Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ και τα "χαμένα" δάνεια

Περισσότερα από 180.000 ευρώ που φαίνεται να «χάθηκαν» κάπου στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), προσπαθεί να εντοπίσει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για σωρεία δανείων και βοηθημάτων που φέρονταν να δόθηκαν σε υπαλλήλους, αν και οι τελευταίοι αρνούνται κατηγορηματικά ακόμη και ότι προχώρησαν σε σχετικές αιτήσεις.

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, δάνεια και οικονομικά βοηθήματα που χορηγήθηκαν το

χρονικό διάστημα 2012 έως 2014 από το «αμαρτωλό» Ταμείο -το οποίο σήμερα έχει τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης- προς δικαιούχους, που βεβαιώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν κάποιο ποσό ή ακόμα κι ότι αιτήθηκαν τη χορήγησή τους.

Αποκαλυπτική είναι η πορισματική έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιεύει αποκλειστικά το News 24/7 και έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στο πλαίσιο μίας εκ των πολλών προκαταρκτικών ερευνών που διενεργούνται για τις ημέρες και τα έργα του «αμαρτωλού» Ταμείου.

Δάνεια και βοηθήματα, που δόθηκαν την επίμαχη διετία, εμφανίζονται να ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 662.975,71 ευρώ (426.532 ευρώ για βοηθήματα και 236.443,70 1 ευρώ για δάνεια). Από αυτά το ποσό των -μέχρι σήμερα- 183.500 ευρώ φέρεται να χορηγήθηκε σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν. Μάλιστα, για τα χρήματα αυτά -κατά το δικόγραφο- δεν υπήρχε πρόβλεψη επιστροφής, οι καταβολές γίνονταν κυρίως σε μετρητά, ενώ το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου εμφανίζεται να κατέληγε κάθε φορά στην απαλλαγή του υπαλλήλου από την καταβολή των ποσών.

Η μέθοδος

Από τα όσα περιγράφει η πορισματική έκθεση, σε όλες τις περιπτώσεις, τη φερόμενη χορήγηση του δανείου εφέρετο να ακολουθεί, μετά από χρονικό διάστημα ένα με δύο μήνες αίτηση του δανειολήπτη για μετατροπή του δανείου σε βοήθημα, η οποία εισήγετο από το διευθυντή του ταμείου σε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ακολουθούσε σε όλες τις περιπτώσεις, θετική απόφαση. Σε όλες τις περιπτώσεις, εφέρετο να ακολουθεί έγγραφο ενημέρωσης της υπηρεσίας του δανειολήπτη για την μετατροπή του δανείου σε βοήθημα για την απαλλαγή του δανειολήπτη από τις διαδικασίες εξόφλησης του δανείου, το οποίο ουδέποτε έφθανε στην υπηρεσία του.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος, «προκύπτει σύνταξη και πρωτοκόλληση εγγράφων προς τις υπηρεσίες των υποτιθέμενων δανειοληπτών, τα οποία ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ στις εν λόγω υπηρεσίες. Τοιουτοτρόπως, κάποιος που θα έκανε έλεγχο μόνο στα γραφεία του ταμείου, θα σχημάτιζε την εικόνα ότι οι υπηρεσίες των δανειοληπτών είχαν ενημερωθεί για την οφειλόμενη μηνιαία παρακράτηση των δόσεων του δανείου και εν συνεχεία, για την μετατροπή του δανείου σε βοήθημα και την παραγραφή της οφειλής χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εικόνα αυτή αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη ότι τα εν λόγω δάνεια και βοηθήματα ουδέποτε καταβλήθηκαν».

Επισημαίνεται δε ότι κανένας από τους 133 υπαλλήλους που ερωτήθηκαν, δεν απάντησε θετικά, δηλαδή ότι αιτήθηκε και έλαβε το δάνειο ή βοήθημα, ενώ 91 δήλωσαν υπεύθυνα ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

Οι εισαγγελικές αρχές, που ήδη έχουν κατασχέσει από την υπό έλεγχο υπηρεσία έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και διάφορες συσκευές αποθήκευσης, ερευνούν την τέλεση των κακουργηματικών πράξεων της απάτης κατ' εξακολούθηση από κοινού με περιουσιακό όφελός σε βάρος του Δημοσίου και της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ανωμοτί καταθέσεις έχουν δώσει μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, που λάμβανε τις αμφισβητούμενες αποφάσεις με τις οποίες εμφανίζονται να διαγράφονταν οι οφειλές των δικαιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα