Το γάντι στο Κίνημα Αλλαγής για το νέο εκλογικό νόμο πετάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το γάντι στο Κίνημα Αλλαγής πετάει για το νέο εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τοποθέτησή του από την ΔΕΘ για διπλές εκλογές, εφόσον δεν επιτευχθεί αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής από την παρούσα Βουλή.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί κυβέρνηση από εκλογές

με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που μπορεί να το κάνει πράξη ανέτως εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αλλά και με μεγάλες πιθανότητες ακόμα και αν ηττηθεί , καθώς, υπό προϋποθέσεις, για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας θα απαιτείται και η συμμετοχή του δεύτερου κόμματος. Κατ’ ουσίαν διαμήνυσε ακόμα στη Χαριλάου Τρικούπη πως δεν επιθυμεί -εφόσον ισχύσει η απλή αναλογική και η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα- κυβέρνηση συνεργασίας μαζί της, αλλά θα καταστήσει άκαρπες τις διερευνητικές εντολές και θα προχωρήσει σε άμεσες νέες εκλογές, με σκοπό την αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, προχωράει σε έναν έμμεσο εκβιασμό στη Φώφη Γεννηματά για το θέμα του εκλογικού νόμου: Ή συμφωνείτε μαζί μου σε ένα εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή (σ.σ. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος για το θέμα του εκλογικού νόμου) ή προχωρώ σε διπλές εκλογές που θα δημιουργήσουν στο ΚΙΝΑΛ πολύ σοβαρό θέμα. Και όλα αυτά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει για την κατάργηση της απλής αναλογικής, έστω και αν η πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση στο συγκεκριμένο θέμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός - υπό προϋποθέσεις- σημαντικού μπόνους για το πρώτο κόμμα. Η πόλωση, άλλωστε, ενόψει των επόμενων εκλογών, συμφέρει πέραν της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό αυτή την έννοια ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν προτίθεται να μπει σε ένα διάλογο για κατάργηση της απλής αναλογικής, ενός θέματος, δηλαδή, που αποτελεί “θέμα αρχής” για την Κουμουνδούρου.

Υπ΄ αυτήν την έννοια το δίλημμα του Κινήματος Αλλαγής για το νέο εκλογικό νόμο είναι και μεγάλο και υπαρκτό- και υπό προϋποθέσεις στρατηγικής, καθώς η απόφασή του θα καθορίζει την ίδια τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα