Υπόθεση Ναβάλνι: Γαλλία και Γερμανία έτοιμες για ''σκληρό πόκερ'' με τη Ρωσία

Η ΕΕ πρέπει να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία όταν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και προσέθεσαν πως μια απόφαση προώθησης κυρώσεων για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δεν θέτει τέρμα στον διάλογο.

Η Γαλλία

και η Γερμανία δήλωσαν την Τετάρτη (7/10) πως θα προτείνουν την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος Ρώσων πολιτών αφού δεν έχουν λάβει αξιόπιστες απαντήσεις από τη Μόσχα σχετικά με τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στον Ναβάλνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλές δυτικές χώρες έχουν πει πως η Ρωσία, που αρνείται τις κατηγορίες του Ναβάλνι ότι ενεπλάκη στη δηλητηρίασή του τον Αύγουστο, πρέπει να συνδράμει τις έρευνες διαφορετικά θα υποστεί συνέπειες.

«Ο διάλογος δεν είναι δικαιολογία για να κερδίζεις χρόνο. Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: ο διάλογος με τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι της κάνουμε χάρη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα.

«Δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη φιλοδοξία μας να οικοδομήσουμε μια ειρηνική ήπειρο. Αντίθετα, σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε αυτή τη φιλοδοξία διεκδικώντας αποφασιστικότητα... και προετοιμαζόμενοι να παίξουμε σκληρό παιχνίδι όποτε χρειαστεί».

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο Γερμανός ομόλογος του Λεντριάν, Χάικο Μάας επανέλαβε τα σχόλια αυτά.

«Πρέπει να μπορούμε να παίξουμε σκληρό παιχνίδι, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε τον διάλογο να σταματήσει», είπε ο Μάας, σύμφωνα με τη αγγλική μετάφραση των δηλώσεών του. «Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για να επιλύσουμε τις συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να δώσουν την πολιτική υποστήριξή τους για τις κυρώσεις την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτές δεν αναμένεται να εγκριθούν αμέσως καθώς τα νομικά κείμενα πρέπει να ετοιμαστούν και να λάβουν την έγκριση ειδικών από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Η απόφαση και η ταχύτητα με την οποία οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις συμφώνησαν να προχωρήσουν με τις κυρώσεις μπορεί να "σημαίνει μια αυστηροποίηση της διπλωματίας της Ένωσης απέναντι στη Μόσχα, η οποία δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως δεν θεωρεί πλέον ότι είναι δυνατή "μία από τα ίδια" ("business as usual") προσέγγιση με το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να μειώσει τη δυσπιστία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2017, ευελπιστώντας ότι θα είχε τη βοήθεια της Ρωσίας στην επίλυση των πιο δυσεπίλυτων κρίσεων στον κόσμο.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του για περισσότερο διάλογο έχουν αναστατώσει άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει πολλά που να δικαιολογούν ένα λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα