Τυφώνας Florence - Κι όμως: Το ποτάμι γυρίζει πίσω!

Με ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις ανέμων και βροχόπτωσης θα επηρεάσει ο κυκλώνας Florence τις ανατολικές ακτές της Αμερικής και ο διευθυντής του Κέντρου Κυκλώνων Ken Graham προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι εσωτερικές πλωτές οδοί μπορούν να πλημμυρίσουν μέχρι και 40 μίλια. Ο κ. Graham ανέφερε ότι ενώ τα μισά από τα θύματα κατά τη διάρκεια των τυφώνων προκαλούνται από το αρχικό κύμα καταιγίδων , υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, όπου περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλονται σε “εσωτερικές” πλημμύρες . Επεσήμανε συγκεκριμένα οτι οι ποταμοί

Pamlico και Neuse στη Βόρεια Καρολίνα θα δουν τις ροές τους να "αντιστρέφονται", δηλαδή τα ποτάμια θα γυρίσουν τα νερά τους πίσω. Αυτό το γεγονός, όσο παράξενο και να μας φαίνεται θα συμβεί λόγω των ισχυρών καταιγίδων και θα δημιουργηθούν ροές των ποταμών οι οποίες θα "αναγκάσουν" το νερό να κατευθυνθεί πίσω στην ενδοχώρα.

Ας ρίξουμε όμως πρώτα μια ματιά στην παραπάνω φωτογραφία από τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας, όπου δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια για να εξηγήσουμε τον λόγο όπου δημιουργούνται τέτοιες εκτεταμένες πλημμύρες σε αυτές τις σχεδόν επίπεδες περιοχές.

Θα πρέπει παράλληλα να επισημάνουμε οτι στην πορεία του συγκεκριμένου κυκλώνα, βρίσκονται δύο πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της Myrtle Beach, γνωστά ως “Brunswick Steam Electric Plant, Unit 1” και “Brunswick Steam Electric Plant, Unit 1.” Ας παρακολουθήσουμε την πορεία του Κυκλώνα μέχρι και την Κυριακή , όπου μπορούμε να δούμε τα ύψη βροχής ανά τρίωρο και τις εντάσεις των ανέμων.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΑ ΤΡΙΩΡΟ

ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ (που γυρίζουν τα ποτάμια πίσω)

Το στοιχείο που θα εξετάσουμε σήμερα δεν θα είναι η πορεία του κυκλώνα Florence αλλά οι μετεωρολογικές παλίρροιες (storm surges και/ή storm tides) οι οποίες, όπως αναφέραμε, μπορεί να προκαλέσουν ιδιαζόντως μεγάλες τιμές της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα η ροή των δύο ποταμιών που εκβάλλουν στις ακτές να αντιστρέψουν την διεύθυνση ροής τους και να δημιουργήσουν προβλήματα με περαιτέρω ένταση των πλημμυρών.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες στην παράκτια ζώνη π.χ. κατά τη διάρκεια έξαρσης των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων Κατρίνα, Σάντυ κ.λπ. στις ΝΑ ΗΠΑ και ευρύτερα στον Κόλπο του Μεξικού με ανύψωση της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα! Το απόλυτο ρεκόρ παρατηρήθηκε στο Bathurst Bay στην Αυστραλία στις 5 Μαρτίου του 1899 με ύψος τα 13-14.6 μέτρα ενώ η φονικότερη μετεωρολογική παλίρροια παρατηρήθηκε στον κόλπο της Βεγγάλης στο 1970 με ύψος ανύψωσης της θάλασσας τα 10.6 μέτρα που άφησε πίσω της 300.000 με 550.000 νεκρούς.

Οι μεγαλύτερες εξάρσεις της στάθμης θάλασσας παρατηρούνται όταν υπερβολικά δυνατοί θυελλώδεις άνεμοι, που προκαλούνται από τυφώνες, κυκλώνες, μεγάλης κλίμακας ανεμοστρόβιλους και ισχυρές θύελλες, πνέουν με κατεύθυνση προς την ακτή για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από μεγάλες εκτάσεις σχετικά ρηχών νερών (π.χ. υφαλοκρηπίδες), ενόσω στην περιοχή επικρατεί πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό. Η πιο συνήθης περίπτωση ακραίων παρακτίων πλημμυρών προκαλείται από τροπικές καταιγίδες και τυφώνες σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη κοντά στον Ισημερινό, ενώ ακόμα και οι εξασθενημένες υποτροπικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης επικινδυνότητας τοπικές πλημμύρες σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Σε βορειότερες περιοχές οι μεγάλες πλημμύρες και κατακλύσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οφείλονται κατά κόρον σε ταυτόχρονη εμφάνιση έντονων καιρικών φαινόμενων και παλιρροιών, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Συνεκδοχικά, η πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι απαραίτητο στοιχείο για τον ασφαλή σχεδιασμό των παράκτιων έργων προστασίας και των λοιπών θαλάσσιων κατασκευών.

Ο κίνδυνος πλημμύρας μιας παράκτιας περιοχής (coastal flood) λόγω μετεωρολογικής παλίρροιας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του βαρομετρικού χαμηλού, την ένταση και την ταχύτητα προώθησης του ατμοσφαιρικού συστήματος, τον προσανατολισμό των ανέμων σε σχέση με την ακτή, τη μορφολογία της ακτογραμμής και τη βαθυμετρία κοντά σε αυτή, την ταυτόχρονη εμφάνισης πλημμυρίδας λόγω αστρονομικής παλίρροιας. Ο Ekman εξέτασε σε βάθος αυτό το φαινόμενο.

Keywords
Αναζητήσεις
news from the tyfon florence
Τυχαία Θέματα