Τράπεζες: "Πάγωσαν" δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ

Μάχη με τον χρόνο αφενός για να δώσουν βαθιές ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊου και αφετέρου για να περιορίσουν το νέο κύμα κόκκινων δανείων, δίνουν καθημερινά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Κοινή δράση και για τους δύο παραπάνω στρατηγικούς άξονες είναι το πάγωμα δανείων στο οποίο έχουν επιδοθεί μαζικά από την αρχή που ξέσπασε η κρίση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών στο news247.gr υπολογίζεται ότι από τη χορήγηση των οριζόντιων αναστολών πληρωμής στα μέσα Μαρτίου έως και τις αρχές Ιουνίου χρήση της δυνατότητας έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ανεξόφλητο ύψος δανείων άνω των 17 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «πρόκειται ουσιαστικά για δάνεια τα οποία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ενήμερα, εξυπηρετούμενα ρυθμισμένα και ρυθμισμένα σε πρώιμη καθυστέρηση (σ.σ. έως 90 ημέρες), ενώ οι αντίστοιχοι δανειολήπτες επλήγησαν από τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Στην περίπτωσή τους όμως πληρούσαν τα κριτήρια για αναστολή πληρωμών έως και 9 μήνες.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω «δεξαμενή» ρυθμισμένων δανείων οριοθετεί και την κύρια μάζα από την οποία είναι πολύ πιθανό να προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον λόγο αυτό, με τη λήξη των αναστολών, οι τράπεζες ετοιμάζονται να προσφέρουν λύσεις αναχρηματοδότησης, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ταμειακές ροές και το διαθέσιμο εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών για τους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι μόνο μικρό μέρος των παραπάνω δανείων θα μετατραπούν σε NPEs, λόγω των μέτρων κρατικής στήριξης, των αναχρηματοδοτήσεων και των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίες ενισχύονται από το ύψος των επιδοτήσεων του κυοφορούμενου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα στεγαστικά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση των NPEs αναμένεται να έχει το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δόσεων δανείων με υποθήκη σε πρώτη κατοικία (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων) καθώς η φιλοσοφία, η έκταση και η διάρκειά του συμβάλλει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην ενίσχυση της «κουλτούρας» πληρωμών, μέχρις ότου ξεπερασθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς το θέμα της κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – Θεσμών.

Το μέτρο της κυβέρνησης που στοχεύει να υποστηρίξει το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, καθώς και τους συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί επίσης, είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες, καθώς θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών από 1,7 εκατομμύρια δανειολήπτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα" δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτήσει το σύνολο των δόσεων και των 330.000 δανείων μέχρι 9 μήνες, θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως το ποσό αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, γιατί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που θα θέσουν θα χαμηλώσει την τελική περίμετρο των δικαιούχων δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τελικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό να ανακουφιστούν οικονομικά περί τους 300.000 δανειολήπτες.

Η έκταση του προγράμματος είναι πρωτόγνωρη καθώς προβλέπεται επιδότηση δόσης για περίπου 250 με 300 χιλ. δανειολήπτες, οι οποίοι διαθέτουν ενήμερα, ρυθμισμένα, μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα δάνεια πρώτης κατοικίας. Αναμένεται να καλύψει δάνεια ύψους έως 25 δισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται δόσεις συνεπών δανειοληπτών.

Η επιδότηση θα ξεκινά από τα επίπεδα του 80% με 90% της δόσης και θα βαίνει μειούμενη, κατά την εννεάμηνη διάρκειά του (σ.σ. δεν προβλέπεται να υποχωρήσει όμως κάτω του 50% της δόσης), με στόχο να υπενθυμίζει στον δανειολήπτη ότι το δάνειο παραμένει δικό του.

Τέλος, η διάρκειά του εκτείνεται σκόπιμα στους εννέα μήνες (σ.σ. έως τον Μάρτιο- Απρίλιο του 2021).

Από τα δάνεια ύψους 17 δισ. που υπήχθησαν σε moratoria, πάνω από τα 8 δισ. ευρώ ανήκουν στα στεγαστικά, ενώ υπάρχουν και δάνεια μικρών επιχειρήσεων που έχουν επίσης υποθήκη σε πρώτη κατοικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα