Το κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συζήτησαν Μητσοτάκης και πάροχοι

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας.

Συζητήθηκαν επίσης: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για

τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία.

Η συζήτηση έγινε σε παραγωγικό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Προφανώς μείωση των χρεώσεων ίντερνετ για κινητά δεν μπορεί να ανακοινωθεί από το Μαξίμου. Όμως πληροφορίες του News 24/7 αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξετάζουν πράγματι το θέμα των τιμών στα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν.

Πράγματι η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες χρεώσεις για ίντερνετ στο κινητό στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο για τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:

-1η: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)

-2η: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)

-3η: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)

-4η: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)

Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:

-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)

-ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB)

Οι Έλληνες δηλαδή πληρώνουν ως και 30 φορές παραπάνω από άλλους Ευρωπαίους το ίντερνετ στο κινητό.

Και αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα επιβάρυνσης του καταναλωτή, αλλά πλέον θέμα ανάπτυξης, καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το κινητό για εργασία ή για συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum στις 25 Νοεμβρίου, είχε αναφερθεί στην πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες ως έναν από τους έξι στόχους της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά και ως μία βασική ατομική και κοινωνική ανάγκη. Αναφέρθηκε στο διάλογο για το ultra five fast broadband και τόνισε ότι προχωράμε για το 5g, προσθέτοντας: “Πρέπει να παραδεχτούμε το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό” και τονίζοντας: “Είναι αναγκαίοι οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω, ώστε να σταθούν αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις”.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μία ημέρα μετά στο 21ο Infocom World, παρουσία εκπροσώπων των παρόχων, είχε στείλει τα δικά του μηνύματα.

Ο κ.Πιερρακάκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι “πρέπει οι τιμές στα data, στα δεδομένα, να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας”. Είχε βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει τιμολογιακή πολιτική στους παρόχους, αλλά είχε τονίσει ότι “αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά.”

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα