Τράπεζες: Πιέσεις στην κερδοφορία λόγω πανδημίας βλέπει η Κομισιόν

Πιέσεις στην ήδη αδύναμη κερδοφορία όσο και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών βλέπει στο εγγύς μέλλον η Κομισιόν, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που θα πρέπει να λάβουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να θωρακιστούν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Στην στην 7η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα επισημαίνεται

ωστόσο ότι το συνολικό ύψος των προβλέψεων που πρέπει να λάβουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την κάλυψη τυχόν επισφαλειών θα φανεί μετά την άρση της αναστολής πληρωμών δανείων, ενώ η αύξησή τους ενδέχεται να πιέσει ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται, η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να αυξήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 στο 14,6% από 15,9% το 2019 ωστόσο παρέμεινε ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις.

Στο τέλος του 2019, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα χαμηλότερα κέρδη στην ΕΕ, με την κερδοφορία τους να υποστηρίζεται από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συναλλαγών και αναλογία κόστους-εισοδήματος πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Πρόσθετες προβλέψεις

Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το απόθεμα των οποίων μειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2020, η πιθανή αρνητική επίδραση λόγω της πανδημίας αναμένεται να φανεί μετά την λήξη της αναστολής πληρωμών των δανείων.

Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει από τα 68,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, σε 60,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο 2020.

Παρά τη σημαντική αυτή βελτίωση, παραμένει κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο υψηλότερος λόγος στη ζώνη του ευρώ, με αναλογία κάλυψης μετρητών 44,9%, ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, 47,4%.

Επίσης, στις εκτιμώμενες προβλέψεις των τραπεζών για την περίοδο 2020-2021 δεν ενσωματώνονται ακόμη όλες οι πτυχές, καθώς αυτές θα γίνουν εμφανείς μόνο μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Αυτό συνεπάγεται δυνητικά ουσιώδη αρνητικό κίνδυνο για πρόσθετες πιστωτικές προβλέψεις το 2021, ιδίως εάν το βασικό σενάριο της ανάκαμψης σχήματος V δεν υλοποιηθεί.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιδεινωθεί από (i) τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ορισμένους από τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τα τρέχοντα μέτρα περιορισμού, π.χ. τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές και logistics, και εμπορικά ακίνητα και (ii) τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του μορατόριουμ στη νοοτροπία των πληρωμών.

Αναφορά γίνεται στην Έκθεση στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο όπως επισημαίνει η Κομισιόν υποστηρίζει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βοηθά στη δημιουργία νέων.

Περισσότεροι πλειστηριασμοί

Ειδική μνεία κάνει η Κομισιόν για τον νόμο Κατσέλη και στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο δικαστικό κομμάτι με στόχο την γρήγορη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων χωρίς ακροαματική διαδικασία με στόχο το φιλτράρισμα των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς, οι αρχές αναμένεται να προχωρήσουν εντός του Οκτωβρίου σε νομοθετική παρέμβαση με στόχο την αύξηση της λειτουργικότητας και της ευχρηστίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι τα δύο σχήματα που εφαρμόστηκαν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, δηλαδή ένα σύστημα εγγύησης και ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για νέα εταιρικά δάνεια, συγχρηματοδοτούμενα από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης (TEΠIX II), έχουν επιτύχει ιδιαίτερα στην προσέλκυση ισχυρής ζήτησης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το σύστημα κινητοποίησε 12.783 δάνεια αξίας 1,8 δισ. ευρώ και επεκτάθηκε πρόσφατα κατά 180 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση άλλων 800 εκατ. ευρώ νέων δανείων, για την κάλυψη της ζήτησης που υπερβαίνει το αρχικό κονδύλιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα