Τσίπρας: Η Πολιτεία στηρίζει την οικογένεια - εγγυάται τα δικαιώματα όλων των παιδιών

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανάρτησε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Πολιτεία στηρίζει την οικογένεια και εγγυάται τα δικαιώματα όλων των παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στη χώρα. Όχι μόνο γιατί έχει ηθική υποχρέωση, αλλά γιατί έτσι διασφαλίζει το μέλλον» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση που αναρτήθηκε

στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού:

«Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης επέφερε πλήγματα στην δομή της ελληνικής κοινωνίας, εκθέτοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες της στον κίνδυνο της φτώχειας, της στέρησης και της υπανάπτυξης. Από την πρώτη ημέρα, η κυβέρνηση ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με σκοπό να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ειδική μέριμνα δόθηκε για τα παιδιά και τους εφήβους, το μέλλον της πατρίδας μας, σε όλο το φάσμα των ενεργειών, που μπορεί η πολιτεία να αναλάβει.

Σήμερα, 153.000 μαθητές σιτίζονται καθημερινά στα σχολειά μας, μέσω του θεσμού των σχολικών γευμάτων. Τα σχολικά γεύματα συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση της παιδικής φτώχειας και στη διάδοση της κουλτούρας της συλλογικότητας εντός της σχολικής κοινότητας. Στηρίζουμε την οικογένεια μέσω σειράς μέτρων, όπως, η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών και το επίδομα παιδιού, με το οποίο ωφελούνται, ήδη, 900.000 οικογένειες, δηλαδή 100.000 παραπάνω από ότι πέρυσι.

Με τον νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία δημιουργούμε τις συνθήκες για να ξεδιαλύνει το «γκρίζο τοπίο» των διαδικασιών υιοθεσίας και των αναδοχής και να ανοίξει ο δρόμος για την αποϊδρυματοποίηση. Αυξήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια για την δημιουργία θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, δαπανώντας 236 εκατομμύρια ευρώ για 127.000 παιδιά και διευρύναμε τη δωρεάν πρόσβαση παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από άνεργες μητέρες.

Η θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η καθιέρωση ενιαίου τύπου ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, η ένταξη 8.000 προσφυγόπουλων στα σχολεία από το 2017, η δημιουργία τάξεων υποδοχής παιδιών προσφύγων καθώς και η δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλα τα καταστήματα κράτησης για τα παιδιά των φυλακισμένων, καθιστούν τη χώρα μας ενεργή και πρωτοπόρα στην εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την εμβάθυνση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό της σχολικής διαρροής (από 14% το 2008 στο 6% το 2017) και να εμφανίσει κάμψη – για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης- ο δείκτης υλικής στέρησης και το ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Όμως, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται μια σειρά από ενέργειες, όπως:

- Έναρξη παροχής υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας των παιδιών (πρόληψη-θεραπεία) από τον ΕΟΠΥΥ, αξίας 40 εκατ. ευρώ εντός του 2019, μέσα από τη συνεργασία με ιδιώτες οδοντιάτρους.

- Ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών παιδοψυχιατρικής φροντίδας.

- Άρση οικονομικών επιβαρύνσεων των οικογενειών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, με αλλαγή του σημερινού συστήματος της προπληρωμής από τους γονείς και την υποβολή της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.

- Αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών χαρών και των σχολικών μονάδων μέσω του προγράμματος Φιλόδημος Ι και ΙΙ.

- Δημιουργία -για πρώτη φορά στη χώρα- 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας, εντός των κέντρων κοινότητας.

- Δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για κάθε ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, με καθήκον να εκπροσωπεί τα παιδιά ενώπιον αρχών και υπηρεσιών, να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους και ότι μεγαλώνουν σε περιβάλλον που προσφέρει ασφάλεια και ευημερία.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα παιδιά, είναι ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. H προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, η αλλαγή του συστήματος υιοθεσιών, η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας & της σχολικής διαρροής.

Η Πολιτεία εγγυάται τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Όχι μόνο γιατί έχει ηθική υποχρέωση, αλλά γιατί έτσι διασφαλίζει το μέλλον.»

Keywords
Τυχαία Θέματα