Το μυστήριο της Μεγάλης Μπλε Τρύπας: Βρήκαν άγνωστα "ίχνη" στον πυθμένα

Μια νέα αποστολή χρησιμοποίησε υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας για να εξερευνήσει τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ (Καραϊβική).

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποβρύχια καταβόθρα διαμέτρου 300 μέτρων και βάθους 125 μέτρων. Στην αποστολή μετείχε ο δισεκατομμυριούχος της Virgin Richard Branson αλλά και ο Fabien Cousteau, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Jacques

Cousteau, ο οποίος χαρτογράφησε την καταβόθρα το 1971.

Η αποστολή ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2018 με δύο υποβρύχια. Κατά το διάστημα ερευνών κατέγραψε εικόνες και συνέλεξε υλικό μέσα από την Μπλε Τρύπα και δημιούργησε έναν χάρτη τριών διαστάσεων του εσωτερικού της.

Ένα από τα νέα ευρήματα ήταν οι σταλακτίτες που εντοπίστηκαν κοντά στον πυθμένα. Επίσης, εντοπίστηκαν μη αναγνωρίσιμα ίχνη στον πυθμένα της τρύπας, για τα οποία ακόμη δεν υπάρχει ερμηνεία. Στον πυθμένα ακόμη, δεν εντοπίστηκαν σκουπίδια, κάτι που ικανοποίησε ιδιαιτέρως την ομάδα ερευνών.

Η Erika Bergman, επικεφαλής χειρίστρια του ενός υποβρυχίου και ωκεανογράφος, δήλωσε στο CNN Travel ότι τα ίχνη του πυθμένα είναι "ανοιχτά σε ερμηνείες".

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο, μετά την περιβόητη Dragon Hole στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας η οποία έχει διάμετρο πάνω από 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρων. Εντοπίζεται στην ατόλλη Lighthouse Reef, 70 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα του Μπελίζ.

Η χαρτογράφησή της έγινε με sonar υψηλής ανάλυσης και συνέλεξαν περιβαλλοντικά δεδομένα για το νερό της.

Είναι εξαιρετικά απίθανο τα μυστηριώδη ίχνη να προέρχονται από οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, καθώς ο πυθμένας της καταβόθρας δεν έχει οξυγόνο. Στον πυθμένα εντοπίστηκαν πολλά νεκρά θαλάσσια πλάσματα.

Εικάζεται λοιπόν πως τα ίχνη αυτά είναι τα λείψανα μιας γεωλογικής διαδικασίας. Άλλωστε η Μεγάλη Μπλε Τρύπα ήταν αρχικά ένα σπήλιο. Περίπου 14.000 χρόνια πριν, προς το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν δραματικά. Η οροφή του σπηλαίου τελικά έπεσε και πλημμύρισε με νερό, όπως τη βλέπουμε σήμερα.

Το εσωτερικό της τρύπας παραμένει καλυμμένο με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς να δει μέσα σε μια σπηλιά.

Δείτε την ομάδα του yogaFLIGHT.com να κάνει skydiving μέσα στην εντυπωσιακή Μπλε Τρύπα:

Σημειώνεται πως για τον Κουστώ η Μπλε Τρύπα ήταν "μία από τις 10 κορυφαίες τοποθεσίες για καταδύσεις στον κόσμο". Σήμερα τα σκάφη καταδύσεων ακολουθούν το δρόμο που χάραξε το διάσημο Calypso.

Το 2012, το Discovery Channel κατέταξε τη "Μεγάλη Μπλε Τρύπα" ως νούμερο ένα στη λίστα των "10 πιο συγκλονιστικών τοποθεσιών στη Γη". Η θερμοκρασία στον αέρα είναι συνήθως υψηλή, και η θερμοκρασία του νερού στους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι καταδύσεις επιτρέπονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα