Το "άνοιγμα" Μητσοτάκη στη Μόσχα και το "χαρτί" του ισλαμικού φονταμενταλισμού

Λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας ή απλώς Αθήνα και Μόσχα έχουν αυτή τη στιγμή κοινό συμφέρον να “μαζευτεί” ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έκανε άνοιγμα στη Ρωσία κατά τη συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θέλοντας προφανώς να αξιοποιήσει τη ρωσική ενόχληση για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έβαλε δε στο τραπέζι και

τη διάσταση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, την οποία η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει και απέναντι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ως επιχείρημα για την ανάγκη να ληφθούν πια συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στα σχέδια του Ερντογάν περί “γαλάζιας πατρίδας” και ηγεσίας όλων των μουσουλμάνων από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ευρώπη.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία “ταραξία”, που ναρκοθετεί την ειρήνη “σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη” και σημείωσε ότι η Άγκυρα “περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα.”

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ.Λαβρόφ, είχε χαρακτηρίσει την Άγκυρα “γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών”.

Σημειωτέον ότι το Μαξίμου ουδέποτε διέψευσε ξεκάθαρα δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι κατά την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου προειδοποίησε Μητσοτάκη- Αναστασιάδη για κίνδυνο δράσης φονταμενταλιστών με τουρκική υποστήριξη. Αλλά υπενθύμιζε ότι Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης στις δηλώσεις τους είχαν αναφερθεί και στον παράγοντα της τρομοκρατίας και τις ευθύνες της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021 με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπως και στον Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο έσπευσε να στηρίξει απέναντι στην τελευταία επίθεση Ερντογάν με αφορμή την απόφαση του Γάλλου Προέδρου να προβάλλονται τα σκίτσα που συνδέονται με τον αποκεφαλισμό εκπαιδευτικού στο Παρίσι, σε δημόσια κτίρια στη Γαλλία.

Από την πλευρά του ο κ.Λαβρόφ επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια και μάλιστα... προσφέρθηκε να παίξει η Ρωσία το ρόλο του διαμεσολαβητή για απευθείας διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα. Κάτι που φυσικά δεν αναμένεται να ενθουσιάσει ιδίως τις ΗΠΑ. Έριξε όμως και το “καρφί” του λέγοντας ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν πρέπει να εμποδίσουν Ελλάδα και Ρωσία να αναπτύξουν τις σχέσεις τους.

Αντίθετα μία διμερής σχέση που έχει αμερικανικές ευλογίες είναι αυτή με το Ισραήλ. Ο κ.Μητσοτάκης είδε χθες και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για την τριμερή συνάντηση σήμερα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη- Ασκενάζι βρέθηκε και πάλι η Τουρκία, οι εντάσεις που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η εργαλειοποίηση της ισλαμικής θρησκείας από την Άγκυρα στην αντιπαράθεση της με τη Δύση.

Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις Τουρκίας- Δύσης λαμβάνουν πλέον χαρακτήρα “σύγκρουσης πολιτισμών” με έντονη θρησκευτική διάσταση, κάτι που πάντως φαίνεται να επιδιώκει ο Ερντογάν επιδιώκοντας ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η τελευταία επίθεση του στο Μακρόν πάντως προκάλεσε την αντίδραση και του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, χαρακτήρισε τις επιθέσεις Ερντογάν κατά του Γάλλου Προέδρου ως “νέο χαμηλό”, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Βερολίνου στον αγώνα της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών και κατανόηση για την ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη στην Άγκυρα.

Κοινοτικές πηγές εν τω μεταξύ ανέφεραν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών την Πέμπτη, δηλαδή νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου που έχει οριστεί ως χρονοδιάγραμμα. Αποφάσεις για κυρώσεις ωστόσο δεν αναμένονται πριν το Δεκέμβριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα