Το εμβληματικό Plaza στη Νέα Υόρκη περνάει στα χέρια του Κατάρ

Το ξενοδοχείο Plaza φιλοξένησε μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες του τελευταίου αιώνα και "πρωταγωνίστησε" σε ταινίες που άφησαν εποχή. Και έχει κερδίσει επάξια τη θέση του ως ένα ακόμη "σήμα κατατεθέν" της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να κάνουν κατά καιρούς "ουρές" για να το αποκτήσουν. Ανάμεσα τους - στο παρελθόν - και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το ξενοδοχείο, που είναι συνώνυμο εδώ και δεκαετίες της νεοϋορκέζικης αίγλης και πολυτέλειας, αλλάζει

ιδιοκτήτη και περνάει στα "χέρια" του Κατάρ, έναντι 600 εκατ. δολαρίων.

Η πλήρης κυριότητα του ξενοδοχείου περνάει στο εξής στην κρατική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Κατάρ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μικρό αλλά ζάμπλουτο κράτος αποκτά ένα πολυτελές ακίνητο επί δυτικού εδάφους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η ηγεσία του Κατάρ έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του, πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων, στην ιδιοκτησία του Κατάρ έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια και κορυφαία ξενοδοχεία όπως το Savoy και το Connaught στο Λονδίνο.

Και το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αλλά επεκτείνεται και σε μεγάλες εταιρίες της Δύσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο μεταλλευτικός γίγαντας Glencore.

Η ηχηρή εξαγορά του Plaza αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το Κατάρ βρίσκεται αντιμέτωπο με κυρώσεις που έχουν υποβάλει γειτονικά του κράτη, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν - με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Ο ρυθμός των επενδύσεων του Κατάρ στο εξωτερικό αναμενόταν να επιβραδυνθεί εν μέσω κρίσης στον Κόλπο αφού οι γείτονες του – η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν – επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ντόχα επειδή θεώρησαν ότι στήριζε την τρομοκρατία.

Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι το οικονομικό εμπάργκο είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας του. Αν και χρειάστηκε να διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του, τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε ότι ο αντίκτυπος του εμπάργκο αμβλύνθηκε, κάτι που του επέτρεψε να ξεκινήσει και πάλι τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης και της αγοράς ποσοστού στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία Rosneft.

Κορυφαία επενδυτική κίνηση

Η συμφωνία του ξενοδοχείου Plaza είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην αγορά ακινήτων της Δύσης από το Κατάρ από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο πέρυσι τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αγόρασε το Plaza το 1998 αλλά αναγκάστηκε να το πουλήσει σε μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας πρίγκιπας Αλαουίντ μπιν Ταλάλ, πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Ο πρίγκιπας Αλαουίντ παρέμενε μέτοχος μειοψηφίας στο ξενοδοχείο πριν από τη συναλλαγή με το Κατάρ.

Μόνο "A List" πελατεία στις σουίτες του

Στο πελατολόγιο του Plaza περιλαμβάνονται μερικά από τα κορυφαία ονόματα του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου τον τελευταίο αιώνα.

Ανάμεσά τους και οι Beatles την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας τους στα charts που κατέλυσαν στις σουίτες του, με τους δρόμους να κλείνουν από τους φρενήρεις φαν που ήλπιζαν καρτερικά να τους δουν από κοντά.

Άλλοι διάσημοι "ένοικοι του ξενοδοχείου υπήρξαν η Μάρλεν Ντίτριχ, που κάποτε έδωσε παράσταση σε αυτό, ο Τρούμαν Καπότε, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Λάιζα Μινέλι, το θρυλικό χολιγουντιανό ζεύγος Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρντον και η Τζάκι Κένεντι.

Για μία περίοδο, τη δεκαετία του '40, το ξενοδοχείο αγοράστηκε από τον Κόνραντ Χίλτον, τον πατριάρχη και ιδρυτή της αυτοκρατορίας των "Hilton" και μάλιστα σε τιμή "ευκαιρίας": Μόλις 7,5 εκατ. δολάρια. Όσο έμεινε στην κατοχή του δημιούργησε το "The Oak Bar" που έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης των ισχυρών, πλούσιων και διάσημων.

Στο ξενοδοχείο τελέστηκε το 1993 και ο γάμος του Τραμπ με την Μάρλα Μέιπλς, που ως γνωστόν δεν είχε ευτυχή κατάληξη...

Κάπου το έχω ξαναδεί...

Κι αν ανήκετε στους "άτυχους" που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο Plaza, αλλά νιώθετε ένα περίεργο "deja vu", είναι γιατί το ξενοδοχείο αποτέλεσε "ντεκόρ" σε αμέτρητες αξέχαστες και άκρως επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές.

Εκεί γυρίστηκαν πλάνα θρυλικών ταινιών, όπως το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1959 «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» , το «Άρωμα γυναίκας» του 1991 με τον Αλ Πατσίνο και ο «Βασιλιάς της Νέας Υόρκης» του 1990 με τον Κρίστοφερ Γουόκεν.

Για του λόγου το αληθές...

Ο Κάρι Γκραντ έπινε στο μπαρ το ποτό του, "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων" (North by Northwest), ένα από τα κορυφαία θρίλερ του μετρ του είδους Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Στο φουαγιέ, ο Μακόλεϊ Κάλκιν, μέσα στα βάσανά του που οι γονείς του πάλι τον ξέχασαν, συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ, πολύ πριν γίνει σταρ των ριάλιτι και στη συνέχεια πρόεδρος των ΗΠΑ, στο "Μόνος στο Σπίτι 2".

Σε μία από τις αίθουσες δεξιώσεων, ο Αλ Πατσίνο - αν και τυφλός στην ταινία - χορεύει ένα αψεγάδιαστο και άκρως παθιασμένο τάνγκο στο "Άρωμα Γυναίκας", κερδίζοντας επιτέλους το πρώτο και μοναδικό του Όσκαρ.

Στην κεντρική είσοδο, η Μεγκ Ράιαν συναντά τον Τομ Χανκς στο "Άγρυπνος στο Σιάτλ", κάνοντας όλες τις ευαίσθητες καρδιές να αναστενάξουν σε μια από τις πιο αξέχαστες ρομαντικές κομεντί όλων των εποχών.

Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές: "Τα καλύτερα μας χρόνια", "Ο υπέροχος Γκάτσμπι", "Νύφες σε πόλεμο", "Ο Βασιλιάς της Νέας Υόρκης" είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που σε κάνουν να νομίζεις ότι έχεις περάσει κι εσύ αξέχαστες στιγμές στο Plaza της Νέας Υόρκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα