Το πολιτικό στίγμα της επίσκεψης Τσίπρα στη ΔΕΘ: Στόχος η κυριαρχία στην κεντροαριστερά και ο διεμβολισμός της ΝΔ

1. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού με την ομιλία του στο Βελλίδειο ήταν να δείξει πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα ωραίο αφήγημα, αλλά έχει στην πράξη θετικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών. Προς τούτο ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% μέχρι το 2020, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.

2. Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες,

ο κ.Τσίπρας έκανε και μία σαφή επιλογή με στόχο το διεμβολισμό ενός ακροατήριου το οποιο θεωρείται παραδοσιακά ακροατήριο της ΝΔ και εν πάσει περιπτώσει όχι προνομιακό ακροατήριο για ένα κόμμα της αριστεράς, και στο οποίο θέλει να απευθυνθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνδυασμό με τις αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ στη μεσαία τάξη, καθίσταται σαφές ότι το Μαξίμου επιχειρεί να κυκλώσει τη ΝΔ, παρουσιάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή του “κόσμου της εργασίας” και ταυτόχρονα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ηδη υπήρξε και η πρώτη θετική αντίδραση στο μέτρο αυτό από το ΔΣΑ. Βέβαια, η κυβέρνηση ως επιχείρημα για την επιλογή να διαθέσει ένα σημαντικό ποσοστό του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου στη συγκεκριμένη δράση (κάτι που φέρεται να ήταν εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ήταν εξαρχής της άποψης πως είναι προτιμότερο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία “μεγάλη” κίνηση και κάποιες επιμέρους, αντί για πάρα πολλές μικρές), προβάλλει το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αντίμετρο υπέρ τους.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός διεκδίκησε για το ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της πολιτικής δύναμης που μπορεί να πραγματοποιήσει ουσιαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο, οι θεσμικοί γγ στα υπουργεία κλπ διότι δεν έχει τις δεσμεύσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, που μπορεί να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη (εξήγγειλε άλλωστε και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων), θέλοντας να χτυπήσει το Μητσοτάκη στο “γήπεδο του”. Απερριψε επίσης την κατηγορία περί παροχολογίας, κάνοντας λόγο για αναγκαίες ελαφρύνσεις μετά από οκτώ χρόνια και προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πει εάν θα τις ακυρώσει εφόσον γίνει εκείνος πρωθυπουργός.

3. Δώρα και νουθεσίες στον Πάνο Καμμένο: Ο πρωθυπουργός αφενός τόνισε πως τα αναδρομικά στους ενστόλους εντός του 2018 ήταν μία απόφαση που έλαβε κατόπιν εισήγησης του κυβερνητικού εταίρου, προσφέροντας στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ την ευκαιρία να ικανοποιήσει και εκείνος το ακροατήριο του. Αφετερού δήλωσε σίγουρος πως ο κ.Καμμένος δε θα ρίξει έτσι απλά την κυβέρνηση για το Σκοπιανό διακινδυνεύοντας όσα αυτή έχει πετύχει και ενώ δήλωσε πως σέβεται τη θέση του στο ζήτημα (“μία θέση αρχής” όπως είπε) σημείωσε κομψά πως λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία δεν είναι δυνατή πια λόγω των διεθνών συσχετισμών.

4. Ανοίγματος στην κεντροαριστερά συνέχεια, αλλά: Ο κ.Τσίπρας επέμεινε στη στρατηγική του ανοίγματος σε χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των δημοτικών εκλογών ωστόσο ταυτόχρονα έθεσε διλημματικούς όρους για τις επόμενες εκλογές. “Το ερώτημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι εάν θα πάμε μπροστά ή εάν θα γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια, τη ρεμούλα και τη συναλλαγή” είπε χαρακτηριστικά, ενώ με αφορμή την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά έθεσε και πάλι διαχωριστική γραμμή με τον “ακραίο φιλελευθερισμό”.

Με την ατζέντα αυτή επιχειρεί να καταστήσει απόλυτο κυριάρχο το ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, συμπιέζοντας το ΚΙΝΑΛ. Σημειωτέον πως ο κ.Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι δυνατή η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ “με τη σημερινή ΝΔ του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά”. Απέκλεισε δηλαδή τη συνεργασία με τη ΝΔ τουλάχιστον με τη σημερινή ηγεσία και χωρίς σαρωτικές αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό.

5. Ενδιαφέρον έχει (με δεδομένο ότι μερικούς μήνες μετά τις επόμενες εκλογές όπως και να έχει, θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ότι ο πρωθυπουργός μίλησε ιδιαίτερα θερμά για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ερωτηθεις για τα σενάρια που φέρουν το ΣΥΡΙΖΑνα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020 τον Κώστα Καραμανλή. Σε αυτό ο κ.Τσίπρας χαμογέλασε και έπλεξε το εγκώμιο του σημερινού ΠτΔ λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί ανοίγει αυτή η συζήτηση.

6. Εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί άμεσα, έδειξε προς κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 και προς αντίστοιχη κίνηση για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020. Μάλιστα χρησιμοποίησε το δεύτερο ειδικά ως ένα επιχείρημα εν όψει των επόμενων εκλογών που συνοψίζεται στο δίλημμα: Τσίπρας για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ή Μητσοτάκης, που (κατά τον πρωθυπουργό) ταυτίζεται με το ΔΝΤ; Γενικότερα, ο πρωθυπουργός έθεσε την ατζέντα των επόμενων εκλογών, οι οποίες είπε για άλλη μία φορά πως στόχος του είναι να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να αποκλείσει καηγορηματικά τη διεξαγωγή των Μάιο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα