Βολές Τσίπρα κατά ΣΕΒ για συντάξεις και Ντόρας για Ερντογάν

Βολές κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με αφορμή τη στάση του στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ έστειλε μήνυμα

στην Άγκυρα καταγγέλοντας ταυτόχρονα την παρουσία της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκομωσία του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα.

"Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Διότι γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, ακομη και εάν δεν αρέσουν σε εμάς τους πολιτικούς, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα", είπε ο κ.Τσίπρας και διαχώρισε τη στάση του ΣΒΒΕ από αυτή του ΣΕΒ.

"Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας."

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή η κομματική στάση του ΣΕΒ "αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι" και σχολίασε:

"Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων.

Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα. Και επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά".

Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε την ηγεσία του ΣΕΒ "να πάψει να εκτίθεται" και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να κρατήσουν μία στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία μακριά από λογικές μικροκομματικής στόχευσης.

Σημείωσε εξάλλου ότι η επέκταση της λιτότητας θα ήταν μία καταστροφική επιλογή και πως ούτε οι εταίροι μας επιμένουν σε αυτή. "Προτεραιότητά μας τώρα η επιστροφή στην σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και αυτό σημαίνει ότι εθνική προτεραιότητα, αποτελεί η ανάκαμψη των επενδύσεων. Άμεσων ξένων αλλά και εγχώριων."

"Πριν τη συμφωνία των Πρεσπών η ΠΓΔΜ μονοπωλούσε τον εμπορικό όρο Μακεδονικός"

Ο κ.Τσίπρας υπερασπίστηκε αναλυτικά τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Συνεχάρη το ΣΒΒΕ και τον πρόεδρο του Θανάση Σαββάκη για την "υπεύθυνη στάση που κράτησε" και αναφέρθηκε ειδικά στις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα των επενδύσεων στη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι "οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων. Γιατί για μένα αυτό σημαίνει αλήθινός πατριωτισμός να ανοίγουμε δρόμους".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει και σέβεται τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ομως: "Δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον."

Σημείωσε ότι "η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό και εσείς πρώτοι το κατανοείτε" και σχολίασε ότι ο Ζάεφ κατηγορείται από την άλλη πλευρά για προδοσία, διερωτώμενος πως γίνεται να είναι και οι δύο ταυτόχρονα προδότες, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις πολιτικών από την ΠΓΔΜ που παραδέχονται μετά τη συμφωνία ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Μεγαλέξανδρο και ότι είναι σλάβοι

Έκανε λόγο για μία ιστορική ευκαιρία που άδραξε η κυβέρνηση, καθώς στη γειτονική χώρα δεν βρίσκονται πια "οι εθνικιστές και οι παραχαράκτες της ιστορίας. Αλλά μια έντιμη και ειλικρινής ηγεσία, που επιδιώκει να συνάψει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας. Που την αντιλαμβάνεται ως την ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων". Τόνισε ότι διασφαλίστηκαν στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα και μπήκε τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας και κάρφωσε τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως λυπάται που 'Ελληνες πολιτικοί ανοίγουν μόνοι τους ζητήματα αναγνώρισης "μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα".

Επίσης εμμέσως απάντησε στον κ.Μητσοτάκη και στην κατηγορία περί αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας. Έκανε λόγο για κάποιους που "επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαικισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν". Επανέλαβε ότι πουθενά δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ χωρίς να τον κατονομάσει πως ποντάρει "στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια, και ethnicity, που σημαίνει εθνικότητα."

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, υποστηρίζοντας: "Ως επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ ακολουθούσε τη γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι για σύνθετη ονομασία και τώρα πολεμά όχι τη λύση αλλά τη σύνθετη ονομασία".

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης εξαρχής στη διαπραγμάτευση, ήταν το θέμα και των εμπορικών χρήσεων και των σημάτων. Σημείωσε ότι "υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα που φέρουν στον τίτλο τους, τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα αυτής". Πρόσθεσε ότι: "Μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Και εσείς το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από εμένα" και κατέληξε: "Δυστυχώς, αυτός ήταν ο μεγάλος κίνδυνος.

Που απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας."

"Δε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα"

Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε εξάλλου με νόημα πως "δεν είμαστε μόνο με τους βόρειους γέιτονες μας" και έδειξε την Τουρκία κάνοντας λόγο για σχεδιασμούς που στρέφονται ευθέως ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα στα Ανατολικά της σύνορα. Με μια Τουρκία η οποία απομακρύνεται διαρκώς από την ΕΕ και από μια πολιτική που σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας και της συνεργασίας. Και έχει επανειλημμένα δείξει τις προθέσεις της, να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια και να αμφισβητήσει διεθνείς συνθήκες" σημείωσε.

Ελλάδα, θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, -και εγώ πρώτος έκανα προσπάθεια για αυτό- αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων" πρόσθεσε και συνέχισε:

"Δράττομαι της ευκαιρίας να πω, ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί.

Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα.

Η χώρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα