Τράπεζες: Η χρηματιστηριακή ευφορία δείχνει deals

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου 2014 βρέθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών με την ελληνική αγορά να κλείνει για 20η φορά ανοδικά στις 26 συνεδριάσεις που έχουν γίνει έως τώρα το 2023 και τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει πλέον άνω του 12% φέτος, εντυπωσιάζοντας τους αναλυτές με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Εφαλτήριο της χρηματιστηριακής «ευφορίας» αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν προσελκύσει έπειτα από αρκετά χρόνια, καθώς είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι ο εγχώριος τραπεζικός

κλάδος εισέρχεται στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια "κόκκινα δάνεια" και υπόσχεση μερίσματος.

Για σχεδόν 10 χρόνια, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα αποτελούσε τροχοπέδη για την τοπική αγορά, λόγω του διαρκούς κινδύνου ανακεφαλαιοποίησης αλλά και του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αυτό έχει πλέον αντιστραφεί και το 2022, ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 11% έναντι αρνητικού 5% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη. Η ΕΤΕ και η Eurobank ήταν δύο από τις τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη (+28% και +18%, αντίστοιχα).

Κτυπούν την πόρτα του ΤΧΣ οι επενδυτές

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά και την έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης από το υπουργείο Οικονομικών, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση συμμετοχής στις συστιμικές τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες τον γύρο της αγοράς κάνουν πληροφορίες που θέλουν το γνωστό για το ελληνικό ενδιαφέρον fund CVC να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ΤΧΣ για την απόκτηση ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα η αγορά αξιολογεί ως σοβαρό το ενδιαφέρον από τη στιγμή που το CVC έχει εξαγοράσει ως γνωστόν την Εθνική Ασφαλιστική.

Το φημολογούμενο νέο ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα, έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων που ήθελαν το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) για την εξαγορά του 20% της τράπεζας το περασμένο καλοκαίρι να έχει ουσιαστικά ατονήσει. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε το PIF έχει λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου και το PIF δεν επανήλθε ουσιαστικά.

Η επιλογή των συμβούλων διάθεσης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αρχή πιθανότατα να γίνεται στην Τράπεζα Πειραιώς με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, να παραμένει στο τραπέζι. Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος ΙΟΝ αποτελεί έναν δυναμικό όμιλο με υπό διαχείριση συμμετοχές αξίας 16 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές συνολικά 32 εταιρειών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια με έμφαση τις εταιρείες τεχνολογίας.

Στη βάση αυτή, στο τραπέζι είναι και η προοπτική αποεπένδυσης από την Alpha Bank, καθώς μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται να είναι η Reggeborgh Invest (που διαθέτει ήδη το 6,5% περίπου στην τράπεζα), χωρίς ωστόσο αυτό να έχει εκφραστεί ακόμη με έμπρακτο τρόπο προς το Ταμείο και άρα να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Λιγότερο περίπλοκη εμφανίζεται η αποεπένδυση από τη Eurobank στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ είναι μόλις 1,4%, ποσοστό που θα μπορούσε να διατεθεί μέσω του Χ.Α. Προς το παρόν πάντως προέχει να αποσαφηνιστεί το ενδιαφέρον αφενός για την Εθνική Τράπεζα και αφετέρου για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Δεν επηρεάζουν οι εκλογές

Οι κινήσεις του ΤΧΣ δρομολογούνται με δεδομένη τη δηλωμένη πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες δεν θα ανασταλούν λόγω των επερχόμενων εκλογών. Αν και προφανώς, όπως σημειώνουν, «εν μέσω εκλογών δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση», η διαδικασία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν θα παγώσει ενόψει των εκλογών». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ήδη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται ότι θα επιτευχθεί στα τέλη του 2023 και άρα, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης.

Το γεγονός άλλωστε ότι η στρατηγική αποεπένδυσης, με βάση το κείμενο που έχει συντάξει η Rothschild, δεν ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε ιεραρχεί τις κινήσεις αποεπένδυσης με βάση κάποια συγκεκριμένη πολιτική ανά τράπεζα, δίνει ευελιξία στην κυβέρνηση να προχωρήσει κατά το δοκούν και ανάλογα με την προτεραιοποίηση που εκείνη θα αποφασίσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα