Τράπεζες: Ξεκινά στις 11 Απριλίου ο Ηρακλής ΙΙ για να ''σηκώσει'' άλλα 30 δισ. κόκκινα δάνεια

Σε πλήρη συμφωνία για την ταχύτατη ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙ προκειμένου να ελαφρυνθεί το τραπεζικό σύστημα κατά 30 – 32 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του 2022, ήρθαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση και συστιμικές τράπεζες

θεωρούν πολύ επιτυχημένο το αρχικό πρόγραμμα του Ηρακλή με τιτλοποιήσεις περίπου 32 δισ. και 12 δισ. εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή έγκριση και του δεύτερου σχήματος του προγράμματος.

Στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού με τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, διαπιστώθηκε κοινή γραμμή και επιθυμία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της παράτασης του προγράμματος Ηρακλής ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν στο news247.gr ότι η «η έγκριση του «Ηρακλή ΙΙ» στέλνει μήνυμα εξυγίανσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποκτά τις βάσεις μιας νέας αφετηρίας, απαλλαγμένο από τη βαριά κληρονομιά που άφησε η κρίση».

Οι τράπεζες από την πλευρά τους τονίζουν ότι μέσω της άμεσης λειτουργίας του «Ηρακλή 2» επιθυμούν να στείλουν στους διεθνείς επενδυτές το «σήμα» για την ταχεία εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του κλάδου.

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

Ήδη ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για το μοντέλο λειτουργίας του «Ηρακλή ΙΙ».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον «Ηρακλή ΙΙ» καθώς έχει δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης στους εταίρους ότι θα προχωρήσει στον «Ηρακλή ΙΙ» ώστε να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που άφησε η κρίση.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει στόχο η συμφωνία να κλείσει άμεσα και το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει στις 11 Απριλίου οδηγώντας σε νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 202 ύψους 30-32 δισ. ευρώ παρέχοντας συνολικές εγγυήσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πρακτικά πρέπει μέχρι τα τέλη του μήνα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την DGComp και να υποβληθεί το αίτημα για την παράταση του «Ηρακλή» στην Κομισιόν.

Η κυβέρνηση ήδη προχωρεί εντατικά τις διαπραγματεύσεις με την DGComp και πλέον σε αυτές θα εντάξει και τις προτάσεις που υπέβαλαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του υπάρχοντος σχήματος, αλλά και βελτίωσης των όρων του σχετικού νόμου.

Η πίτα των τιτλοποιήεων

Από τις συνολικές τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 13 δισ., θα αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα υπόλοιπα 17 δισ. κατανέμονται σχεδόν ισόποσα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές, δηλαδή Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Τα τελικά ποσά των τιτλοποιήσεων ανά τράπεζα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί με ακρίβεια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ιταλία, χώρα που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω του σημαντικού αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν το τραπεζικό της σύστημα, έχει προχωρήσει σε ανάλογα με σχήματα μέχρι σήμερα τέσσερις φορές.

Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2021

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος τιτλοποιήσεων με τον "Ηρακλή" θα διαμορφώσει τα "κόκκινα" δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά ως προς το σύνολο των χορηγήσεων εντός του 2021. Με τον "Ηρακλή ΙΙ" θεωρείται επιτεύξιμος πλέον ο στόχος που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για ποσοστά "κόκκινων" δανείων κάτω του 5% το 2022. Επίσης, ο "Ηρακλής ΙΙ" ήταν απαραίτητος στο πλαίσιο της προσωρινής κρατικοποίησης, εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Μολονότι ο "Ηρακλής" βοήθησε τις τράπεζες να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων, τόσο η Κομισιόν όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα έμφαση στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, την υιοθέτηση πιο γρήγορων διαδικασιών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την καλύτερη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων.

Μείωση κατά 9,8 δις. το εννεάμηνο του 2020

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στους πρώτους εννέα μήνες του 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 9,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2019 και κατά περίπου 48,5 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο. Η υποχώρηση του αποθέματος των "κόκκινων" δανείων κατά τη διάρκεια του 2020 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 6,8 δισ. ευρώ και σε διαγραφές ύψους 1,7 δισ. ευρώ και λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις, είσπραξη οφειλών, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων). Έτσι, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε υψηλός (35,8%) τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στο τέλος Ιουνίου 2020 ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε σε 2,9% (όσο και το αντίστοιχο μέγεθος για τις τράπεζες που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα