ΥΠΕΝ: Επτά αλλαγές για να "τρέξει" πιο γρήγορα το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

Τη δρομολόγηση επτά αλλαγών στο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, από τον Ιούλιο έως σήμερα στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις και απορροφήθηκαν κονδύλια 9 εκ. από το συνολικό πακέτο των 45 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στην αγορά έχει δημιουργηθεί τζίρος 42 εκ. ευρώ. Η ίδια έκανε γνωστό ότι για το 2020 υπερκαλύφθηκε ο στόχος της ταξινόμησης ηλεκτρικών οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα έγιναν 2.150 ταξινομήσεις

όταν ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος ήταν 1.265.

Πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι εξετάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά και συγκεκριμένα:

1. Κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος μετά το τέλος της ελάχιστης χρονομίσθωσης των 36 μηνών. Πρόκειται για αυτοκίνητα για τα οποία επιδοτείται η χρονομίσθωση.

2. Αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχημάτων των εταιριών. Με το τρέχον πρόγραμμα οι εταιρείες μπορούν να επιδοτηθούν για την αγορά τριών οχημάτων. Ο αριθμός θα ανέλθει στα 10.

3. Διευκόλυνση της ρευστότητας. Θα δίνεται η δυνατότητα της εκχώρησης του ποσού της επιδότησης στις τράπεζες ώστε αυτές να δανειοδοτούν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με ισόποσο κονδύλι για την απόκτηση του οχήματος.

4. Αύξηση του ποσού της απόσυρσης για τα ταξί.

5. Διευρύνονται οι δικαιούχοι. Το υπουργείο ΠΕΝ βάζει στη λίστα των επιλέξιμων εταιριών και τις δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) καθώς και τις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

6. Επιλέξιμη θα είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ποδηλάτου και σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων.

7. Επιδότηση για την απόκτηση φορτιστών θα λαμβάνουν και τα νομικά πρόσωπα.

Στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα χωροθετηθούν 10.000 φορτιστές δημιουργώντας έναν τζίρο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής φόρτισης της τάξης των 100 εκ. ευρώ.

Η κ. Σδούκου ανακοίνωσε την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την παροχή κινήτρων σε βιομηχανίες της εφοδιαστικής αλυσίδας των ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είπε η γενική γραμματέας «θέλουμε διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας και τον συγκεκριμένο κλάδο».

Οι Δήμοι

Μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι και τις αλλαγές που θα γίνουν σύντομα από το ΥΠΕΝ, σε πρώτο πλάνο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα έρχονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ρόλος των Δήμων αναδεικνύεται κομβικός για την διείσδυση λύσεων ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια. Πρώτη υποχρέωση των Δήμων είναι η εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο). Φορέας εκπόνησης του σχεδίου προβλέπεται να είναι ο Δήμος ή σχήματα με δύο ή και περισσότερους δήμους ή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Στη βάση αυτή, ο κάθε Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σ.Φ.Η.Ο. και η οποία να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τα σημεία φόρτισης και ταυτόχρονα να παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου για να κάνει τις απαιτούμενες επεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις.

Σε ότι αφορά την κατάρτιση του Σ.Φ.Η.Ο. απαιτείται να γίνει χαρτογράφηση της περιοχής, χωροθέτηση, να υπάρξει διαβούλευση, βήματα που θα καταλήξουν στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κάθε Δήμου. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό και την κατάρτιση των σχεδίων είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης του Σ.Φ.Η.Ο. από το πράσινο ταμείο και η οποία κυμαίνεται ανάλογα με τους κατοίκους κάθε δήμου

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα