Το χρονικό των φασιστικών επιθέσεων στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό

Οι διαδηλωτές του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό άρχισαν από νωρίς να φτάνουν στην πλατεία Συντάγματος. Εξίσου νωρίς, όμως, εμφανίστηκαν και οι νεοναζί επιχειρώντας να κάνουν σαφές το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Περίπου στις 12 και μισή το μεσημέρι, μια ομάδα ατόμων εμφανίστηκε συντεταγμένα και φρόντισε να γεμίσει την Βασιλίσσης Αμαλίας με φέιγ βολάν που έγραφαν από τη μια πλευρά: «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και από την άλλη: «ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Οι χρυσαυγίτες, αφού πέταξαν τα φειγ βολάν, αποχώρησαν προσωρινά από την πλατεία, με κατεύθυνση τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Λίγο μετά τη μια, περίπου 50-60 άτομα φορώντας κράνη και κρατώντας καδρόνια με ελληνικές σημαίες, παρατάχθηκαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας κοιτώντας προς τον αστυνομικό φραγμό που υπήρχε λίγα μέτρα μακριά. Αφού έκαναν σαφή την ταυτότητά τους, γεμίζοντας τους τοίχους με φασιστικά σύμβολα (στόχους και σήμα Χ.Α.), συνθήματα όπως «Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», «Αριστερά τέλος», «Το κράτος παρακράτησε», μπήκαν σε κτίριο-εργοτάξιο απ’ όπου προμηθεύτηκαν πέτρες και σίδερα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν σαν πολεμοφόδια.

Κοντά τους βρισκόταν και ο χρυσαυγίτης Σωτήρης Δεβελέκος, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά εμφανίστηκαν, ο υπόδικος αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και οι επίσης υπόδικοι βουλευτές, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Όσο οι ομιλίες στην εξέδρα, που είχε στηθεί στην αρχή της Ερμού, εξελίσσονταν, τα άτομα με τα κράνη ενισχύθηκαν αριθμητικά, φτάνοντας περίπου τους 200, και κατευθύνθηκαν στα σκαλιά πίσω από τα φυλάκια των Ευζώνων, κρατώντας στα χέρια τους της ελληνικές σημαίες και τα καδρόνια. Στο σημείο αυτό, βρέθηκαν απέναντι στις διμοιρίες των ΜΑΤ και λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Οι ακροδεξιές ομάδες που συνεχώς ενισχύονταν, είχαν εξοπλιστεί κατάλληλα, έχοντας μαζί τους μεγάλο αριθμό καπνογόνων και φωτοβολίδων που εκτόξευαν κυρίως με στυλό. Αφού πέταξαν στα ΜΑΤ κόκκινη και λευκή μπογιά, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους με τα καδρόνια από τις σημαίες, πέτρες, μάρμαρα που έσπασαν από τον χώρο μπροστά από τον άγνωστο Στρατιώτη και την πλατεία Συντάγματος, αλλά και καρέκλες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών απωθώντας τους για λίγα λεπτά προς την Βασιλίσσης Αμαλίας. Στη συνέχεια, οι ομάδες των ακροδεξιών ανασυγκροτήθηκαν και ξεκίνησαν εκ νέου τις επιθέσεις τους, τόσο από τα σκαλιά, όσο και από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στην συμβολή με την Βασιλίσσης Σοφίας. Μάλιστα, ανάμεσά τους, στα σημεία όπου γίνονταν οι επιθέσεις, βρισκόταν και ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, όπως δείχνει το βίντεο του News 24/7 από το σημείο.

Φασιστικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι ακροδεξιοί στοχοποίησαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, τους οποίους λίγο νωρίτερα φωτογράφιζαν. Όταν βρήκαν την ευκαιρία, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επιτέθηκαν σε πέντε εξ αυτών, τραυματίζοντας στο κεφάλι με ρόπαλο και κατσαβίδι τον φωτορεπόρτερ Κώστα Νταντάμη και ακόμη έναν συνάδελφό του, ενώ αργότερα επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο Θωμά Ιακόμπι, συνδημιουργό στο ντοκυμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» αλλά και στον οπερατέρ της ΕΡΤ.

Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, το πρόγραμμα της συγκέντρωσης κυλούσε κανονικά, με τους ομιλητές να εναλλάσσονται στην εξέδρα και τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να υποχωρεί ολοένα και περισσότερο προς εκείνο το σημείο, καθώς η ατμόσφαιρα είχε γίνει πλέον αποπνικτική από τα χημικά. Ωστόσο, οι συγκρούσεις μπροστά στη Βουλή, συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, καθώς οι ομάδες των ακροδεξιών διασπάστηκαν και ορισμένοι κατευθύνθηκαν μέσω της Σταδίου, στην οδό Βουκουρεστίου πραγματοποιώντας επιθέσεις και «στην πλάτη» των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Πανεπιστημίου.

Όταν πλέον ο περισσότερος κόσμος που βρισκόταν στο συλλαλητήριο αποχώρησε, η Αστυνομία απώθησε τους επιτιθέμενους στην οδό Ερμού. Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε μέχρι και το Μοναστηράκι, και ολοκληρώθηκε περίπου στις οκτώ το βράδυ στην οδό Αθηνάς. Οι ακροδεξιοί, επτά εκ των οποίων συνελήφθησαν -ανάμεσά τους και ένας που είχε λάβει μέρος στη φασιστική επίθεση της οργάνωσης "Απέλλα" στον χώρο "Φαβέλα" στον Πειραιά- άφησαν πίσω τους ένα πεδίο μάχης, με πολεμοφόδια να βρίσκονται διάσπαρτα στην Βασιλίσσης Αμαλίας, τον χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, την Πλατεία Συντάγματος και δύο φωτιές να καίνε στη μέση της Ερμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα