Τσίπρας: Προϋπόθεση για λύση στο Σκοπιανό, η μεταρρύθμιση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Συμφωνία-πακέτο για όλα ή τίποτα επιδιώκει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Για όποια λύση στο Σκοπιανό πάντως, προϋπόθεση είναι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Αυτά δήλωσε ο

Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου. Υπάρχει όμως κλεψύδρα και είναι στις 25 Ιούνη (σ.σ. εννοεί την Σύνοδο Κορυφής). Άρα μέχρι τότε, θα θέλαμε να υπάρξει εξέλιξη. Αν δεν είναι θετική, εδώ είμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την ουσιαστική και ειλικρινή προσπάθεια , ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως αποκάλυψε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, συζήτησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του όχι μόνο σήμερα το πρωί στο περιθώριο της Συνόδου, αλλά και χθες το βράδυ, μετά το ανεπίσημο δείπνο των 28 ηγετών της ΕΕ. «Μετά την προ-Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, συναντηθήκαμε και στο δείπνο. Και μετά, σε φιλικό και χαλαρό κλίμα, είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση που κράτησε ως πρωινές ώρες. Και σήμερα το πρωί, είχαμε μια δεύτερη συνάντηση πιο σύντομη, που κράτησε περίπου μία ώρα. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ θετικές συζητήσεις και πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εχει συντελεστεί ουσιαστική η πρόοδος», τόνισε.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά μένει ακόμη διαδρομή να γίνει. Εξετάζουμε κάθε βήμα προς βήμα προσεκτικά, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Αρχές του επόμενου μήνα να συναντηθούμε ξανά. Κοινή επιδίωξη θα ήταν να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλάβει τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τέλη Ιουνίου», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «προσπαθούμε να έχουμε αποδοχή της συμφωνίας και από την Ελλάδα κι από τη γείτονα. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της θέση που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχε τεθεί σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο πήχης είναι ψηλά, όμως θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετική εξέλιξη γιατί διαπραγματευόμαστε με σοβαρότητα».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται εκ μέρους όλων των Ελλήνων και μιλώντας για την αντιπολίτευση είπε για μία ακόμη φορά ότι «η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη χώρα».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να αποκαλύψει τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες πριν υπάρξει τελική στάση από την άλλη πλευρά. «Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Να μη αλλοιώσουμε όμως τις κόκκινες γραμμές μας».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην διαπραγμάτευση με την Αλβανία, με την οποία «τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα», όπως είπε αφού υπάρχουν ανοιχτά θέματα. «Από τον Β’ ΠΠ είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση ακόμη! Υπάρχει η ΑΟΖ, αλλά και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Α. Τσίπρας, «η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο στη χώρα μας, ειδικά τώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή και από την πολύχρονη οικονομική κρίση». Αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών της Ελλάδας στην περιοχή.

Τσίπρας: Κρίσιμος Ιούνιος και για Σκοπιανό και για την καθαρή έξοδο

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Με τους δύο τους, συζήτησαν για το άλλο κρίσιμο μέτωπο της χώρας, το οικονομικό.

«Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με Μακρόν και Μέρκελ, είχα την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά για τρέχουσες διαπραγματεύσεις, για την αξιολόγηση, την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και προφανώς τις διαπραγματεύσεις για αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Οπότε ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, και σε ο,τι αφορά την πολυετή διαφορά με τους γείτονές της, αλλά και για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα πολυετή προγράμματα», είπε ο Α. Τσίπρας.

«Νομίζω ότι έχουμε πια αποκτήσει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ξέρουμε ότι πάντοτε στο τέλος έχουν την πιο σκληρή στάση. Βέβαια πάντα στο τέλος της ημέρας επιτυγχάνεται κάποιος συμβιβασμός. Το θέμα είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός προοπτικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Μετά οχτώ δύσκολα χρόνια και ο τελευταίος δύσπιστος έχει πεισθεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας και τις θυσίες του ελληνικού λαού για να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ», επεσήμανε.

«Εχουμε πάντως ούριους ανέμους γιατί η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία και της Ευρώπης. Και το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος της επιτυχίας αυτής ακόμη και τελευταία στιγμή. Ας είναι. Το ζήτημα είναι οι εξελίξεις να καταστήσουν την Ελλάδα ικανή για σταθερή πρόοδο στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα