Το αντι- αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και η μάχη του κέντρου

Με τον εκλογικό χρόνο να μετρά αντίστροφα (καθώς κάλπες θα στηθούν το αργότερο σε ένα χρόνο και το πιθανότερο το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές) και την πολιτική αντιπαράθεση να μετακινείται από το μνημόνιο- αντιμνημόνιο στο έξοδος ή μη, τα δύο μεγάλα κόμματα παίρνουν ήδη τις θέσεις μάχης ενός νέου διπολισμού.

Από τη μία η Νέα Δημοκρατία, με... μπροστάρηδες τους σαμαρικούς,

όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, επενδύει στη συγκρότηση ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Από την άλλη κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς) απευθύνουν καλέσματα συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα... αντί-αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δηλαδή βασικά σε ένα μέτωπο αντιδεξιάς. Μία συνταγή άλλωστε που μετά τη Μεταπολίτευση έδινε πλειοψηφίες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως μετά το 2012 είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται και ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του να μετακινείται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δημόσιος διάλογος που έγινε χθες μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 και μετά βεβαιότητας θα συνεχιστεί, είναι ενδεικτικός του διπόλου που θα αντιπαρατεθεί στις επόμενες εκλογές. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πάντως προκάλεσε για άλλη μία φορά συζητήσεις για την οξύτητα των προσωπικών χαρακτηρισμών κατά του πρωθυπουργού (η ατάκα "Εχουμε χαρτί υγείας γιατί ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα" σχολιάστηκε ιδιαίτερα και όχι κατ ανάγκην θετικά), αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έθεσε ως μόνη επιλογή των κεντρώων ψηφοφόρων τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Υπάρχει αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Υπάρχει ένα ρεύμα μίσους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρώο χώρο, περισσότερο απ ό,τι στον δεξιό" υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποιος στο παρελθόν έχει δηλώσει απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο του Γιώργο Καρατζαφέρη και σε άλλα στελέχη κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ πως ένας "πραγματικός δεξιός" θα πρέπει να ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι: "Ο Θεοδωράκης δυο καλές κουβέντες είπε για τον Τσίπρα και καταστράφηκε", λέγοντας τα μάλλον όμως στο Ποτάμι για να τα ακούει το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ.Γεωργιάδης σαφώς βασίζεται στο γεγονός ότι πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διάκεινται απολύτως εχθρικά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξάλλου έγινε ο φορέας υποδοχής των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετά την κατάρρευση του Κινήματος λόγω μνημονίου και ο οποίος είχε και έχει τα στελέχη αυτά στο στόχαστρο.

Ορισμένα εκ των στελεχών αυτών δικαιολογούν και το σενάριο συγκυβέρνησης με ένα κόμμα στο οποίο αντιπρόεδρος είναι ο κ.Γεωργιάδης και το οποίο λόγω της πίεσης των σαμαρικών σε κοινωνικά ζητήματα και θέματα δικαιωμάτων παίρνει καθαρά δεξιές θέσεις το τελευταίο διάστημα, με το επιχείρημα πως: "Κάποιος θα πρέπει να μάθει τον Κυριάκο να γράφει με το αριστερό" στο πρότυπο της περίφημης διαφήμισης του Πάνου Καμμένου.

Υπάρχουν όμως και πολλά στελέχη και σαφώς ένα κομμάτι της κεντροαριστερής βάσης, που ενοχλούνται σφόδρα από το γεγονός ότι πρόσωπα όπως ο κ.Γεωργιάδης βρίσκονται "στη βιτρίνα" της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε άλλωστε κατά βάση ένα αντιδεξιό κόμμα, ανεξαρτήτως τού ότι η ζωή το έφερε το 2012 να συγκυβερνήσει με τον αιώνιο του αντίπαλο, καθώς τα μνημόνια άλλαζαν τον πολιτιικό χάρτη και τις διαχωριστικές γραμμές.

Σε αυτό το κομμάτι επιχειρεί να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρητορική περί δημιουργίας προοδευτικού μετώπου, διεκδικώντας για εαυτόν το ρόλο του κύριου εκφραστή της κεντροαριστεράς. Επιπλέον πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο, ο κύριος λόγος της οποίας δηλαδή η έξοδος απο την κρίση εκλίπει εφόσον το μνημόνιο όπως λέει η κυβέρνηση τελειώνει. Και ως αρχή ή αφορμή συγκλίσεων θεωρούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως κατέστησαν εκ νέου σαφές μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 Δραγασάκης και Παππάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις. Το 2015 μόνο οι ΑΝΕΛ προσφέρονταν για συνεργασία που αποδείχθηκε παραγωγική. Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. Οι συμμαχίες θα κινηθούν σε τρία επίπεδα: Αυτοδιοικητικές εκλογές, για την κυβέρνηση της χώρας για την κοινή δράση μας στην Ευρώπη. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να εκφράσει τις ανάγκες των μεσαίων στρωμάτων. Απορώ αν η κα. Γεννηματά νομίζει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να είσαι και με αυτόν που θέλει να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και θεωρεί φυσικό φαινόμενο τις ανισότητες και την ίδια ώρα να μιλάς για κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Δραγασάκης.

"Η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας ώστε να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν τα Μνημόνια γι’ αυτό είναι αναγκαία η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειάζεται μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης" είπε από την πλευρά του ο κ.Παππάς, σπεύδοντας πάντως να κατηγορήσει τη Φώφη Γεννηματά ως "συμπλήρωμα" του Κυριάκου Μητσοτάκη και καταλήγοντας: "Μετά τις εκλογές η ζωή θα δείξει. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι αν η Φ. Γεννηματά θα παραδοθεί σε αυτή τη στρατηγική".

Το ΚΙΝΑΛ έσπευσε για άλλη μία φορά δια του γραμματέα Επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη να απορρίψει το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άλλωστε είναι λογικό ότι η προεξόφληση της συνεργασίας με οποιοδήποτε από τα μεγάλα κόμματα πριν τις εκλογές ισοδυναμεί με εκλογική αυτοκτονία.

Ενδιαφέρον πάντως ήταν το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση του για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος έμοιαζε να αποδέχεται τα περί τέλους των μνημονίων, κάνοντας μάλιστα λόγο για συναίνεση, σε αντίθεση με τον κ.Βενιζέλο που αμφισβήτησε την έξοδο και επέμεινε σε οξείς τόνους, εκτιμώντας ότι η πραγματική έξοδος θα έρθει όταν θα υπάρξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις, με άλλα λόγια η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα