Τσίπρας: Εντός του 2019 η προκήρυξη για 10.000 προσλήψεις

Τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στον Alpha, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά “και οι δύο πλευρές κάνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά”.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η προκήρυξη των 10.000 επιπλέον θέσεων στο δημόσιο μετά την “αποδέσμευση” των θέσεων των ιερέων θα γίνει το 2019,

για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτές οι προσλήψεις κατά την κυβέρνηση είναι επιπλέον των προσλήψεων που επιτρέπει ο κανόνας ένα προς ένα, άρα σημείωσε ότι το 2020 θα έχουμε 18 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Δήλωσε πως “το δημοσιονομικό κόστος δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το καλύψουμε. Ήδη το 2019 πιάνουμε τα πλεονάσματα φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα και δίνουμε και παραπάνω. Αρα μην ανησυχείτε θα βρουμε τους πόρους για προσλήψεις εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία δηλαδή γιατρους νοσηλευτές καθηγητές δασκάλους”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Χαρακτήρισε λαϊκή απαίτηση ότι μετά την ύβρι πρέπει να υπάρχει και η νέμεσις για τα σκάνδαλα. Εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις για σκάνδαλακαι τόνισε ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία.

Υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεν έκανε ακριβώς τη δήλωση που του αποδόθηκε πως πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εάν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία τότε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό”. Εξάλλου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δε βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά δίνουν στους δικαστές την ελευθερία να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και δήλωσε: “Θα φτάσω μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μου”, θέλοντας να αποσυνδέσει ενέργειες της κυβέρνησης όπως η επιστροφή των αναδρομικών με προεκλογικό σχεδιασμό.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αναμένει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μετά να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

“Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει και την επόμενη μέρα της κύρωσης. Ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο έχω μία έντιμη συνεργασία το δήλωσε και στο υπουργικό ότι δε θα ταυτιστεί με τα σχέδια του παλιου πολιτικού συστήματος για παλινόρθωση, δε θα συνταχθεί με ψήφο δυσπιστίας από Μητσοτάκη. Θα βρεθεί σε ένα δίλημμα, από τη μία είναι το θέμα αυτό που τον ταλαιπωρεί και από την άλλη εάν θα προχωρήσουμε στις κρίσιμες αποφάσεις που έχουμε πάρει για την οικονομία την κοινωνία και τα εθνικά θέματα. Πιστεύω γιατί ξέρω τον Καμμένο και την ψυχολογία του ότι σε αυτό το κρίσιμο δίλημμα θα πάρει τη σωστή απόφαση Δε θα αποτελέσει εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας”, είπε ο κ.Τσίπρας με νόημα.

Θέλησε να αφήσει πίσω του το θέμα της σύγκρουσης Κοτζιά- Καμμένου που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών (“Δεν θυσίασα κανέναν, ο κ.Κοτζιάς παραιτήθηκε” δήλωσε). Ενώ είπε ότι εκείνος ζήτησε από τον κ.Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα και παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου των ΑΝΕΛ πως ουδέποτε είπε στο υπουργικό για χρηματοδότηση της κυβέρνησης από το Σόρος.

Έστειλε δε μήνυμα προς την Αγκυρα λέγοντας: “Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει. Εμείς δεν αποκλείουμε την Τουρκία από τη συνεργασία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Αν Μεσόγειο, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι διμερές ζήτημα αφορά και άλλες χώρες και το διεθνή παράγοντα.”

Δήλωσε επίσης: “Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά ούτε απειλείται. Να ξεκινήσουμε διάλογο για την υφαλοκρηπίδα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δε δεχόμαστε απειλές. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων.”

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έπρεπε να είχαν ενημερωθεί τα κόμματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς του κ.Κοτζιά ως προς αυτό.

Απέρριψε τις κατηγορίες περί φιλοαμερικανισμού της κυβέρνησης, λέγοντας: “Δεν υπάρχουν νέες αμερικανικές βάσεις. Δεν αναζητούμε προστάτες. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τις ΗΠΑ.”

Keywords
Τυχαία Θέματα