Το μήνυμα Τσίπρα στον προοδευτικο χώρο με την πρόταση για το "νέο ΕΣΥ"

Ως υπόδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Τσίπρας και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ την δόμηση της «Προοδευτικής Παράταξης» αποτελεί η χθεσινή εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι όροι «προοδευτική παράταξη» και «σύγχρονη κεντρο-αριστερά» ακούστηκαν αρκετές φορές στην χθεσινή εκδήλωση. Ιδίως στην συζήτηση όπου μετείχαν εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

και επιφανείς επιστήμονες όπως η Αθηνά Λινού, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και άλλοι. Δεν έλειψαν και οι αναφορές στις απαρχές του ΕΣΥ το 1981 από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η χθεσινή συζήτηση αν και είχε έντονο το τεχνοκρατικό στοιχείο λόγω της συμμετοχής καταξιωμένων ειδικών της ιατρικής κοινότητας, διέθετε ταυτόχρονα και διακριτό πολιτικό περιεχόμενο. Κάτι που φρόντισε να τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας δύο στοιχεία: Ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί συνεκτικό κρίκο για την συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην τρέχουσα συγκυρία. Επίσης πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεχούς διαλόγου με την κοινωνία και όχι κατασκευές κομματικών γραφείων.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «η Υγεία είναι το πεδίο της πράξης, της καθημερινής μάχης. Είναι όμως και το πεδίο όπου αποκτούν εφαρμογή και νόημα τα οράματα, οι ιδέες και οι αξίες της Προοδευτικής Παράταξης. Γιατί δεν υπάρχει δικαιοσύνη σήμερα, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Υγεία. Γιατί δεν υπάρχει δημοκρατία σήμερα, αν δεν υπάρχει δημοκρατία στην Υγεία». Με βάση αυτό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το νέο ΕΣΥ, λοιπόν, είναι η μεγάλη πρόκληση για τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτής της χώρας. Είναι η μεγάλη πρόκληση για τη προοδευτική διακυβέρνηση».

«Δεν ήρθαμε να εξαγγείλουμε την Αγία Γραφή»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πολιτική που ενσωματώνει το εγχείρημα αυτής της συζήτησης για την υγεία. Επισήμανε αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε πως «σας περιέγραψα σε αδρές γραμμές ένα σχέδιο, το οποίο δεν προέκυψε στα κομματικά γραφεία, αλλά στους χώρους της ευθύνης. Εκεί όπου δρουν οι άνθρωποι του χώρου της Υγείας, εκεί όπου κρίνεται η ανθρώπινη ζωή, εκεί που γίνονται τα θαύματα». Τόνισε πως αποτελεί «ένα πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε με τους φορείς και τους επιστήμονες που έχουν τη γνώση και τη γνώμη για το πώς πρέπει να είναι η δημόσια Φροντίδα Υγείας στον 21ο αιώνα». Επισήμανε πως «δεν ήρθαμε σήμερα να εξαγγείλουμε την Αγία Γραφή, ήρθαμε να ακούσουμε. Άρα, όλες οι συμβολές είναι χρήσιμες. Και το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει αυτό το πρόγραμμα και με τους ανθρώπους της επιστήμης και με τους ανθρώπους της Υγείας και με τους πολίτες ώστε να το ενισχύσουμε, να το κάνουμε καλύτερο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «στόχος μας είναι μια φιλόδοξη όσο όμως και αναγκαία μεταρρύθμιση για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η βασική μας δέσμευση σήμερα είναι ότι θα ακούσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε με τους ανθρώπους της Υγείας το νέο ΕΣΥ που, μετά τη περιπέτεια της πανδημίας, είναι φανερό πως αποτελεί κοινωνική και εθνική επιταγή».

Αναφορές στο 1981

Θυμίζοντας την στάση της Ν.Δ απέναντι στην ιδέα ενός εθνικούσ συστήματος υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας μνημόνευσετις απαρχές του ΕΣΥ στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου. Ανέφερε πως «το ΕΣΥ ήταν μια επανάσταση στην εποχή του, τη δεκαετία του ’80. Και η συντηρητική Παράταξη τότε το πολέμησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρείτο ότι ήταν –έτσι έλεγαν στη Βουλή τουλάχιστον- σοβιετικού τύπου έμπνευση η μεταρρύθμιση αυτή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όμως δεν στήθηκε ποτέ στα πόδια της ουσιαστικά. Και σήμερα ένας από τους λόγους που επιβαρύνονται δυσανάλογα τα νοσοκομεία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τη μείωση του προσωπικού που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα και αυτό είναι κρίσιμο θέμα δικαιοσύνης και ισότητας στην πρόσβαση.Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα είναι η κεντρική μας πολιτική αναφορά για την επόμενη μέρα»

Οι τοποθετήσεις Λινού, Μόσιαλου και Γεροτζιάφα

Πολιτικά χαρακτηριστικά είχαν όμως και οι παρεμβάσεις των επιστημόνων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Αθηνάς Λινού που μίλησε για την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του συνόλου της εφαρμοζόμενης πολιτικής με κριτήριο την υγεία. Όπως επισήμανε «πρέπει να υπάρξει συνέργεια, συνεννόηση και ένας κεντρικός συντονισμός κι εφαρμογή της επιταγής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που λέει «υγεία σε όλες τις πολιτικές» ώστε κάθε απόφαση που παίρνεται, ακόμη και για το είδος του δρόμου που θα χτίσουμε να συνυπολογίζει τα θέματα της υγείας και τα οφέλη και τα κόστη για την υγεία». Τόνισε πως για να συμβεί αυτό πρέπει «να αυξηθεί το ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία στο 5% αν θέλουμε να έχουμε μια κοινωνία που ισότιμα θα απολαμβάνει υγεία κι ότι δεν θα έχουμε ανισότητες».

Στην προσέγγιση που οφείλει να έχει ένα κόμμα της κεντροαριστεράς αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος. Επισήμανε ότι «ένα κόμμα της σύγχρονης κεντρο-αριστεράς πρέπει να οριοθετήσει το ιδεολογικό του πλαίσιο και με εμπειρική έρευνα». Εκτίμησε ότι σήμερα «το υπουργείο Υγείας δεν είναι υπουργείο Υγείας αλλά υπουργείο διαχείρισης ασθένειας» αφού «δεν έχουμε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου». Ενδειτικά είπε πως «αν γίνουν σοβαρές επιδημιολογικές μελέτες θα δούμε ότι ανακαλύπτουμε τον καρκίνο σε πιο προηγμένα στάδια σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. Δηλαδή σε στρώματα που δεν έχουν το επίπεδο εκπαίδευσης και πληροφόρησης για να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου».

«Είναι μια συζήτηση που οργανώνεται για να παραχθεί πολιτική» επισήμανε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ζήτησε «να πιάσουμε το νήμα από το 1981 στην Ελλάδα» και «να το δούμε σαν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» αφού το «σύστημα υγείας σημαίνει ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα