σημεία των πλημμυρικών φαινομένων μία αναλυτική καταγραφή, απεικόνιση και παρουσίαση σχετικά με τα ακραία φαινόμενα, τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκάλεσαν.

Στο τέλος της έρευνας συνοψίζονται τα συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παρατίθενται και συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αξόνων δράσης, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στις παρακάτω φωτογραφίες:

Η Καρδίτσα στο “μάτι” του Ιανού

Έναν μήνα και μία βδομάδα αργότερα, αρκετές περιοχές της Ελλάδας ήρθαν αντιμέτωπες με ανάλογες εικόνες και καταστροφές. Ο “Ιανός” είχε οδηγήσει την Πολιτική Προστασία να σημάνει συναγερμό, με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να προϊδεάζουν για τη σφοδρότητα του κύματος κακοκαιρίας, με την επέλασή της να ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου και να σαρώνει Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα.

Το News 24/7 είχε βρεθεί στην Καρδίτσα λίγες ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες, κάνοντας ένα οδοιπορικό στις περιοχές που επλήγησαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας:

Το κύμα κινήθηκε προς την κεντρική Ελλάδα, ενώ το επόμενο βράδυ πέρασε και έπληξε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, έπειτα την Π.Ε Κορινθίας, ανέβηκε στη Στερεά Ελλάδα και χτύπησε με ορμή τη Θεσσαλία (κυρίως Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, και Σοφάδες).

Για δύο τουλάχιστον μερόνυχτα η Πυροσβεστική δεχόταν χιλιάδες κλήσεις στις περισσότερες περιοχές υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ωστόσο, οι σωστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην Καρδίτσα, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

O “Ιανός” δεν έδειξε έλεος στην πόλη και τις γύρω περιοχές, στοιχίζοντας τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Μία ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, ένας άντρας από την Καστανιά, μία γυναίκα που αγνοείτο για μέρες στο Μουζάκι, αλλά και ένας ακόμη άνδρας από την πόλη της Καρδίτσας έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες.

Το κέντρο της πόλης θύμιζε λίμνη, σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές και για λίγες ημέρες η ζωή των κατοίκων έμοιαζε με Γολγοθά, από τα σημάδια και τις πληγές της κακοκαιρίας. Οι εικόνες στα χωριά αλλά και μέσα στην πόλη ήταν αποκαρδιωτικές. Λάσπη, νερό, πλημμυρισμένα καταστήματα και δρόμοι, καλλιέργειες θαμμένες κάτω από τα νερά, φθορές και πλημμύρες σε πάνω από 5.000 σπίτια.

Μέρες μετά την ισχυρή βροχόπτωση, οι εικόνες παρέπεμπαν σε βιβλική καταστροφή, ενώ επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν, σε Μουζάκι και Οξυά.

Να σημειωθεί πως το 112 είχε λειτουργήσει κανονικά στην περίπτωση του “Ιανού”, από τον οποίο μετρήθηκαν μέχρι και 317 χιλιοστά βροχής. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που ισχύει ως και τις 18 Μαρτίου 2021.

“Διεκδικούμε μία σειρά έργων από τα υπουργεία”

Τρεις και πλέον μήνες μετά από εκείνη την καταστροφή, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, δηλώνει στο News24/7: “Επρόκειτο για ένα καιρικό γεγονός που, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου η πόλη της Καρδίτσας και ιδιαίτερα το κέντρο της ήταν κατεστραμμένο. Η κατάσταση ήταν απελπιστική, με χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις τους, στις καλλιέργειες τους, στο ζωικό τους κεφάλαιο. Με επικεφαλής την Δημοτική Αρχή άρχισε αμέσως η προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Η κυβέρνηση βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες και μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας έδωσε άμεσα αποζημιώσεις. Σήμερα στην Καρδίτσα τίποτα δεν θυμίζει εκείνο το δραματικό βράδυ της 18 ης Σεπτεμβρίου. Η κανονικότητα έχει επιστρέψει στην πόλη. Φυσικά μπορεί να έγιναν οι άμεσες αποκαταστάσεις και η ζωή να επέστρεψε στους συνηθισμένους ρυθμούς, ωστόσο οι επιπτώσεις αυτού του ακραίου φαινομένου στις υποδομές, ήταν καταστροφικές. Ως δημοτική αρχή Καρδίτσας διεκδικούμε από τα αρμόδια υπουργεία μια σειρά έργων που θα δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Στόχος μας να αποκατασταθεί πραγματικά και σε βάθος χρόνου η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε”.

Καιρική ανασκόπηση: Η πορεία των φαινόμενων στη διάρκεια του 2020

Οι πλημύρες του Αυγούστου στην Εύβοια και αυτές του Σεπτεμβρίου στην Καρδίτσα, αλλά και στα νησιά του Ιονίου αποτέλεσαν τα κυριότερα και πιο ακραία καιρικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Δεν ήταν, όμως, τα μοναδικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα και οδήγησαν σε έκτακτα δελτία επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε συνολικά οκτώ δελτία επικίνδυνων φαινόμενων και 30 δελτία επιδείνωσης καιρού στη διάρκεια της χρονιάς. Ας δούμε, όμως, το "ημερολόγιο" του καιρού για το 2020:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Ο Ιανουάριος είχε αρκετές ημέρες με παγετό αλλά και ηλιοφάνεια ενώ γενικά στα δυτικά ορεινά οι χιονοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Αντίθετα πολλές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν (κυρίως το διάστημα 5-7/1) στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, τα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής και την ορεινή Κρήτη. Επίσης επικράτησαν για μεγάλο διάστημα πολύ ισχυροί- θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι Βορείων διευθύνσεων στα πελάγη.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν γενικά χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Αντίθετα ήταν υψηλότερα στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη (ιδιαίτερα κυρίως στα ορεινά).

Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα.

Η κακοκαιρία στις 6-7/1/2020 προκάλεσε πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Αττική και Βοιωτία.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Ο Φεβρουάριος είχε αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και αξιόλογες βροχοπτώσεις σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα καταγράφηκαν θερμά διαστήματα (11-14/2) και (21-27/2) με τη μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης επικράτησαν για μεγάλο διάστημα πολύ ισχυροί- θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν γενικά χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση λίγα νησιά του Αιγαίου και την ορεινή Εύβοια. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Στις 15/2/2020 είχαμε πλημμύρες σε Ρόδο και Ικαρία. Προβλήματα σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Λινδίων και Αρχαγγέλου, ενώ υπήρξαν επίσης καθυστερήσεις σε αεροπορικά δρομολόγια και ματαιώσεις προγραμματισμένων δρομολογίων πλοίων προς και από τα νησιά

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Ο Μάρτιος είχε αρκετές χιονοπτώσεις στην Πίνδο αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου και Χαλκιδικής. Ωστόσο καταγράφηκαν και αξιόλογες βροχοπτώσεις στην κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία και σε τμήματα του κεντρικού Αιγαίου. Επίσης επικράτησαν για μεγάλο διάστημα πολύ ισχυροί- θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν γενικά υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση κυρίως την περιοχή του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα.

Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Ο Απρίλιος χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές πολύ ψυχρών και θερμών περιόδων αλλά κυρίως από τη σημαντική κακοκαιρία του διαστήματος 4-8/4 οπότε και προκλήθηκαν καταστροφές, λόγω συνεχών βροχοπτώσεων, στο Πήλιο, τις Σποράδες, τον Άθω και την Εύβοια. Επίσης επικράτησαν θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι για περισσότερο από το μισό μήνα.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν αρκετά υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις κεντρικές και βόρειες περιοχές ενώ αντίθετα ήταν πολύ χαμηλότερα στις δυτικές και κατά τόπους στις νότιες.

Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε γενικά κάτω από τις κανονικές τιμές κυρίως στα ηπειρωτικά.

Μεγάλη ήταν η κακοκαιρία στις 5/4/2020 με πλημμύρες, καταστροφές και κατολισθήσεις σε Εύβοια, Σκιάθο και Χαλκιδική Τα ρέματα φούσκωσαν και ο ποταμός Σπερχειός την Φθιώτιδα έδειξε για μια ακόμη φορά τα δόντια του. Το χτυποκάρδι για πιθανή υπερχείλιση σε διάφορα κρίσιμα σημεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Στα Τρίκαλα είχαμε διακοπή κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με 20 εκατοστά χιόνι στα ορεινά.

ΜΑΙΟΣ 2020

Ο Mάιος χαρακτηρίστηκε από τον καύσωνα της περιόδου 15-20/5/2020 με πολλά ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών. Παράλληλα καταγράφηκε μεγάλης διάρκειας αλλά όχι αντίστοιχα μεγάλης έντασης επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική. Ωστόσο ακολούθησε ένα πολύ ψυχρό δεκαήμερο με πολλές βροχές, καταιγίδες και κυρίως με πολλά χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά ακόμα και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο Ιόνιο, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και κατά τόπους στο νότιο Αιγαίο. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε γενικά λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές.

Στις 21/5/2020 είχαμε πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις λόγω βροχόπτωσης στη Θεσσαλονίκη, όπου διεσώθη οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο. Πλημμύρες και στη Χαλκιδική.

Στις 26/5/2020 κεραυνός προκάλεσε το θάνατο 52-χρονης γυναίκας και τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της στην Σκόπελο.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συχνότητα εκδήλωσης αστάθειας στη Β. Ελλάδα (βροχές και τοπικές καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις) και επικράτηση δυτικών ανέμων. Παράλληλα καταγράφηκε ένα σύντομο αλλά μεγάλης έντασης επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική στις 6/6 και δύο ασθενέστερα στις 2/6 και 8/6.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στις κανονικές τιμές.

Από την κακοκαιρία της 1/6/2020 είχαμε προβλήματα στη Λέρο, όπου πλημμύρισαν οικίες και καταστήματα, χείμαρροι υπερχείλισαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη το οδικό δίκτυο. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 6/6/2020 υπήρξαν προβλήματα από τον έντονο κυματισμό λόγω ανέμων που προκάλεσαν ζημιές στον εξοπλισμό καταστημάτων στην Παραλία της Καλαμάτας.

Στη Θεσσαλονίκη, πλημμύρισαν δρόμοι από την έντονη βροχόπτωση, ενώ η Πυροσβεστική επενέβη για τον απεγκλωβισμό ατόμων Στις 10/6/2020 έχασε τη ζωή του ένας άνδρας στην Κρήνη του δήμου Φαρσάλων, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό . Ισχυρή τοπική καταιγίδα στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων προκάλεσε ζημιές στο οδικό δίκτυο. Στις 21/6/2020 οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες με περιορισμένα προβλήματα στις Σέρρες, στην ανατολική Αττική, στην Κόρινθο και στη Λαμία.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Ο Ιούλιος είχε θερμό ξεκίνημα και πολύ θερμό τελευταίο διήμερο (30-31/7).Στο μεσοδιάστημα σημειώθηκαν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες ενώ επικράτησαν ενισχυμένοι Βόρειοι άνεμοι. Παράλληλα ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες καταγράφηκαν στα ηπειρωτικά τμήματα και στην ορεινή Κρήτη.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές.

Στις 5/7/2020 οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα στην επαρχία της Ελασσόνας στη Λάρισα και στον νομό Θεσσαλονίκης. Η Πυροσβεστική επενέβη για τον απεγκλωβισμό 4 ατόμων στην περιοχή Ρεντίνα της Λίμνης Βόλβης.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Τον Αύγουστο οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου την πρώτη και την τελευταία ημέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του μήνα ήταν οι ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας και οι έντονες καταιγίδες που καταγράφηκαν τοπικά στα κεντρικά ηπειρωτικά και κυρίως στην κεντρική Εύβοια (9/8). Εκεί τα τεράστια ποσά υετού που έπεσαν σε λίγες ώρες προκάλεσαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια 8 ανθρώπινων ζωών και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κατά τόπους στο Βόρειο Ιόνιο καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές.

Η πενθήμερη κακοκαιρία από 5-10 /8 είχε ως αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς , ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές στην Εύβοια. Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει 100 άτομα. Η κακοκαιρία έπληξε, επίσης, σοβαρά τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Κέρκυρα. Ο μετεωρολογικός του ΕΑΑ στη Στενή Ευβοίας κατέγραψε 299 mm βροχής . Στις 20/8/2020 είχαμε έντονη βροχόπτωση στη Θάσο είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στο νησί, ενώ τέσσερις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ΙΧ που επέβαιναν και κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Τον Σεπτέμβριο ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε σταδιακά τη χώρα το τριήμερο 18-20/9. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε αρκετές περιοχές κυρίως κοντά στις ακτές. Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό του χαμηλού ήταν οι ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας και οι έντονες καταιγίδες που καταγράφηκαν στο Νότιο Ιόνιο, τοπικά στα κεντρικά ηπειρωτικά (κυρίως στην Καρδίτσα, στη Φθιώτιδα και τη Μαγνησία) αλλά και στη Δυτική Κρήτη.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κατά τόπους στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα.

Στις 18-19/9 στο Μουζάκη έπεσαν 269mm, στη Καρδίτσα 211mm και στη Λαμία 135mm. Άλλη κακοκαιρία είχαμε και στις 23/9/2020 όπου από καταιγίδα στην Κέρκυρα προκλήθηκαν πτώσεις δέντρων και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στη Ζαχάρω Ηλείας, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε πτώσεις δέντρων και τον τραυματισμό τουρίστριας που διέμενε σε κάμπινγκ. Στις 28/9/2020 Στην Καλλονή Λέσβου ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε κατοικίες λόγω ισχυρών ανέμων. Το ΛΣ διέσωσε 3 επιβαίνοντες σε λέμβο που ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή Νέων Κυδωνιών Λέσβου. Πλημμύρισαν κτήρια στο Μεσολόγγι και στο δήμο Ναυπακτίας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Το πρώτο δεκαήμερο, κύλησε με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην βόρεια Κρήτη , ενώ το δεύτερο δεκαήμερο η θερμοκρασία παρουσίασε πτώση σε όλη τη χώρα. Στις12 με 13/10,καταιγίδες προκάλεσαν προβλήματα στην Κέρκυρα και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Το τρίτο δεκαήμερο η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στις 20-22/10, ραγδαίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις στα βόρεια τμήματα των νομών Ηρακλείου και Χανίων. Στις 28/10 κακοκαιρία επηρέασε κυρίως την ανατολική Θεσσαλία με μεγάλα ύψη βροχής Περιορισμένα ήταν τα προβλήματα από την καταιγίδα στο Βόλο. Ζημιές σημειώθηκαν σε παραλιακές επιχειρήσεις στη Σούγια Χανίων λόγω ισχυρών ανέμων

Ο Οκτώβριος του 2020 ήταν ένας μήνας που χαρακτηρίστηκε από υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σημαντικές βροχοπτώσεις

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Κρήτης και η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού για τον Νοέμβριο .

Στις 7/11/2020 ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και σε περιοχές του Καστελίου Πεδιάδος και στις 10/11/2020 είχαμε καταστροφικές πλημμύρες με ροή μεγάλου όγκου φερτών υλικών στο δήμου Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου και σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου. Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης. Καταστροφές σε καλλιέργειες και υποδομές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
ξανα, φυση, διακοπες ρευματος, το νησι, ελλαδα, news247, εκπα, news, ΕΜΥ, καιρος, ημερολόγιο, ιανουάριος, κρητη, φεβρουάριος, τρικαλα, αιγαιο, θεσσαλονικη, σερρες, λαμια, λαρισα, κερκυρα, εαα, ειδήσεις, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερολογιο 2021, η ζωη, ηλεια, χιονι, χιονια, υδραυλικα, αφρικη, γυναικα, εθνικη, εικονες, εκπα, εργαλεια, ευβοια, ιθακη, ικαρια, ιονιο, κεφαλονια, λευκαδα, νησι, νησια, παιχνιδια, πηλιο, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, υψος, φθιωτιδα, φωτογραφιες, χαλκιδικη, ωρα, news, news247, αγορα, αεροπορικα, ελεος, αιτωλοακαρνανια, απριλιος, απωλεια, αττικη, βδομαδα, εβδομαδες, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βροχη, γεγονοτα, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δειτε, δοντια, δρομολογια, διημερο, δικτυο, δικτυα, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εαα, ευρω, εργα, εξι, εποχη, ζακυνθο, ζαχαρω, ζωη, ζωων, ιδια, υπηρεσια, ισχυει, υφυπουργος, θασο, θεσσαλια, θυμιζει, ιανουάριος, καμπινγκ, καρδιτσα, κελσιου, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κυματα, κρατικο, λερο, λογο, μακεδονια, ματι, μεσολογγι, μηκος, μηνες, μπορειτε, νερο, ξεκινημα, ξημερωματα, ομαδα, οδηγος, οκτω, οκτωβριος, ορμη, οχθες, παρουσιαση, περιβαλλον, ροη, προβληματα, πρωι, ρεκορ, ρεντινα, συγκεκριμενα, σειρα, σημαδια, σπιτια, συχνοτητα, σχεδιο, τριημερο, υλοποιηση, φεβρουάριος, φυσικα, φτανει, φορα, χρονικα, ψαχνα, ωρες, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνιος, ιουλιος, υπουργειο, κομματι, καρδια, λεκκας, μια φορα, νεκροι, ογκο, οργη, πληγες, ποταμια, ροδο, σουγια, θερμοκρασια, υλικα
Τυχαία Θέματα