Τσίπρας: Σκουρλέτης για γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ- Μάχη με τη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά

Τον Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία μίλησε για το ρόλο της αριστεράς και έστειλε μήνυμα συσπείρωσης των δυνάμεων του 80% της ελληνικής κοινωνίας που επλήγη από τα μνημόνια, με στόχο την αποτροπή της παλινόρθωσης μίας νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς και κατά του παλιού καθεστώτος όπως είπε.

Αν και δεν χρησιμοποίησε τον όρο αντιδεξιό μέτωπο, ουσιαστικά αυτό ήταν το στίγμα της ομιλίας του για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμνημονιακή εποχή. Τόνισε εξάλλου ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν το τέλος, αλλά η αφετηρία μίας νέας εποχής και επισήμανε ότι: "Δεν είναι όλοι σε αυτή τη χώρα χαρούμενοι που τελειώσαμε με τα μνημόνια".

Έδειξε συγκεκριμένα προς τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να επιστρέψει στην εξουσία για να εφαρμόσει ουσιαστικά μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη και αντεργατική πολιτική.

Αναφέρθηκε μάλιστα στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στο Ραδιόφωνο 24/7, χωρίς να τους κατονομάσει: "Δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν. Να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά.

Απόψεις και ιδέες που μας γυρνάνε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και που δε μπορούν να έχουν σχέση με ένα δημοκρατικό κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης αλλά αρμόζουν σε κάποιο περιθωριακό ακροδεξιό μόρφωμα."

Απέναντι στην προοπτική επιστροφής της ΝΔ στην εξουσία, ο πρωθυπουργός πρότεινε ουσιαστικά τη διεύρυνση των δυνάμεων της αριστεράς και τη συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ όλων όσοι διαφωνούν με αυτές τις πολιτικές λογικές.

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Δεν γυρίζει πίσω στα χέρια αυτών που τη γονάτισαν.

Αντίθετα με πρωταγωνιστή το κόμμα μας το ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε τρία χρόνια πριν, για μια νέα νίκη του λαού μας.

Για να σταθεροποιήσουμε την μεγάλη πολιτική αλλαγή και να αφήσουμε μια για πάντα στο παρελθόν τις πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας, τις πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό της διαφθοράς, και του ηθικού εκφυλισμού. Ώστε αυτό το υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού στο οποίο έχει μεταμορφωθεί η ΝΔ να μην παλινορθωθεί."

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι "το τέλος του Μνημόνιου σηματοδοτεί και το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου για το ΣΥΡΙΖΑ" καθώς όπως είπε: "Η επίθεση όλων των δυνάμεων της παλινόρθωσης, που παίρνει το χαρακτήρα εμφύλιας αντιπαράθεσης, απαιτεί ένα κόμμα ενωμένο, ψύχραιμο, ικανό να αμύνεται και να αντεπιτίθεται. Ικανό, κυρίως, να χτίζει από τα κάτω τις συμμαχίες εκείνες που απαιτούν οι συνθήκες."

Συνεπώς συνέχισε ο πρωθυπουργός: "χρειαζόμαστε κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοιχτό στην κοινωνία, με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία. Αποτρέποντας με όλη την δημοκρατική αυστηρότητα προσωπικές στρατηγικές, συσπειρώσεις χωρίς αρχές, και ατομική ιδιοποίηση της συλλογικής κομματικής δουλειάς. Αποκρούοντας τον κυβερνητισμό, και την εμπλοκή του κόμματος, ή οργανώσεών του, σε παιγνίδια που δεν έχουν σχέση ούτε με τις αρχές, ούτε με τις ιδέες μας."

Σχολίασε ότι "αυτή η παράταξη πέρασε πολλά, ειδικά αυτά τα τρία χρόνια από το καλοκαίρι του 2015" χαρακτήρισε αναντικατάστατη τη συμβολή του μέχρι σήμερα γραμματέα της ΚΕ Πάνου Ρήγα σε αυτή την πορεία και τον ευχαρίστησε, προτείνοντας για διάδοχο του τον κ.Σκουρλέτη, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι ο πρώτος τη τάξει υπουργός και άρα με την πρόταση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι "το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία", καθησυχάζοντας έτσι και τους όποιους ενδοιασμούς του υπουργού Εσωτερικών ότι η μετακίνηση θα θεωρείτο υποβάθμιση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και στις κρίσιμες επιλογές του 2015, επιμένοντας στην επιλογή κατά του "αναχωρητισμού" διότι όπως είπε "εάν στρέφαμε την πλάτη μας στο λαό θα ξηλώναμε την ιστορία της αριστεράς". Τόνισε πως "η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο" διότι "δεν έλειψε ποτέ απο τις μεγάλες ιστορικές στιγμές και το κάλεσμα του λαού στους μεγάλους αγώνες, δεν την αποθάρρυνε ο συσχετισμός, δεν περίμενε πότε οι συνθήκες θα ωριμάσουν,δε φυλαγόταν από την ιστορία".

Παραδέχθηκε ότι σε αυτή την πορεία υπήρξαν και απώλειες και αδυναμίες, θέτοντας πλέον ως προτεραιότητα το όραμα όπως είπε για την Ελλάδα μίας νέας εποχής, η οποία "θα διαχειρίζεται τα δημοσιονομικά της, με σύνεση και διαφάνεια. Χωρίς σπατάλες αλλά και χωρίς περικοπές σε κοινωνικά αγαθά όπως η Δημόσια Υγεία, η Δημόσια Παιδεία και το κοινωνικό κράτος."

Σημείωσε πως: "Αν η Ελλάδα γύρισε δεκαετίες πίσω στα χρόνια των μνημονίων, στον τομέα της εργασίας γύρισε πίσω σχεδόν έναν αιώνα. Διότι το 8ωρο δεν είναι δα κατάκτηση πρόσφατων δεκαετιών" και δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

"Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης. Αλλά Είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο" δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Προανήγγειλε επίσης ότι: "Έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε. Και την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολιτών μας."

Keywords
Τυχαία Θέματα