Το Ποτάμι κυλάει εκτός ΚΙΝΑΛ

Η μεγάλη μέρα είναι η επόμενη Κυριακή. Την 1η Ιουλίου η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού θα απαντήσει στο ερώτημα "μένουμε ή φεύγουμε". Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη φύγει. Η αποχή από τις εσωκομματικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής το απέδειξε. Αλλωστε, ο Στ. Θεοδωράκης ξέρει ότι αν κάνει στροφή και εισηγηθεί παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής τότε δύο βουλευτές του, ο Γρηγόρης Ψαρριανός και ο Γιώργος Αμυράς είναι πολύ πιθανό να ανεξαρτητοποιηθούν. Και τότε, με βάση τον κανονισμό της Βουλής,

έχοντας πια μόνο τέσσερα μέλη στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα χάσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια που έχει σήμερα και θα αφήσει, αναγκαστικά, το κόμμα του να απορροφηθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Από την Χαριλάου Τρικούπη, στο μεταξύ, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να αποτραπεί η αποχώρηση του Ποταμιού. Οι όροι τους παραμένουν ίδιοι: Να αποφασίζουν από κοινού οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, μετά από ψηφοφορία και να μετατραπεί σε όργανο ανταλλαγής απόψεων το Πολιτικό Συμβούλιο των 6 (Γεννηματά-Θεοδωράκης-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλος-Ανδρουλάκης-Καμίνης).

Αλλωστε, ακόμη και αν δεν υπήρχε το ορόσημο της Κυριακής, το επόμενο διάστημα θα δοκιμαζόταν ξανά η συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχει μπροστά η ψηφοφορία για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (Β Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής). Στο Ποτάμι οι περισσότεροι βουλευτές το βλέπουν θετικά, στο ΠΑΣΟΚ το βλέπουν θετικά αλλά προτάσσουν την αποσπασματικότητα της ρύθμισης και που σημαίνει ότι μπορεί να μην την ψηφίσουν. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα όταν παρουσιαστεί η πρόταση της πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν, για παράδειγμα, τεθεί θέμα χωρισμού Εκκλησίας-κράτους, είναι βέβαιο ότι Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα τοποθετηθούν διαφορετικά, όπως ακριβώς συνέβη με το μακεδονικό.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονται σκωπτικά σχόλια για εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Παιανία με συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου και του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη. Θεωρούν ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Ποτάμι και πιστεύουν ότι η ψηφοφορία για το μακεδονικό στην ελληνική βουλή στο τέλος του χρόνου, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα είναι απλώς το κερασάκι σε μια τούρτα φτιαγμένη με τα υλικά της αμοιβαίας δυσπιστίας, των διαφορετικών προσωπικών και πολιτικών στρατηγικών και της αγωνίας για το εκλογικό ποσοστό που μπορεί να εξασφαλίσει ο νέος πολιτικός φορέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα