Το προφίλ των ακροδεξιών ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα

Ομάδες και οργανώσεις, που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο ανασυντάσσονται και επιδεικνύουν κινητικότητα στη Βόρειο Ελλάδα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι που συνελήφθησαν ή ήταν παρόντες στην πρόσφατη επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη έχουν σχέση με ακροδεξιές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η πλέον σκληροπυρηνική ομάδα είναι η «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» τα μέλη της οποίας διατηρούν δεσμούς με την ομάδα «Combat 18». Μετά την εκτεταμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας τον περασμένο Μάρτιο σε διάφορες πόλεις και τη σύλληψη μελών τους, φαίνεται πως έχουν περιορίσει τη δράση τους. Τους αποδόθηκαν περισσότερες από 20 εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και σε βάρος Ρομά.

Διατηρούν δεσμούς με την νεοναζιστική οργάνωση "Combat 18", που ξεκίνησε απ' τη Βρετανία τη δεκαετία του '90. Το «18» παραπέμπει στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του Φύρερ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το motto της «Αίμα, Τιμή» (Blood and Honour) που παραπέμπει ευθέως στην ελληνική Χρυσή Αυγή όπως και σε άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις.

Η οργάνωση συστάθηκε το 1992 και λίγο μετά άρχισε να εκδίδει το χαφιεδίστικης λογικής περιοδικό Redwatch, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις πολιτικών της αντιπάλων. Καθ' όλη τη δεκαετία του '90, η οργάνωση που είναι επίσης γνωστή ως βρετανική KKK, είχε κατηγορηθεί για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες, εμπρηστικές επιθέσεις και βία.

Σχέσεις με την ομάδα «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» φέρεται να διατηρούν η «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης», που επιδεικνύει παρουσία σε συγκεντρώσεις και επετειακές εκδηλώσεις όπως πχ των Ιμίων, Γράμμο-Βίτσι κλπ.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης δραστηριοποιούνται ομάδες που κινούνται εκμεταλλευόμενες την παρουσία των μελών τους στην εκκλησία και δίνουν το παρόν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή ιερέων.

Ιδιαίτερα δραστήριοι κατά το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την συμφωνία των Πρεσπών είναι οπαδοί συνδέσμων αθλητικών ομάδων που μετέχουν σε συγκεντρώσεις και πληροφορίες του φέρουν να είναι πίσω και από επιθέσεις σε καταλήψεις. Εκτός αυτών, ομάδες που επικαλούνται εθνικοπατριωτικά ιδεώδη διοργανώνουν συγκεντρώσεις και επίσης φέρονται να έχουν τους ίδιους στόχους, δηλαδή επιθέσεις κατά καταλήψεων και κατά ομάδων αναρχικών.

Υπό το κάλυμμα σωματείων που προτάσσουν εθνικά θέματα, που δηλώνουν αντίθετοι στις νέες ταυτότητες ή διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία, υπάρχουν μέλη ομάδων που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο.

Μικρές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο υπάρχουν στην Καβάλα και φέρεται να έχουν σχέσεις με ομάδες, οργανώσεις και κινήσεις από άλλες περιοχές της χώρας ή οργανώσεων του απόδημου ελληνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα