Το "αντάρτικο" των βουλευτών για τους υδρογονάνθρακες εξαίρεση ή... κανόνας στη λειτουργία της ΚΟ;

Με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε ότι το κόμμα του θα αλλάξει θέση στο θέμα των υδρογονανθράκων, παρότι οι συμβάσεις είχαν κατατεθεί από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η στροφή του κόμματος προς την οικολογία απαιτούσε, άλλωστε, αλλαγή πολιτικής, ενώ η Κουμουνδούρου επικαλέστηκε επιπλέον ως λόγο ότι οι σχεδιασμοί

της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. Αποτελούν “ουσιαστική τροποποίηση” των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να κάνει στροφή 180ο και επέλεξε αντί για το “κατά” στην ψηφοφορία για την κύρωση των συμβάσεων (που επαναλαμβάνουμε ψηφίστηκαν επί της κυβερνήσεώς του) να ψηφίσει “παρών”.

Η απόφαση, μάλιστα, για το “παρόν”, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, ελήφθη αρχικά στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πάλι υπό την προεδρία του επικεφαλής του κόμματος.

Τέσσερις βουλευτές, ωστόσο, αγνόησαν την κομματική γραμμή και αντί για “παρών” ψήφισαν “όχι”. Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, που θέλησε με το “καλημέρα” να δώσει το ...στίγμα του, ο βουλευτής Τρικάλων (γνωστός για συνεχείς διαφοροποιήσεις του) Σάκης Παπαδόπουλος και οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις. Ο Θοδωρής Δρίτσας, που ήταν και εισηγητής, παρά την αρχική διαφωνία του, πείστηκε προφανώς στη συνέχεια και κινήθηκε στην κομματική γραμμή.

Το θέμα, φυσικά, θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι βεβαίως για επιβολή ποινών, αλλά προκειμένου να γίνονται στο εξής οι κατάλληλες κινήσεις και να εμφανίζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά το δυνατόν, ενοποιημένη. Πολύ περισσότερο που έρχονται κρίσιμες ψηφοφορίες, κατά τις οποίες και η παραμικρή διαφοροποίηση θα κοστίσει αρκετά...

Keywords
Τυχαία Θέματα