Τσίπρας: "Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές"

«Η Κέρκυρα έχει ήδη χτπηθεί περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από περιοδεία που είχε στο κέντρο της πόλης αλλά και σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους εργαζομένων.

«Η εικόνα (είναι) αποκαρδιωτική» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και «όχι μόνο γιατί είναι μεγάλες

οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία αλλά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας μιας ουσιαστικής στρατηγικής στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις».

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι έμποροι επεσήμαναν στον Αλέξη Τσίπρα ότι τουρισμός υπάρχει μόνο στα λόγια, οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες και δυστυχώς όλοι οι επαγγελματίες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ενισχύσεις από τις τράπεζες. «Κανένας μας δεν πήρε κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες» τόνισαν οι έμποροι με τους οποίους συνομίλησε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι ανησυχούν πλέον ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο από το φθινόπωρο.

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η χώρα μας την κρίση αυτή θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ύφεση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «οδηγεί σε τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες». «Εμείς έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα η ύφεση θα είναι πολλαπλάσια του αναμενόμενου» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στο δημόσιο ταμείο υπάρχουν αυτά τα χρήματα προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

«Το δημόσιο ταμείο το αφήσαμε με 37 δισ. ευρώ για μια κρίσιμη στιγμή, όπως τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ευτυχώς ξεπεράσαμε την κατάσταση της σκληρής επιτροπείας, ρυθμίσαμε το χρέος και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία δεν αξιοποιούνται» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για αυτόν τον λόγο και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία, πόσο μάλλον όταν έρχεται η ΕΕ και συζητά σε μία ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 με 23 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις».

«Η μόνη απάντηση γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη μικρή και την μεσαία επιχείρηση είναι ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία. Όπως έγινε και το 2010 μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας με θύμα για άλλη μία φορά τον εργαζόμενο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αναδιάρθρωση σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν, είναι αυτό που ονομάζουμε ανοσία αγέλης στην οικονομία. Δηλαδή οι ισχυροί να αντέξουν και να επιβιώσουν. Οι μη ισχυροί, οι μικρομεσαίοι να μην επιβιώσουν και να πάρουν την θέση τους κάποιοι άλλοι. Και ο εργαζόμενος; Εγώ πιστεύω ότι χρησιμοποιούν την κρίση για να επιβληθούν πρακτικές οι οποίες ήταν στα μυαλά κάποιων ακραίων νεοφιλελεύθερων εργοδοτών και τα μνημονιακά χρόνια. Κι είχαν αποκρουστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχονται να επιβληθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην στάση των τραπεζών, που στην ουσία «ενισχύουν με χρηματοδοτήσεις μόνο αυτούς που δεν έχουν ανάγκη», τονίζοντας ότι «η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει αν συνεχιστεί αυτό και να δεν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, δηλαδή οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε ότι μέσα από το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι «η λογική είναι να στηριχθεί η επιχείρηση και η εργασία. Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της και ταυτόχρονα να δοθεί μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σταθούν». «Πολύ φοβάμαι ότι η de facto μείωση του μισθού κατά 20% που έχει γίνει πράξη, η εκ περιτροπής εργασία, η ανυπαρξία πλαισίου επιτήρησης των όρων εργασίας, είναι πρακτικές που ήρθαν με ευκαιρία την πανδημία αλλά κάποιοι θέλουν να μείνουν σε αυτές οι πρακτικές» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα