Τσίπρας: Δε θα δεχθώ καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή

Την αποφασιστικότητα του να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και αποδεχόμενος την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, υπογράμμισε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο

εσωτερικό της χώρας. Προς τους εταίρους διεμήνυσε την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών και προς την ΠΓΔΜ ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία η Ελλάδα δε θα δεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε κανέναν διεθνή οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Προς το εσωτερικό της κυβέρνησης άφησε αιχμές κατά του παραιτηθέντα Νίκου Κοτζιά ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα δεχθεί προσωπικές στρατηγικές στην εθνική γραμμή και κανείς έστω ασυνείδητα να διακυβεύσει την έξοδο από την κρίση θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Αλλά και προς τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο εστάλη το ίδιο μήνυμα. Εξάλλου από τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα πρέπει στο εξής να αναλάβει το βάρος μίας απευθείας σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό εάν διαφωνήσει εκ νέου με την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης.

Ο κ.Τσίπρας ειδικότερα αφού είπε ότι "με πόνο καρδιάς" έκανε δεκτή την παραίτηση Κοτζιά και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τόνισε: "Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών".

Και υπογράμμισε: "Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση και να αναλάβω εγώ ο ίδιος είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό και την κυβέρνηση μου. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχθώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια".

Ο κ.Τσίπρας κατέληξε απευθυνόμενος προς τον πολιτικό κόσμο της ΠΓΔΜ: "Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονες μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Συνταγμα τους για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με θάρρος γιατί δε θα υπάρχει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ποτέ την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποινδήποτε διεθνή οργανισμό συμμετέχει και η ίδια με συνταγματική ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονιας'. Θέλω λοιπόν να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Θα είναι ένα ιστορικό βήμα. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου θα κάνει αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις".

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση Τσίπρα

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έληξε μία κρίση που ξεκίνησε με αφορμή την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να προτείνει κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ δικό του plan B για το Σκοπιανό, με τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε μία αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία των Πρεσπών και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την ενόχληση του.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συζήτησαν και έλυσαν το μεταξύ του ζήτημα σε γεύμα τη Δευτέρα, όμως νέες φωτιές άναψαν στο υπουργικό της Τρίτης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είχαν νέα αντιπαράθεση με αφορμή το γεγονός ότι ο πρώτος θεώρησε ότι ο δεύτερος παρενέβη στην εξωτερική πολιτική και με αιχμή τα λεγόμενα "μυστικά κονδύλια" του ΥΠΕΞ. Ο κ.Καμμένος φέρεται να κατηγόρησε τον κ.Κοτζιά για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων με τον υπουργό Εξωτερικών να εξοργίζεται καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αδειάσει τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά το Μαξίμου προτάσσοντας την επιβίωση της κυβέρνησης θέλησε να κηρύξει το θέμα λήξαν. Ο κ.Κοτζιάς αποχώρησε νωρίτερα απο τη συνεδρίαση του υπουργικού εμφανώς εκνευρισμένος και το πρωί της Τετάρτης διέρρευσε την πρόθεση του να παραιτηθεί. Οπερ και έπραξε, καθώς το Μαξίμου δεν δέχθηκε να επιτρέψει τη συνέχιση της κόντρας με τον κυβερνητικό εταίρο και μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε στείλει μήνυμα και σε Κοτζιά και σε Καμμένο, δηλώνοντας: "Το τρένο προχωρά, όποιος δε θέλει να φτάσει στον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή κατεβαίνει".

Ο κ.Κοτζιάς πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει το ζήτημα, προαναγγέλοντας ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Σε tweet του μετά την αποδοχή της παραίτησης του από τον κ.Τσίπρα σχολίασε: ""Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου".

Ο κ.Κοτζιάς ως επικεφαλής της πολιτικής Κίνησης Ιδεών και Δράσης “Πράττω”, έχει προγραμματίσει ομιλία εφ' όλης της ύλης στο Ηράκλειο, την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα