Το Μουσείο Κοτσανά μας πάει Αρχαία Ελλάδα: 5 προτάσεις για μοναδικές διαδραστικές εμπειρίες

Δώρα και αξέχαστα Σαββατοκύριακα υπόσχονται στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, το εξειδικευμένο προσωπικό και οι συνεργάτες του υλοποιώντας μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων.

Τέσσερα ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια και ένα πολύτιμο σεμινάριο για γονείς, συνδυάζοντας παιχνίδι και γνώση και μας μεταφέρουν στον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας αρχαίες τηλεπικοινωνίες στέλνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα στους

«συμμάχους» τους, μεταμορφώνονται σε μαθηματικούς και επιστήμονες λειτουργώντας υπολογιστικά μηχανήματα όπως ο διάσημος μηχανισμός των Αντικυθήρων, διαγωνίζονται σε αρχαιοελληνικά παιχνίδια στρατηγικής με συμβουλές του Αρχιμήδη και μαθαίνουν να φτιάχνουν το δικό τους πήλινο αμφορέα.

Μόνιμες Δράσεις

Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία στην αρχαία Ελλάδα

Ένα πέρασμα από την Τροία στις Μυκήνες και από τη Βαβυλώνα στη Σπάρτη

Σε ένα ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα και ανακοινώστε ότι…η Τροία έπεσε.

Μάθετε πως λειτουργεί η «Πυρσεία», ο πρώτος οπτικός τηλέγραφος της ιστορίας, ανταλλάσσοντας με τους φίλους σας κωδικοποιημένα μηνύματα και…προστατεύστε την πόλη ή…παίξτε το χαλασμένο τηλέφωνο. Αφού κατασκευάσετε αρχαιοελληνικά «τετράδια» και «μολύβια» γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά μηνύματα με τον κώδικα του Πολυβίου. Αλλιώς με την «κρυπτεία σκυτάλη» στείλτε χρήσιμες πληροφορίες για τους «συμμάχους» σας και ακατανόητες για τους «εχθρούς».

Ακολουθείστε τα βήματα του Αινεία είτε χρησιμοποιώντας τον «υδραυλικό του τηλέγραφο», την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσμο που… θα σας κάνει τους πιο γρήγορους «φρυκτωρούς» της ιστορίας, είτε κατασκευάζοντας μόνοι σας τον «κρυπτογραφικό δίσκο», με μυστικές φράσεις τυλιγμένες σε κλωστή που θα πάρετε μαζί σας ως μενταγιόν.

Το δώρο σας: ένας χάρτινος κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής.

Από το Ζατρίκιο μέχρι το παζλ, το Τάγκραμ, το Σκάκι», το Τάβλι και την Τρίλιζα.

Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Τι είναι οι «πεσσοί» και η «κυβεία». Πώς παίζεται η «τριάδα» και η «Εννεάδα».Ποιοί είναι οι κανόνες στην «Τηλεία» και την «Πόλι».

Εξασκηθείτε στο «(ο)στομάχιον» του Αρχιμήδη με τα 14 κομμάτια, προσπαθήστε να φτιάξτε σαν Τάγκραμ μία από τις 8 προεπιλεγμένες (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο με έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Πάρτε μαζί σας ένα ξύλινο «(ο)στομάχιο» και μια μοναδική αφίσα με όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιμήδη και επιλύθηκε πρόσφατα με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων!

Δώρο ένα χάρτινο (ο)στομάχιο του Αρχιμήδη

Υπολογιστικές μηχανές της Αρχαιότητας

Από το «κομπιουτεράκι» της Σαλαμίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων.

Με τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, μια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθμών οποιουδήποτε πλήθους και μεγέθους με το «Ηρωδιανό» σύστημα αρίθμησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσματος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης μεταξύ τους θα μεταμορφωθείτε για λίγο σε αρχαίους μαθηματικούς. Ο καλύτερος μαθητής κερδίζει ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Περιστρέψτε το κομβίο ενός μηχανισμού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίμακα και ξεκλειδώστε μόνοι σας τα «μυστικά» του. Μπορείτε να πάτε στο παρόν, το παρελθόν ή το μέλλον και να εντοπίσετε τη θέση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, το μήνα στο σεληνιακό ημερολόγιο, την ημέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ημερομηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε μόνοι σας ένα λειτουργικό τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από μέταλλα και πλεξιγκλάς και πάρτε το μαζί σας ως διακοσμητικό στο γραφείο σας.

Δώράκι ένας χάρτινος ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας

Φιλοξενούμενες Δράσεις

Χρώμα, Πηλός και Γεωμετρία

Στο φιλοξενούμενο πρόγραμμα με την βοήθεια της Νικολέτας Ξυδέα*, Αρχαιολόγο-Μsc Μουσειολόγο/Μουσειοπαιδαγωγό τα παιδιά θα ταξιδέψουν δημιουργικά στον κόσμο της αρχαίας τέχνης, της γεωμετρίας με ένα πρόγραμμα που δομείται πάνω στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και την διάδραση. Στο εργαστήρι θα γίνουν για λίγο μικροί αγγειοπλάστες και αγγειογράφοι, καλλιεργώντας την φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες μέσα από την επαφή με τη Γεωμετρική Τέχνη της αρχαιότητας. Χρησιμοποιώντας χρώμα και πηλό θα δουν πώς γεννιέται ένα πήλινο αγγείο, θα εξοικειωθούν με την τεχνική της σκιαγραφίας του γεωμετρικού ρυθμού και θα αποδώσουν γεωμετρικά σχήματα. Φεύγοντας θα πάρουν μαζί το δικό τους προσωπικό έργο ως αναμνηστικό.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 - 9 ετών και αποτελείται από κύκλο δύο συναντήσεων, 26 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρες 11:00 με 12:30

*Η Νικολέτα Ξυδέα είναι Αρχαιολόγος-Msc Μουσειολόγος/Μουσειοπαιδαγωγός με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων που παρουσιάζονται σε μεγάλα Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς της χώρας.

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Ένα παραγωγικό 10άωρο με την Ερατώ Χατζημιχαλάκη* που μπορεί να προσφέρει στον γονιό γνώσεις και τεχνικές για να ανταποκριθεί με επιτυχία στον σπουδαιότερο ρόλο που καλείται να παίξει στη ζωή. Μέσω μιας βιωματικής εκπαίδευσης παρέχει εργαλεία διαπαιδαγώγησης, τεχνικές για την δημιουργία μιας ουσιαστικά καλής σχέσης καθώς πρακτικές οδηγίες για το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης και την εδραίωση μιας καλύτερης ατμόσφαιρας στην καθημερινότητα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς θα διεξαχθεί 9 και 10 Φεβρουαρίου και ώρες 16:00 – 21:00

*Η Ερατώ Χατζημιχαλάκη είναι Οικογενειακή Σύμβουλος – Συγγραφέας, Life Coach ειδικευμένη στις σχέσεις γονιών-παιδιών, και ιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής «Ελπιδοχώρι».

Πληροφορίες:

Όλα τα προγράμματα διεξάγονται στους χώρους του Μουσείου

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Επικοινωνία: 211 4110044

Ώρες λειτουργίας: 09:00–17:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Κόστος συμμετοχής:

10€ (για για τα βασικά προγράμματα),

7,5€/ ανά ημέρα για το πρόγραμμα Χρώμα, Πηλός και Γεωμετρία.

Διεύθυνση: Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Αθήνα,τηλ: 30 211 4110044,+30 6907292002

Ώρες λειτουργίας: 09:00–17:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Keywords
Τυχαία Θέματα