Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα ανεχθούν το παιχνίδι του ταραξία από την Τουρκία

Η Ελλάδα στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στη Σύνοδο Κορυφής θα συνταχθεί με τις χώρες που ζητούν να προχωρήσει από κοινού η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, επιβεβαιώνει μιλώντας στο News 24/7 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τονίζει όμως ότι θα τεθούν όροι και προϋποθέσεις και για τις δύο χώρες όσον αφορά θέματα αλυτρωτισμού και καλής γειτονίας.

Και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πριν πάει στην Ευρώπη θέλει να έχει χαράξει κοινές γραμμές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα όμως στο συμβούλιο και τη Σύνοδο θα θέσει μαζί με την Κύπρο και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ με το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz να απειλεί με εξορύξεις στο οικόπεδο 7. Η Τουρκία έχει αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι του ταραξία της περιοχής, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό από την Ελλάδα και την Ευρώπη, διαμηνύει ο κ.Βαρβιτσιώτης, προαναγγέλλοντας ότι η Αθήνα θα υποστηρίξει τη Λευκωσία, η οποία ζητά πλέον να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο.

Ειδικότερα ο κ.Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο News 24/7 με αφορμή τη σημερινή ενημέρωση που πραγματοποιεί στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλης, επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τις θέσεις των κομμάτων πριν την ολοκλήρωση αυτής της μακράς διαπραγμάτευσης για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

“Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει εξωτερική πολιτική χωρίς να χαράσσονται κοινές γραμμές. Κάτι δηλαδή που έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται για πάντα. Το αντίθετο, πρέπει να έχουν ξεκάθαρες θέσεις τα κόμματα απέναντι στα ζωντανά διλήμματα” αναφέρει ο κ.Βαρβιτσιώτης.

Υπενθυμίζει δε (απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ΚΙΝΑΛ) ότι: “Η Ελλάδα είχε βρεθεί εδώ και μία 20ετία στις χώρες που έλεγαν ότι η Ευρώπη πρέπει να διευρυνθεί προς τα Δυτικά Βαλκάνια Και έχει υπηρετήσει αυτό το στόχο. Σήμερα λοιπόν στην Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα δώσουμε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αν αυτό γίνει, με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει και βέβαια σε ποιο διαπραγματευτικό πλαίσιο θα γίνει.”

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα υποστηρίξει την άποψη πολλών κρατών- μελών ότι Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα πρέπει να πάνε πακέτο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξηγεί: “Εμείς πιστεύουμε ότι η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα. Δηλαδή δεν πιστεύουμε στο διαχωρισμό μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κριθούν από κοινού. Διότι το οποιοδήποτε πρόκριμα προς τη Βόρια Μακεδονία και να μείνει πίσω η Αλβανία θα δημιουργήσει κίνδυνο μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης από ό,τι μήνυμα συνέπειας προς την βορειομακεδονική πλευρά.”

Ο κ.Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι: “Καλώς ή καλώς δεν έχουνε λυθεί και από τις δύο χώρες όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Υπάρχει μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκει ότι όλα έχουν γίνει καλώς και υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες λένε, όχι να μην προχωρήσουμε σε καμία διεύρυνση σήμερα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διεύρυνση με όρους και προϋποθέσεις ώστε αυτά που δεν έχουν εκπληρωθεί από τους δύο μελλοντικούς εταίρους να εκπληρωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.”

Ως προς τις προϋποθέσεις που θα θέσει η Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρει ότι θα ζητηθεί “η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά στην αφαίρεση των αλυτρωτικών στοιχείων, του εξαρχαϊσμού από τις πόλεις, τις πλατείες, τους δρόμους, τα σύμβολα, σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία, αλλά και την προώθηση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις εμπορικές συναλλαγές, τα σήματα και ούτω καθεξής.”

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία, επισημαίνει ότι: “Τα πράγματα που θέτουμε είναι περισσότερα και έχουν να κάνουν με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της ελληνικής μειονότητας, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, το θέμα των περιουσιών ιδιαίτερα στην Χειμάρρα, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την καλή γειτονία που είναι και θέματα αλυτρωτισμού και αφορούν σχολικά βιβλία και σχολικούς χάρτες, αλλά ενδεχομένως και η συμφωνία για μία οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.”

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ΕΕ και τι περιμένει, ο κ.Βαρβιτσιώτης απαντά: “Το θέμα έχει τεθεί στην ΕΕ ήδη από το καλοκαίρι. Η ΕΕ στο προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουλίου υιοθέτησε μία δέσμη κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία μεταξύ των οποίων το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το πάγωμα της προενταξιακής χρηματοδότησης. Σήμερα η Τουρκία έχει αποφασίσει να παίζει το παιχνίδι του ταραξία της περιοχής, σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε από την Ελλάδα ούτε βέβαια και από την Ευρώπη. Εμείς θα είμαστε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ήδη θέσει το θέμα της Τουρκίας για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής και έχει από ό,τι φαινεται ξεκινήσει μία διαδικασία μέσα από την οποία ζητά την ενημέρωση και την ενεργοποίηση του πλαισίου που έχει τεθεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.”

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαρβιτσιώτης, Ελλάδα, Ευρώπη, Τουρκία,varvitsiotis, ellada, evropi, tourkia