Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Μιλάω ενώπιόν σας στη δική μου μακεδονική μητρική γλώσσα

Ως μια συμφωνία-πρότυπο για την επίλυση όλων των διαφορών στα Βαλκάνια και όχι μόνο χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Ζάεφ εμφανίστηκε φιλοευρωπαίος και ευγνώμων για την ιστορική συμφωνία που δίνει στη χώρα του τη δυνατότητα ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών.

«Νομίζω ότι είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία,

ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διεθνείς σχέσεις. Μια συμβιβαστική συμφωνία και να κινηθούμε προς το μέλλον. Να αφήσουμε το παρελθόν, να έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Οι πολίτες των 2 χωρών να μπορέσουν να στραφούν στο μέλλον», δήλωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια. Στο δημοψήφισμα το επόμενο βήμα, προϋποθέσεις ένα νέο μέλλον ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν σχεδόν γεμάτη, χαρακτηριστικό δείγμα του ενδιαφέροντος του Ευρωκοινοβουλίου για τα δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων φρόντισε να τονίσει μεν ότι μιλάει για πρώτη φορά στη γλώσσα του ενώπιον των ευρωβουλευτών, αλλά και ότι «η χώρα του» -όπως την έλεγε πάντα αποφεύγοντας το σημερινό όνομά της- βρίσκεται κοντά στις ευρωπαϊκές ιδέες και κάνει ο,τι μπορεί να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ΕΕ. Ο ίδιος ευχαρίστησε δύο φορές τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα έφτασε ακριβώς σε μία περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις ευρωπαϊκές αξίες, να συνεργαστούμε στενά με την ΕΕ, να αφήσουμε πίσω τις παρανοήσεις που είχαμε με την Ελληνική Δημοκρατία και να τη μετατρέψουμε σε συνεργασία ανάμεσα σε φίλους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που καταφέραμε να διεξάγουμε. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις αλλά πετύχαμε πάρα πολλά προς όφελος των λαών μας και του μέλλοντός τους. Παραμερίσαμε ένα εμπόδιο στην εξέλιξη των σχέσεων μας που ήταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια, την οικονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που καθορίζουν και την ταυτότητά μας».

Με πολιτικό, αλλά και προσωπικό τόνο, ο Ζάεφ εξήγησε γιατί είναι σημαντική στιγμή για τη χώρα του. «Το 1991 ήμουν 17 ετών και αυτό ονειρευόμουν τότε: ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μου, 27 χρόνια μετά, αυτό εξακολουθούν να ονειρεύονται. Εγώ πλέον είμαι πρωθυπουργός και μιλάω ενώπιόν σας στη δική μου μακεδονική μητρική γλώσσα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ. «Εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική δυνατότητα που μας δίνεται να ολοκληρώσουμε την πορεία της χώρας μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είμαστε πολύ κοντά ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Γι αυτό το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και γι’ αυτό ο πολίτης της χώρας μου νιώθει κοντά στην ΕΕ. Θα είναι η συνεισφορά για σταθερότερη περιοχή και ισχυρότερη Ευρώπη».

Το δημοψήφισμα δεν είναι απλώς για μία συμφωνία, αλλά ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μου, για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας

«Το δημοψήφισμα δεν είναι απλώς για μία συμφωνία, αλλά ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μου, για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας, και είναι ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991 (σ.σ. όταν η πΓΔΜ έγινε ανεξάρτητο κράτος)», είπε χαρακτηριστικά. «Η ελευθερία μιας μικρής χώρας μπορεί να γίνει αντικείμενο εγγύησης μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δική μου χώρα. Όλα τα κράτη περιοχής θα έχουν καλύτερη τύχη. Θα υπάρξει η σταθερότητα που μας λείπει. Και δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής Ευρώπη αν δεν υπάρχουν ισχυρά βαλκάνια».

«Ο λαός της χώρας μας ακόμη ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία για τη νέα πρόσκληση λάβαμε μεγάλη ενθάρρυνση από την πλευρά σας», είπε στους ευρωβουλευτές αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση θα πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που αναγνωρίζεται η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας. Ευκαιρία καταπληκτική και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριό μας για ΕΕ και ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ξανά.

Όπως είπε, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που οδηγεί τη χώρα του. «Η πίστη μας στην Ευρώπη μας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Να ευχαριστήσω τους φίλους Μπορίσοφ και Τσίπρα για τη μεγάλη επιτυχία, είμαστε ένας μικρόκοσμος Ευρώπης που καθημερινά αποδεικνύουμε ότι είμαστε “ενωμένοι στην πολυμορφία μας”», δήλωσε.

«Η ΕΕ δεν είναι απλή ένωση οικονομική, σημαίνει να ζει κανείς σε μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία με ξεκάθαρα δημοκρατικά επίπεδα οργάνωσης, κράτος Δικαίου και σεβασμό ανθρωπίνων, δικαιοσύνη, σεβασμό κοινωνίας των πολιτών και κοινότητες. Γι’ αυτό ακριβώς και υπάρχει μεγάλη συναίνεση στη χώρα μου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», εξήγησε. «Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην ΕΕ. Και θα συνεργαστούμε πολιτικά για να το πετύχουμε αυτό. Πάνω από το 75Τ% στη χώρα μου υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ και συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές αξίες», κατέληξε.

Στο μεταξύ, σήμερα μεταβαίνει στα Σκόπια και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών θα επισκεφθεί τα Σκόπια στις 19 κ 20 Σεπτεμβρίου 2018, όπου ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα εκπροσωπήσει την Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα