Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες: "Οι συνθήκες είναι ανησυχητικές"

Ο Φιλίππο Γκράντι, βρίσκεται στην Ελλάδα απ' όπου θα αναχωρήσει σήμερα και η επίσκεψή του, όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, έγινε για δύο λόγους. Αφενός για να γνωρίσει και να συνομιλήσει με την νέα κυβέρνηση και αφετέρου εξαιτίας της αύξησης των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

"Πήγα στη Λέσβο και έμεινα δύο ημέρες" είπε ο κ. Γκράντι. "Επισκέφθηκα τη Μόρια και άλλες δομές και επέστρεψα χθες στην Αθήνα.

Οι συνθήκες που συνάντησα είναι εξαιρετικά κακές. Υπάρχει ανεπαρκής πρόσβαση σε βασικά αγαθά ενώ διαπίστωσα και μεγάλη απογοήτευση και έλλειψη ελπίδας στους αιτούντες άσυλο, κάτι που κάνει την κατάσταση για τους ίδιους ασφυκτική. Διαπίστωσα ακόμη πως οι τοπικές κοινωνίες, μετά από τόσο καιρό, έχουν αλλάξει, με την υπομονή και την φιλοξενία τους να έχει γίνει λιγότερο ορατή".

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κουμουτσάκο αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως είπε ο κ. Γκράντι, μίλησε με τις αρμόδιες αρχές θέτοντας μεταξύ άλλων, τέσσερα βασικά ζητήματα. Τις συνθήκες διαμονής, τον υπερπληθυσμό, τις μακροχρόνιες διαδικασίες που καταντούν εξαντλητικές για τους ανθρώπους αλλά και την κατάσταση με τα ασυνόδευτα ανήλικα. "Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου είπαν ότι η κυβέρνηση έχει πλάνο. Μάθαμε και για τα κλειστά κέντρα που ετοιμάζονται στα νησιά. Η Υπάτη Αρμοστεία είναι ενάντια στα κέντρα κράτησης. Το έκανα ξεκάθαρο στην κυβέρνηση. Με διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να είναι κρατούμενοι όσοι θα διαμένουν εκεί. Πήρα αυτή τη διαβεβαίωση δέκα φορές, όχι μια. Η κυβέρνηση φυσικά έχει τη δυνατότητα να καταστήσει ελεγχόμενα τα κέντρα, ειδικά αν πρόκειται να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και κυρίως υπηρεσίες υγείας. Θα περιμένουμε να δούμε, όμως αν πρόκειται να δούμε κέντρα κράτησης, ξεκαθαρίζουμε εξαρχής πως είμαστε κάθετα αντίθετοι".

Ακόμη, ο κ. Γκράντι, μίλησε για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου. "Η κυβέρνηση μας μετέφερε την πρόθεσή της να απλοποιήσει την δισδικασια Ασύλου.Δεν είναι η εθνικότητα που καθορίζει το αν κάποιος δικαιούται άσυλο και οι διαδικασίες πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα τους να διεκδικήσουν διεθνή προστασία. Η ποιότητα της διαδικασίας έχει σημασία". Επιπλέον, αναφορικά με την ενσωμάτωση των προσφύγων είπε πως "Θελουμε να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα στέγασης "Εστία". Η "Εστία" είναι η καλύτερη επιλογή σύμφωνα με τους δημάρχους. Όμως πρέπει να έχουμε πλάνο για την ένταξη περαιτέρω. Να περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση και η εργασία".

Αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την Ύπατη Αρμοστεία στο πρόγραμμά της "Κανένα παιδί μόνο", υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχουν καλές δομές και συνθήκες για τα παιδιά. "Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο εκτεθειμένη ομάδα ατόμων. Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Και εδώ η κοινωνία των πολιτών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μάθαμε ότι και οι ΜΚΟ είναι καλοδεχουμενες να συμμετέχουν και αυτό είναι θετικό. Οι ΜΚΟ κάνουν σημαντική δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί. Φυσικά πρέπει να δουλεύουν επαγγελματικά και να καταγράφονται. Η κυβέρνηση το θέλει και το θέλουμε κι εμείς. Είμαι σίγουρος πως και οι σοβαρές ΜΚΟ το θελουν".

"Η Ευρώπη άφησε την Ελλάδα μόνη"

Ο Φιλίππο Γκράντι, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό. "Συμφωνώ με όλους όσους λένε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε μεν οικονομική στήριξη αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της. Θυμάστε ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα μετεγκαταστασης που απέτυχε. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα από την οικονομική βοήθεια"

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τους φόβους τους αναφορικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών."Ανησυχώ τόσο εδώ όπως και σε ολη την Ευρώπη, για την άνοδο των ξενοφοβικών και αντιπροσφυγικων φωνών, ειδικά σε περιοχές με ανεργία. Αυτό βελτιώνεται με φροντίδα του κράτους για τους ντόπιους αλλά και με ένα σωστό και πειστικό αφήγημα. Να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι οι πρόσφυγες έρχονται από πολέμους και άσχημες συνθήκες και ότι οι ξενοφοβία δεν οδηγεί πουθενά" είπε ο Φιλίππο Γκράντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ύπατος Αρμοστής,ypatos armostis