Τσίπρας: Η υπόθεση Novartis το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως ελληνικού κράτους

Για προσπάθεια να “κατασκευάσει” κατηγορητήριο, αφού “δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού, δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε, υποτίθεται, σκευωρία”, κατηγόρησε τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

έκανε λόγο για “χυδαίο αντιπερισπασμό” και “προειλημμένη απόφαση” της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σχολιάζοντας: "Αφού έχετε βρει κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το κατασκευάσετε. Θα το διευρύνετε, σε μια πρωτοφανή διαδικασία διεύρυνσης, και θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα".

Τόνισε πως “από μόνη της η επιλογή σας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis”.

Είπε ότι μετά την απουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019 για τη σύσταση προανακριτικής, σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων. “Τι θέλει να μας πει με την απουσία του; Δεν αποφασίζει αυτός; Δεν κινεί τα νήματα αυτός για τη στάση της ομάδας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επιτροπή; Ερήμην του εξελίσσεται η διαδικασία; Ή μήπως θέλει να μας πει ότι τα νήματα τα κινεί ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του; Τι από τα δύο θέλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης;”.

"Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα", είπε, προσθέτοντας ότι του είναι δύσκολο του κ. Μητσοτάκη να έρχεται και να δηλώνει “πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του”. Εκτίμησε ότι δεν θα είναι ούτε στο μέλλον εδώ για να μιλήσει, “όταν θα φέρετε την προειλημμένη απόφαση για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο", και πρόσθεσε ότι “δεν ξέρω αν είναι τελικά ή όχι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά είναι επιβεβαιωμένα το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά την απουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019 για τη σύσταση προανακριτικής, σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων, διερωτώμενος αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει με την απουσία του ότι ερήμην του κινείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Επιτροπή.

« Ή μήπως θέλει να μας πει ότι τα νήματα τα κινεί ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του;». Θύμισε ότι τότε είχε μιλήσει για «τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην ιστορία», γιατί «ενώ το πρόβλημά του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εμένα προσωπικά, εκείνος επέλεγε να στοχοποιήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης».

«Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα», «του είναι δύσκολο να έρχεται και να δηλώνει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του», είπε. Εκτίμησε ότι δεν θα είναι στη Βουλή για να μιλήσει ούτε στο μέλλον, «όταν θα φέρετε την προειλημμένη απόφαση για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο», και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει αν είναι τελικά ή όχι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, «αλλά είναι επιβεβαιωμένα το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το «σκάνδαλο Novartis» δεν μπορεί να παραγραφεί γιατί είναι υπαρκτό, ορατό σε όλη την κοινωνία και πως «οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών». Πρόσθεσε ότι «παρόλα όσα επιχείρησε» η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην προανακριτική, το μόνο που αναδείχθηκε ήταν η «χρεοκοπία του αφηγήματος ότι η Novartis δεν ήταν σκάνδαλο, αλλά σκευωρία».

Ο κ. Τσίπρας «προειδοποίησε» τη ΝΔ ότι θα είναι «τραγωδία οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί» της και «φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους». Αφού ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος αποδόμησε μια προς μια τις εις βάρος του καταθέσεις», ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένοχη σιωπή» όσων μίλησαν σήμερα όμως δεν τοποθετήθηκαν ως προς την υπόθεση καθεαυτή. Ανέφερε ειδικότερα ότι δεν «ειπώθηκε κουβέντα» για όσα κατέθεσε στην προανακριτική η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Δημητρίου.

«Για το πώς, με το θεσμικό της κύρος και την επιστημονική της επάρκεια, έριξε φως σε όλα όσα είχαν συμβεί στη θητεία της, στις συκοφαντίες και στις κατασκευασμένες διαστρεβλώσεις». Πρόσθεσε ότι η τέως εισαγγελέας «αποδεικνύει ότι σε αυτό το τόπο υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους και τη δικαιοσύνη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την παράταξη της ΝΔ για έλλειψη σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη, ότι δεν την θέλει ως ανεξάρτητο θεσμό «αλλά ως παίγνιο, απαξιώνοντάς κάθε διαδικασία απονομής της, ακόμη και αυτή που κατά το Σύνταγμα έχει αναλάβει η ίδια η Βουλή». Είπε ότι «παριστάνουν δήθεν τους τιμητές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» και πως όμως εν μέσω πανδημίας «έδειξαν το πρόσωπο της πολιτικής και ηθικής κατάπτωσης».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα «voucher της κοροϊδίας των επιστημόνων, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, με στόχο να δώσετε περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε πολιτικούς σας φίλους». Μίλησε για καθεστώς «θεσμοποιημένης διαφθοράς» με αποτέλεσμα «πολλές περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμη και εκατομμυρίων, σε απευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο». Επιπλέον αναφέρθηκε στη «νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας που τελεί υπό την αρχή ενός ανδρός, με ανενεργά τα άλλα όργανα διοίκησής της, χάριν του ευνοούμενου του κ. Μητσοτάκη διοικητή της». Είπε ότι οι ελεγκτές της είναι διακοσμητικοί και «μοιάζουν με τροχονόμους που σφυρίζουν φάλτσα, όσο περνάνε από δίπλα τους τα νέα σκάνδαλα της νέας διαπλοκής».

Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τον «βαστάζο και τον υπηρέτη» στα τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις απιστίας. Είπε δηλαδή ότι νομοθέτησε μέσα στην πανδημία «διάταξη εξυπηρέτησης με την οποία, ενώ όλες οι άλλες προθεσμίες είχαν ανασταλεί κανονικά, η τετράμηνη προθεσμία που αφορούσε τη δίωξή τους αφέθηκε κατ’ εξαίρεση να τρέξει και έτσι με κλειστά δικαστήρια να λάβουν την πολυπόθητη, και πιθανότατα συμφωνημένη μαζί σας, ασυλία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, θέτοντας το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη που συγκλόνιζε το πανελλήνιο και έπαιρνε θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως και μετά, αφού έβλεπε ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, δήλωνε ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις».

«Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και αυτό φανερώνει πόσο σέβεται τη δικαιοσύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός», σχολίασε. Είπε ότι ήταν «πολιτικό σχέδιο» της ΝΔ να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μια πολιτική δύναμη θεσμικού αναλφαβητισμού». Σχέδιο άμυνας, όπως είπε, «απέναντι στη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίσθημα, που απαιτούσε να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη, να αναπνεύσει και εν τέλει να αποδοθεί το δίκιο».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ανέπτυξε πολιτικές που απελευθέρωναν τη δικαιοσύνη από μεγάλο μέρος διαχρονικών προβλημάτων της», στις οποίες και αναφέρθηκε. Από την άλλη είπε ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο «έχει φανεί πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ, τη σχέση της με τη Δικαιοσύνη», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση έχει στη σύνθεση της δυο πρώην ανώτατους δικαστικούς και «έχει από την πρώτη στιγμή προκαλέσει ένα χάσμα στο εσωτερικό του ανώτατου δικαστηρίου». Πρόσθεσε πως «καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», καθώς, όπως είπε, με τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνη απέναντι στα αιτήματα της, «έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία». Αυτό διότι, τόνισε, η Ένωση μεταξύ άλλων «τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών».

Σημείωσε ότι αυτά δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, σχολιάζοντας ότι «τα 20 εκατ., δίχως λογοδοσία και δίχως διαφάνεια στα ΜΜΕ, έπιασαν τόπο». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αρχή του πλουραλισμού και απέναντι στη δικαιοσύνη, «αποτελεί προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας», ότι μετά την πανδημία η δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες απειλές και κινδύνους, και πως από την ύφεση ενδέχεται να χτυπηθούν καίρια και οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης σε περίοδο που έχει σοβαρά έργα να επιτελέσει, «μαχόμενη να μην επικρατήσουν νέες ανισότητες και αδικίες εκ μέρους των ισχυρών».

Απών ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία

Εξάλλου, ο κ Τσίπρας ανακοίνωσε την απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή. Σημείωσε ότι «η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου είναι σήμερα άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες», είναι «η απόδειξη της αποτυχίας σας, είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται και στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου εμείς δε πρόκειται να συμβάλουμε».

«Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ «στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα