Τσιάρας: Άμεσα οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Τη βούληση της κυβέρνησης «να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που πρέπει να βελτιωθούν» εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας, κατά την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου, που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο υπουργός επεσήμανε στο χαιρετισμό του ότι δεν θα επιτραπεί «να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε

πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε και να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωριτικό εργαλείο». Όπως ανέφερε ο Κ. Τσιάρας, οι εργασίες αυτού του συνεδρίου «θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές», ενώ ζήτησε την αμέριστη συνεργασία όλων των μερών «για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το δικαστικό μας σύστημα, για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της πολυνομίας».

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, το οποίο θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο, το λόγο έλαβαν σημαντικά πρόσωπα όλων των κλάδων που σχετίζονται με το ποινικό δίκαιο. Ανάμεσά τους, ο Νίκος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος υποστήριξε πως ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος, καθώς και ότι είναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις. «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κρίνεται κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους, Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδωρείται η Δικαιοσύνη» ανέφερε κατά την ομιλία του.

Από την πλευρά του, ο Χριστοφ. Σεβαστίδης, πρόεδρος της ΕΔΕ, αναφέρθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η αλλαγή των Κωδίκων. «Έγινε σφοδρή κριτική σε πολλές διατάξεις, θεωρώ ότι πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύει τέτοιου μεγέθους αλλαγές. Οι Κώδικες μετατράπηκαν σε πολιτικό επιδικο. Συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας, δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα» εξήγησε και συνέχισε: «.Η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη. Δεν δικαιολογείται η ισοπεδωτική επιστημονική κριτική που ακολούθησε. Θεωρώ αδιανόητο επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις. Θετικές και αναγκαίες αλλαγές ο εξορθολογισμός των ποινών, η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, η κοινωφελής εργασία και η κατάργηση των πταισμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα