Ύπατη Αρμοστεία: Κάλεσμα για τον τερματισμό του καθεστώτος αβεβαιότητας για τους ανιθαγενείς

Η πανδημία του COVID-19 επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δυσχερή κατάσταση για εκατομμύρια ανιθαγενείς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Με αφορμή την έκτη επέτειο της εκστρατείας #IBelong (Ανήκω) της Ύπατης Αρμοστείας με στόχο την εξάλειψη της ανιθαγένειας έως το 2024, ο Filippo Grandi κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να εντάξουν και να προστατεύσουν τους ανιθαγενείς πληθυσμούς και να αναλάβουν τολμηρή και γρήγορη δράση

για να εξαλείψουν την ανιθαγένεια.

«Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει περισσότερο από ποτέ τη σημασία της συμπερίληψης και την επείγουσα ανάγκη να λυθεί το θέμα της ανιθαγένειας. Μια πανδημία δεν κάνει διάκριση μεταξύ πολιτών και μη πολιτών. Δεν συμφέρει κανένα κράτος, καμία κοινωνία ή κοινότητα να έχει ανθρώπους που στερούνται την ιθαγένεια και ζουν στα περιθώρια της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Grandi.

«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα που αποτελεί προσβολή για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα».

Πολλοί ανιθαγενείς περιθωριοποιούνται πολιτικά και οικονομικά, υφίστανται διακρίσεις και είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση εξαιτίας της έλλειψης σημαντικών νομικών δικαιωμάτων και πολλές φορές της αδυναμίας πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι χωρίς ιθαγένεια, μεταξύ των οποίων και ανιθαγενείς πρόσφυγες, ζουν κάτω από υποτυπώδεις και ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

Παρόλο που είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν παγκόσμια δεδομένα, καθώς αυτοί οι πληθυσμοί δεν συμπεριλαμβάνονται πάντα στις εθνικές απογραφές, η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναφορές για περίπου 4,2 εκατομμύρια ανιθαγενείς σε 76 χώρες. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται, ωστόσο, ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση της ανιθαγένειας παγκοσμίως από την έναρξη της εκστρατείας #IBelong τον Νοέμβριο του 2014, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει πολλές από τις δυσκολίες και τις αδικίες που αντιμετωπίζουν οι ανιθαγενείς.

«Χωρίς ιθαγένεια, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ή δεν συμπεριλαμβάνονται σε βασικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας και σε μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας. Έχουν μείνει έτσι εξαιρετικά ευάλωτοι απέναντι σε αυτήν την πανδημία», δήλωσε ο κ. Grandi.

Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν επιδείξει ηγετικό ρόλο συμπεριλαμβάνοντας τους ανιθαγενείς στα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 και διασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ και θεραπεία, σε τρόφιμα, ρουχισμό και προστατευτικές μάσκες. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν συνεχίσει, παρά την πανδημία, τη λειτουργία βασικών διαδικασιών, όπως είναι η καταχώριση των γεννήσεων και η παροχή άλλων εγγράφων προσωπικής κατάστασης, βοηθώντας έτσι να προληφθούν νέες περιπτώσεις ανιθαγένειας.

«Η ανιθαγένεια είναι ένα ζήτημα που μπορεί εύκολα να επιλυθεί και να αποτραπεί, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να αλλάξει η κατάσταση και η ζωή αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, οι συνέπειες της αδράνειας σε αυτόν τον τομέα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, μπορεί να είναι θανάσιμες», δήλωσε ο κ. Grandi.

«Προκειμένου να προστατεύσουν και να σώσουν ζωές, καλούμε τις κυβερνήσεις να επιλύσουν το θέμα της ανιθαγένειας και να διασφαλίσουν ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει πίσω».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα