Υπάρχουν άστεγοι αλλά κι εκείνοι που ζουν "αόρατα", χωρίς ρεύμα

Η πιο πρόσφατη καταγραφή που έγινε στα τέλη του 2017 από τον Δήμο Αθηναίων και τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, έδειξε πως στο δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κοιμούνται 182 άνθρωποι.

Η παραπάνω είναι και η πιο πρόσφατη καταγραφή που έχει γίνει, με τα συνολικότερα στοιχεία όμως για τον αριθμό των αστέγων στην υπόλοιπη Αθήνα και σε άλλους

δήμους της χώρας να είναι ελλιπέστατα. Γι αυτό τον λόγο, το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις ΜΚΟ θα πραγματοποιήσει μια πιλοτική καταγραφή σε έξι δήμους της χώρας.

Πέραν της καταγραφής, που είναι το πρώτο βασικό βήμα, οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο έχουν αυξηθεί αρκετά την τελευταία πενταετία, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της αύξησης του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Έτσι, στο πλαίσιο του workshop με τίτλο DignityandWellBeing του Erasmus+ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, συγκεντρώνονται στοιχεία που θα βοηθήσουν στην παροχή των κατάλληλων εργαλείων στους επαγγελματίες που εργάζονται στο πεδίο αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία. Αφού οι συμμετέχοντες από κάθε χώρα επισκεφθούν τις δομές των υπολοίπων χωρών, θα καταλήξουν στις βέλτιστες πρακτικές για την κάλυψη των αναγκών όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης.

Συντονίστρια του ελληνικού μέρους του προγράμματος είναι η ψυχολόγος Παναγιώτα Φίτσιου, μέλος της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η οποία μιλώντας στο News 24/7 εξηγεί:

«Οι επαγγελματίες που δουλεύουμε στο πεδίο έχουμε δει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι πολύ εύκολο να εξυπηρετηθούν από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες καθώς χρειάζονται πιο εξειδικευμένη μεταχείριση. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Όσον αφορά το προφίλ των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες αστεγίας, πολλοί εξ’ αυτών έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή προβλήματα χρήσης ουσιών, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που έχουν ένα διαφορετικό προφίλ καθώς περίπου το 70% όσων αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων λόγω της οικονομικής κρίσης».

Την Τρίτη, διεξήχθη μια συζήτηση και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας, του Δήμου Αθηναίων που παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του και φορέων όπως η Βαβέλ, η PRAXIS και η ΣΧΕΔΙΑ, ώστε να συγκεντρωθούν τα δεδομένα και στη συνέχεια να γίνει επεξεργασία από τους διοργανωτές.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον» υπογραμμίζει η κ. Φίτσιου «είναι να συνεχιστεί η πολιτική πρωτοβουλία τόσο από το υπουργείο όσο και από την Αυτοδιοίκηση και να υπάρχει η ανάλογη χρηματοδότηση για τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να παρθούν. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τους ανθρώπους που διαβιούν στον δρόμο έχουν αυξηθεί και εκείνοι που ζουν σε δύσκολες συνθήκες αναφορικά με την ηλεκτροδότηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και εκείνων που ζουν «αόρατα» σε τέτοιες συνθήκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα