ΤτΕ: Φέρνει μέσα στον Μάιο "λύση BadBank" για τα κόκκινα δάνεια

Στη λύση της BadBank ως το φάρμακο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, προχωράει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τη συγκεκριμένη λύση περιμένοντας

να αποκρυσταλλωθεί πλήρως η εικόνα από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στα χαρτοφυλάκιά τους.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ τονίζουν στο News247.gr ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού ανατρέπει τα δεδομένα και τον υφιστάμενο σχεδιασμό των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιβάλει την αναζήτηση και άλλων λύσεων για την θωράκιση των τραπεζικών ισολογισμών καθώς τα υπάρχοντα όπλα φαίνεται να μην αρκούν.

Οι εγχώριες τράπεζες ήδη βαρύνονται με ένα πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 68 δισ. ευρώ, στο οποίο θα προστεθεί μια νέα γενιά προβληματικών δανείων τα οποία θα δημιουργηθούν από την τρέχουσα κρίση. Στο τέλος του 2019 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονταν κοντά στο 37% την στιγμή που ο αντίστοιχος δείκτης καθυστερήσεων στην ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 3,4%. Η μεγάλη ύφεση που αναμένεται για το 2020 θα επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις να βλέπουν τη δημιουργία νέων NPEs ύψους 7 – 10 δις ευρώ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, η ΤτΕ επεξεργάζεται την λύση της BadBank την οποία θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει αναλυτικά μέσα στον Μάιο σε όλους τους εμπλεκόμενους, την κυβέρνηση, τις τράπεζες και φυσικά στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό τον SSM.

Στην επιτελείο της ΤτΕ αφού αξιολόγησαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τις υφιστάμενες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως το σχέδιο Ηρακλής και με δεδομένη την χρονική μετάθεση των τιτλοποιήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία μιας badbank επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η πρόταση για την δημιουργία badbank, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων των τραπεζών, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ.

Πηγές της ΤτΕ σημειώνουν ότι το σχέδιο για την badbank θα έχει εθελοντική μορφή και αν μια τράπεζα μπορεί να προχωρήσει με βάση τον αρχικό της σχεδιασμό προφανώς και θα μπορεί να το κάνει. Επιπλέον το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση όλων των σχετικών υποδομών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και την εμπειρία των servicers. Το σχέδιο της ΤτΕ στοχεύει στην ένταξη στην badbank τόσο των παλαιών «κόκκινων» δανείων, ενσωματώνοντας ειδικές πρόνοιες ώστε να μην δημιουργηθεί ζήτημα κρατικών εγγυήσεων, όσο και των νέων NPEs που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της νέας κρίσης και για τα οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Άλλωστε την συζήτηση για την αναγκαιότητα της badbank«άνοιξε» πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους FinancialTimes, όπου επεσήμανε ότι η κρίση μας έχει διδάξει ότι μέσω της δημιουργίας badbank θα μπορούσαν οι τράπεζες να απαλλαγούν γρήγορα από τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα, προσθέτοντας ότι η badbank θα μπορούσε να έχει ευρωπαϊκό η εθνικό χαρακτήρα.

Επιφυλακτικές οι τράπεζες

Για να προχωρήσει ωστόσο η λύση της BadBank που δρομολογεί η ΤτΕ πρέπει να βρει την απαιτούμενη στήριξη τόσο στους κόλπους της Κομισιόν όσο και των εγχώριων τραπεζών. Η Κομισιόν αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο που πρέπει να παρακαμφθεί καθώς μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε με μεγάλη επιφύλαξη κάθε πρόταση που συνιστά κρατική ενίσχυση και απειλεί να ενεργοποιήσει την οδηγία BRRD και τον κίνδυνο ενός bailin.

Την ίδια στιγμή και οι έλληνες τραπεζίτες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το φόβο κρατικοποίησης που ελλοχεύει η δημιουργία μιας BadBank. Παράλληλα προτείνουν αναμονή μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί για την εφαρμογή του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή.

Άλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της FPS και πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Θ. Καλαντώνης τόνισε ότι μια BadBank έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στις αρχές της προηγούμενης κρίσης και πλέον δεν βλέπει τον λόγο παρά μόνο αν είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της IntrumHellas και μέχρι πρόσφατα επικεφαλήςτης μονάδας προβληματικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Γεωργακόπουλος, όπου τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν ώστε να τελειώσουν τις τιτλοποιήσεις.

Σε ότι αφορά στο πάγωμα των τιτλοποιήσεων που επικαλείται η πρόταση της ΤτΕ, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η προοπτική αυτή παραμένει πάντα στο τραπέζι και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι, όταν η αγορά ανοίξει, οι συνθήκες δεν θα είναι ανταγωνιστικές για τις ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα