"Ξεκλειδώνονται" τα μυστήρια: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος μετεωρίτης που έχει βρεθεί ποτέ

Σημαντική βοήθεια στην αναζήτηση της αλήθειας όσον αφορά στον τρόπο που σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν από 4,6 δισ. χρόνια, θα δώσει ο παλαιότερος μετεωρίτης που έχει βρεθεί ποτέ. Το ουράνιο σώμα, που έσπασε όλα τα ρεκόρ με την ηλικία του, ανακαλύφθηκε στην Μαυριτανία, στη βορειοδυτική Αφρική.

Βρέθηκε σε έναν αμμόλοφο, έχει μέγεθος μπάλας μπέιζμπολ, είναι ανοιχτόχρωμο με πράσινους κρυστάλους. Φέρει το όνομα "Northwest Africa (NWA) 11119" και εκτιμάται ότι είναι 4,565 δισ. ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες

το ηλιακό μας σύστημα δημιουργήθηκε πριν από 4,6 δισ. χρόνια, όταν ένα γιγάντιο σύννεφο αερίου και σκόνης κατέρρευσε λόγω της βαρύτητας, πιθανώς εξαιτίας της έκρηξης ενός αστέρα (σουπερνόβα).

Ο Ντάνιελ Ντάνλαπ από το Κέντρο Μελέτης Μετεωριτών του πανεπιστημίου της Αριζόνα, εκ των ερευνητών που ασχολήθηκε με τον εν λόγω μετεωρίτη, δήλωσε: "Αυτός ο μετεωρίτης είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο. Οι μετεωρίτης αυτού του είδους είναι οι πρόδρομοι του σχηματισμού πλανητών και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των βραχωδών σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα".

Η έρευνα για τον παλαιότερο μετεωρίτη που έχει βρεθεί ποτέ, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Nature Communications και παρέχει αποδείξεις ότι οι χημικώς εμπλουτισμένοι, πλούσιοι σε πυρίτιο βράχοι σχημάτισαν πλανήτες μέσα σε διάστημα 10 εκατ. ετών, πριν από τη δημιουργία των πλανητών που σχετίζονται με την Γη. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν περαιτέρω την πολυπλοκότητα του σχηματισμού των πλανητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα